Развиване на паметта – йога практики

3 104

Йога упражнения за развиване на паметта

Свами Ниранджанананда

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108 – Тази статия е с авторско право на преводача. Ако желаете да споделите – може да го направите директно с линка или през фейсбук – с автора и оригиналния линк. Но ако само копирате текста и представите статията като ваша – нарушавате морални, етически принципи, както и Закона за авторското право чл. 9 и чл. 15. 

Какви упражнения за развиване на паметта има в “йога”?

Паметта е функция на подсъзнателния ум. Всички преживявания се записват там под формата на образи, мисли, впечатления – памет най-общо казано. Човек със силна памет има успех във всяко начинание, човек с добра памет може да води бизнес делата си много успешно. Когато практикуваме йога, ние развиваме и увеличаваме капацитета да запомняме и да учим. Като цяло йога е наука за мениджмънт на ума, най-вече, особено Раджа йога, клон от йога, създаден от светеца Патанджали. В йога ние се учим да се справяме и да работим най-вече с ума. Паметта има връзка нивото на концентрация, което имаме. Интелекта, паметта и разбирането са трите качества на ума, който се стремим да овладеем.
В древните времена са мислели доста върху това как да подобрим качествата на тялото и ума, йога техниките са изградени според законите и принципите на природата на тялото. В тялото има много жлези с вътрешна секреция, но най-важната за запаметяването и въобще интелекта е епифизната жлеза, която се намира в центъра на главата. Йога казва, че ако успеем да запазим тази жлеза активна и в добро състояние, (а след осмата година тя започва да намалява функцията си) тогава капацитета за запомняне на информация и за учене се подобряват.
Основните упражнения в йога за развиване на паметта и концентрацията са 4 практики –
1. Поздрав към слънцето, Сурия намаскар
2. Тратака – практика на взиране в запалена свещ
Пранаяма- дихателни техники-
3. Брамари-жужене на пчела
4. Нади шодана, алтернативно дишане

Какъв е разултатът от упражненията?

Резултатът от Поздрав към слънцето – съчетание от 7 различни пози, които се изпълняват последователно – е подобряване на кръвообръщението, енергетизиране на различните части и органи на тялото, контрол върху дишането. Това е фундаментална практика в йога, изпълнява се сутрин, когато е още тихо и спокойно навън, когато ние сме свежи и още не сме подложени на стреса от ежедневието. Дишането играе огромна роля в нашето физическо и ментално състояние. Когато сме ядосани, напрегнати, обезпокоени – дишането става бързо и плитко, ако сме спокойни, балансирани – дишането е дълбоко и бавно. Научно е установено, че дишането въздейства на много от дейностите на мозъка, като контрола върху него съответно изменя състоянието на ума, намалява стреса и ние сме в положение на хармония и баланс.

Тратак – това е най-ефективната практика за развиване на паметта и концентрацията, ако се прави 5 мин преди лягане (за предпочитане на тъмно и без да има течение, т.е. пламъка на свеща е неподвижен) и примерно ако имаме да учим нещо, да четем важна информация или ни предстои важен ден – малко преди това можем също да направим практиката. Запалваме свещ, поставаме я на нивото на очите, на една ръка разстояние, поглеждаме във върха на фитила без да мигаме, колкото издържим, когато почувстваме че очите почват да сълзят или да има желание за мигане- затваряме очи и наблюдаваме отпечатъка на пламъка пред затворените очи, когато образа на пламъка избледнее отново отваряме очи и се взираме в пламъка без да мигаме за около половин минута или колкото издържим, като се стремим да не мислим за друго освен за светлината и пламъка. Когато си затворим очите, образа на пламъка ще се движи нагоре надолу, встрани, стремим се да го държим фиксиран в една точка и да не му позволяваме да се движи. След около месец всекидневна практика по 5 мин ще откриете че паметта ви е по-добра и ума страва по-силен и остър.
Тази практика развива концентрацията и волята също. Практиката има противопоказания – не се изпълнява с лещи или очила- те се махат, и при конюктивит и епилепсия.

Пранаяма – Брамари- запушваме ушите с показалците, лактите са високо встрани и не се отпускат, раздалечавате зъбите, но устните са затворени, затваряте очи, поемате въздух (през носа) и издишвате със звука ммммммммммммм докато издишате напълно, така ако правите по 5 пъти всеки ден, ще увеличите способността за концентрация, за учене, ще имате повече успех въoбще в живота си. Тази практика балансира двете полукълба на мозъка и успокоява ума.

Нади Шодан – отново балансираща и успокояваща практика, изостря и прави ума ясен и бистър, паметта силна. За да има ефект върху паметта се прави по специфичен начин, първо си представяме стълби, ако погледнем отстрани, ще видим отделните стъпала. Ще координираме дишането сякаш изкачваме стъпала. С двете ноздри – примерно – имаме 5 стълби и ще ги изкачваме една по една, вдишваме, задържаме за момент, отново вдишваме и отново пауза, вдишваме и т.н. до 5, после слизаме по стълбите – издишваме-пауза, издишваме пауза и така до 5. Когато свикнем с двете ноздри – след няколко дни или седмици – преминаваме към следващ етап. Затваряме дясната ноздра, вдишваме, задържаме, вдишваме, задържаме, вдишваме, задържаме, вдишваме, задържаме, вдишваме, задържаме – до 5, после издишваме по стъпалата надолу до 5. Затваряме лявата ноздра и отпушваме дясната – същото нещо – това е един рунд. Така се правят 5 рунда- отнема не повече от 3-4 мин. Ако има напрежение, намалете стъпалата на 3 или 4. Може с течение на времето постепенно да увеличите до 10 стъпала-това е достатъчно. Ако правите правилно и всекидневно тази практика- ще забележите как капацитета на ума и паметта се повишават. Ще запомняте с по-малко усилия.

След колко време може да се очаква разултат?

За да подобрите паметта, тези 4 практики се препоръчват от йога, резултът, зависи индивидуално, но ако се изпълняват редовно и с желание, до месец би трябвало да сте усетили ефекта, който няма да е само върху паметта, но цялостно върху тялото и ума.
Ако дадете шанс на йога в живота ви, правите редовно тези практики, след една година ще откриете голяма промяна в ума, интелекта, волята и паметта. Ако една година сериозно практикувате тези 4 практики, няма да имате трудности с концентрирането.

На кого се препоръчват такива упражнения?

Тези практики могат да се изпълняват от всеки, но особено добри са за студенти и ученици, за хора, който са в информационния бизнес и въобще в бизнеса, където бързината на ума, паметта и адекваното реагиране в този информационен век са от голямо значение.
Но разбира се добре е практиките да бъдат научени от опитен учител, йога не се учи от касета, или книга, в йога е необходимо правилно разбиране и изпълнение на практиките, съчетано с постоянство и постепенност.

Не бива йога да се възприема като просто набор от практики, който подобряват здравето и тонизират. Йога е начин да подобрим себе си и живота си, да развием сила и качества в ума. Тогава успеха в живота идва. Практикувайте йога с желание и решителност, с отдаденост, така че тя да се превърне във навик и ще ви се отблагодари многократно.

Превод Светлана Благоева, Йога студио 108
източник Yoga magazine, BSY


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *