ЩАСТИЕТО: Първата йога карма

1 617

ЩАСТИЕТО: ПЪРВАТА ЙОГА КАРМА
СВАМИ НИРАНДЖАНАНАНДА САРАСВАТИ

АВТОРСКИ ПРЕВОД СВЕТЛА БЛАГОЕВА, ЙОГА СТУДИО 108,

Преди много много хиляди години Парвати попитала Шива: „В това творение, в това проявено измерение, в този свят, всичко е преходно и нищо не е постоянно. Този свят е пълен с много болка, страдание, тревоги и неудовлетвореност. Какво можем да направим, за да се промени това? „Шива отговорил:“ Има методи и практики, чрез които човек може да преодолее болката или страданието, да осъзнае причините за болката или страданието в определена ситуация и да ги преодолее. Но най-добрият начин за справяне с всяка болка или страдание е да бъде запазено чувството на щастие. Затова винаги бъдете щастливи.“ И така се появила първата яма (правило) – щастие.

Всяко негативно състояние на ума може да се овладее чрез радост, усмивка и смях. Дори депресията може да се премахне чрез радост. Може да се питате: „Ако съм нещастен, ако страдам и съм депресиран, как мога да бъда щастлив?“ Да, може да бъдете щастливи – защото щастието е вашето естествено състояние на съществуване. Ако смятате, че е нужно да има причина или повод да бъдете щастливи – това показва едно ограничено разбиране за щастието. Ако има трудности, това не означава че не може да има и чувство на щастие.

Най-ясно това се вижда, ако наблюдаваме малките деца. Те също плачат, ядосват се, не искат да ядат тази или онази храна, но това състояние не трае дълго. Веднага след това идва смехът и чувството на вродено щастие. Обстоятелствата не са основната причина за тяхното щастие. Вземете смеха на децата. Защо звучи толкова красиво? Защото се случва естествено, а не като резултат от никакво обстоятелство или шега.

Това щастие, което децата изразяват, продължава и днес да бъде част от вас. Въпреки това, животът на възрастни ни кара да го забравим. С настъпването на тийнейджърските години идва мръщенето и мърморенето. Това може да е и резултат от хормоните, по-технически казано, но най-вече защото се поема грешната посока. Осъзнаването все повече се насочва навън, към външните събития и обстоятелства и това започва да ни ограничава. Да бъдем духовни означава да се върнем в това естествено състояние, в което изпитваме щастие без външна причина. И трябва да си спомним и да се свържем отново с това вътрешно състояние, да го изживяваме и да го изразяваме.

Щастливи без причина

Докато сте зависими от това да има причина да бъдете щастливи, липсата на тази причина ще ви прави винаги нещастни. Например, днес сте изпели един много хубав киртан, всички ви хвалят и вие се чувствате много щастливи. На следващия ден не се получава така добре, някой друг пее много по-хубаво от теб и получава похвалите и това ви кара да се чувствате отхвърлени и нещастни. Следователно, ако зависи от външните обстоятелства, за да бъдете щастливи, винаги ще се люшкате между щастие и нещастие. Това наричаме самсара. За да развием тази самскара (отпечатък), при която да поддържаме еднаквост в противоположностите и да бъдем йоги, трябва да бъдем позитивни без причина, тази позитивност просто да съществува вътре.

Ако можете да се научите да се движите съзнателно в това естествено изживяване на щастие, което не зависи от каквато и да е причина, тогава ще можете да променяте настроението си, поведението на ума си, на характера си, и цялата си природа. Тревожността, напрежението, депресията и разочарованието ще изчезнат.

Това е и предизвикателството на Ниранджан. Бъдете щастливи за 12 часа от времето, в което сте будни. Ако можете да направите това, ще сте постигнали мир в живота си. Ако не успеете, тогава ще трябва да се връщате отново и отново в този живот, докато не намерите спокойствието.

Свами Ниранджан
Превод Светла Благоева

 


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *