Гуру елемент или Гуру Татва

970

Гуру Татва или Гуру елемент

Свами Ниранжандананда Сарасвати
Авторски превод Светла Благоева, Йога студио 108

Каква е функцията на гуру елемента или гуру татва?

Хората казват, че гуру е премахването на авидя, тъмнината, невежеството. Къде е тази авидя? Какво означава? Тъмнината, невежеството, авидя, е това було върху светлината, което трябва да бъде премахната. Центърът на тази светлина е сърцето, а не умът. От безусловна светлина се е превърнала в условна светлина, от безусловна любов – в условна любов, от безусловно чувство, в условно усещане. Има много такива була над сърцето и гуру има за цел да ги премахне.

С ума си се справяте сами. Процесът на справяне с ума е определен в йога сутрите на Патанджали: управлението на умствените модификации е йога – това е втората сутра. След като сте успели да се справите с ума, ще се установите в собствената си природа – това е третата сутра. Тук личните усилия се са важни, за да се справим и да управляваме ума. Но когато искате да премахнете условнотите и ограниченията от живота и да изразите безусловната природа, тогава гуру се намесва.

За практикуването на йога и за управлението на ума ви не се нуждаете от гуру. Практиките са дефинирани много ясно. Можете да учите и практикувате йога у дома от книга, от всеки йога учител и ще получите някакви ползи. Но що се отнася до премахването на булото на авидя от сърцето, тогава гуруто идва, защото гуру, ни казва как можем да се освободим нашето его, как можем да се отдадем, как можем да развием нашата вяра, как Можем да развием убеденост, как можем да развием яснота на възприятието, действието, мисълта, речта и т.н. Духовното учение, което се дава от гуру, е да развие безусловно сърце, а не безусловен ум.

Така че ролята на гуру е да отвори сърцето. Ролята на йога е да отвори ума. Ролята на ашрама е да отворите възприятията, които ви позволяват да включите усилията си. Тези роли са предварително дефинирани. В ашрама практикуваме усилие, purushartha, ние се научаваме да контролираме ума чрез дисциплина и да събудим бхава, емоцията, към гуру. Това са трите компонента: живот в ашрама за дисциплина и мотивация; Йога за управление на ума; Гуру за отваряне на сърцето.

Дали молитвата, казана с вяра и емоция е приета или не, защото сме чули, че и с възхвала боговете и богините ще направим щастливи?

Когато възхвалявате някой, вие използвате ума си, за да създадете концепция, идея, която ви харесва и която чувствате, че ще угоди на другия човек. Това означава, че сърцето ви не е в него – това е само манипулация на думи и емоции.

Сетивата, разбира се, са като хвалебствието, защото се чувстват изпълнени от него. Всеко сетиво има своя специфична функция и роля, в която се то изпълва. Ушите обичат да чуват похвала, защото ухото е пряко свързано с егото. Физиологично ухото е свързано с мозъка, но йога и другите древни традиции казват, че има пряка връзка между егото и ушите. Ето защо, когато се случи нещо приятно или когато се казва нещо приятно, ние се чувстваме развълнувани и щастливи, защото егото е напомпано. Но когато се казва нещо неприятно, ние се чувстваме нещастни, защото егото е било наранено. Така че това, което чувате, отива директно към аспекта на егото, влияещо на самочувствието и самооценката. Тези хора, които се идентифицират с егото, които се виждат като големи или малки, дребни или огромни, те много обичат възхвалата. Но похвала е само манипулиране на думи и емоции, за да се стимулира егото или да се изпари.

Възхвалата не е молитва. Молитвата е сърдечен разговор и става ефективна, когато е изолирана от ума, когато е чисто сърдечно чувство. Когато всички външни врати са затворени, се отваря само една врата – вътрешната врата. Когато всички външни врати на съзнанието са затворени, само вратата на сърцето се отваря. Когато кривомислието на ума се успокои, когато агитациите на ума се успокоят, когато нечестната и съмнителната природа на ума се трансформира – тогава сърцето става активно.

Молитвите, които идват от сърцето, вървят направо към Бога. Това е директната телефонна линия. Ако някога искате да се обадите на Бог, не използвайте обществената линия на главата, използвайте частния офис на сърцето. След това ще имате директна връзка, тъй като от частния офис обаждането е локално, а от публичния офис обаждането е интеркосмично и много скъпо!

Променете изречението „Бог не е някъде“ на „Бог е тук и сега“.  (Игра на думи, God is nowhere, God is now here) Това е всичко, което трябва да направите в хваление и молитва. В хваление Бог не е някъде, в молитва Бог е тук и сега – това е толкова просто. Молитвата е песента на сърцето и тази молитва е вашата връзка, телефонната ви линия, която винаги ще бъде чута. Възхвалата може да не бъде чута, но молитвата винаги ще се бъде чута.

Какво е това, което ви носи удовлетворение?

Определено не са възхвалите, защото днес ме възхвалявате, а утре ще говорите против мен! Молитвата не може да постигне толкова, защото молитвата е насочена само към Бог, а не към друго човешко същество. Това, което най-много ще ми хареса е вашата решителност и мотивация да живеете по справедлив, подходящ, позитивен и творчески начин. Ако можете да направите това, тогава нито хваление, нито молитва са необходими.


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *