Любовта и санкалпата в йога

430

Любов и санкалпа
Свами Ниранджанананда Сарасвати

Yoga Magazine, Януари 2005

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108

Въпрос: Моля, кажете за най-добрата санкалпа за духовна среща със Себе си и най-добрата санкалпа за разтревожен, объркан човек. С послание: Хари Ом и любов за вас.

Отговор: Току що написахте санкалпата си – любов за вас. Разшири това „вас“ във „всяко същество“, така че всички да станат теб. Това е идеалната санкалпа.

СанкалпаКакво е санкалпа? Много хора казват, че това е положително твърдение, позитивна мисъл, но санкалпа е процес на тренировка на ума с цел да развие волята и да развие бистрота на мисълта. Чрез санкалпата се учим как да тренираме мисълта, така че волята да оживее. Липсва ни сила на волята, защото вътрешно не сме дисциплинирани. Много от нас повреме на живота си сме се чудили какво трябва и какво не трябва да правим. Често се объркваме, защото сме неспособни да се откъснем от ситуация, доминираща умственото ни състояние. За нас е възможно да се събуждаме седмица, дори и месец в четири часа сутринта, но не можем да правим това през целия си живот. Можем да правим това за седмица, защото тогава сме мотивирани, но когато тласъкът го няма, тогава си казвате: „Пет минути повече, десет минути повече. Днес бих искал да си почина, не е необходимо да ставам“. Щом мотивацията си отиде, това, което остава, е летаргия.

Ако имаме санкалпа, която да поддържа мотивацията и ентусиазмът ни, тогава летаргията няма да се установи в нас. Но санкалпата трябва да развива силата на волята. Само едно позитивно твърдение няма да свърши работа. Всички си мислим, че трябва да станем това или онова. Трябва да се отървем от този навик, природа или мания. Може да разберем това, но не можем да го приложим поради липса на мотивация. Санкалпата запълва този вакуум в нашия живот.

Не е необходимо да имате много амбициозна санкалпа. Започнете с нещо лесно. Например, когато бях млад, имах навика да спя толкова дълбоко, че свамите можеха да вдигнат леглото ми и да го пренесат в другия край на ашрама без да се събудя. Тогава бях малък и това нямаше значение, но по-късно се превърна в проблем. Затова си казах, че всяка сутрин ще се събуждам в четири и направих това един ден. На следващия ден беше 5 часа, на третия станах в 6, на четвъртия в 7. За това се опитах да открия естествената закономерност за мен. Ако отида да спя в 9 часа, кога ще се събудя естествено, без будилник. Открих, че това беше в 6 часа, тоест 9 часа сън. Тогава настроих алармата за шест без пет за период от 1 седмица, на следващата за шест без десет, шест без петнадесет на третата и шест без двадесет на четвъртата седмица. С намаляването на 5 минути всяка седмица, умът ми свикна с тренировката и когато стигнах до 4 часа, това вече се бе превърнало в навик. Това е тренировката на санкалпата.

sankalpaСанкалпата не е просто мисъл, тя е сила, мощ. Каквото и да си помислите, се отразява на околната среда. Точно както има радио вълни и други невидими вълни и честоти в околната среда, които могат да бъдат уловени със съответната апаратура, така по същия начин мислите и желанията също имат честота. Негативността и позитивността, песимизмът и оптимизмът имат честота. Каквото проявите оставя като впечатление на екрана на ума и вълните се преобразуват. Ако има дълбочина зад една мисъл, зад една санкалпа, зад едно решение, тогава сигналът, отпечатъкът в ума, ще бъде по-силен и вие ще сте в позиция да достигате този отпечатък много по-често и много по-лесно. Като телевизионните канали, които сте запазили под определен номер.

Санкалпата не е просто желание, тя е убеждение. Тя е вяра в самия себе си, вяра, че можеш да се справиш. Санкалпата не може да бъде „Искам да бъда такъв“ или „Искам да стана такъв“. Това е самозалъгване. Санкалпата е убеждението, че „Аз ще стана такъв“. Санкалпата е вяра и доверие в самия себе си, в собствената си сила и кураж. „Имам това, следователно аз мога да стана такъв“.

Санкалпата не е просто да мислиш, че ще станеш такъв, но също така и да се стремиш да станеш такъв. Ако трябва да има една позитивна санкалпа в живота на хората, която да извиси духа и ума, най-добрата санкалпа е да усещаш любов и да виждаш себе си на мястото на другите хора. Това е санкалпата, която Свами Сатянанда ни показва в живота, който води в момента. Той казва, че ако всички ние можем да се поставим на мястото на другите хора, ако всички можем да споделим красотата на истинската любов с другите, не сетивната любов, тогава светът може да стане по-красиво място. Това трябва да бъде нашата последна санкалпа в живота.
За да стигнете до това равнище, започнете с нещо много основно: промяна на навиците, промяна на ограниченията, които забавят развитието ви. Опитайте се да разберете себе си, да се изследвате, да намерите блокажите и да преодолявате нещата едно по едно. Недейте да си поставяте абстрактна идея или непостижима концепция, без да имате необходимата тренировка. Децата искат да пораснат много бързо. Когато отидат на училище, те искат да завършат по-бързо. Но важното е доброто представяне в учебните занятия, а не тревожността, относно това кога ще пораснете или кога ще получите дипломата или степента си. Ако можете да се представяте добре в класа, в който сте, тогава ще преминете успешно към следващия клас.

Фокусирайте се в настоящето. Игнорирайте несигурностите на бъдещето. Ако нещо ще се случи в бъдещето, защо да се тревожите за това сега? Усъвършенствайте настоящето си. Проблемът е в това, че сме толкова напрегнати, че нашето минало е напрегнато, настоящето ни е напрегнато и бъдещето ни е напрегнато. Но йога ни учи, че настоящето трябва да е перфектно.

Когато сте съставили своята санкалпа, вие сте били под влиянието на собствените си чувства и изразите на вътрешното си аз. Никой не ви е подтиквал или насочвал да възприемете тази санкалпа. Опитайте да бъдете верни на санкалпата си. Тя не е като новогодишните желания. Санкалпата изисква да направите една крачка напред, а веднъж щом сте направили крачка напред, в това да направите крачка назад няма смисъл. Затова санкалпата е стъпка, не мисъл, и когато предприемате тази крачка, за да осъществите санкалпата си, за да усъвършенствате живота си, запомнете, че колкото по-позитивни, оптимистични и сатвични сте, толкова повече сила ще получите и толкова по-далеч ще стигнете.

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *