Размисли за йога

1 021

Размисли в йогата

One woman, doing yoga by the lake outdoors alone.

Мисля и споделям неговите думи и се надявам наистина „йога да не се превърне в смешка в следващите 50 години“. Светлана Благоева

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108

Свами Ниранджан говори в Мумбай, Индия, 11 април 2014:

„Когато погледна света и хората виждам че неразбирането и погрешните идеи за йога продължават да съществуват. Толкова много хора се опитват да проектират „тази йога“ или „онази йога“, като постулат и решение на всичко, но само според тяхната си лична, субективна перспектива: „летяща йога“, „модерна йога“, „йога на сливането“, „йога за двама“, „силова йога“, „гореща йога“, „студена йога“, „без йога“, „с много йога“ и какви ли не още „йога“. Йога по света се превърна в кхичари (индийска гозба, а която има микс от всякакви зеленчуци, ориз, леща и подправки). Днес, никой не знае значението на думата „йога“. Но всеки знае различните „видове“ йога, но не и значението на думата ЙОГА.

Основната тенденция е че има вече много институти, които предлагат курсове за учители по йога за една седмица и дават дипломи за това. Може ли човек да бъде учител по йога след едноседмично обучение? Очевидно водещото е финансовия интерес, не ме разбирайте погрешно, аз уважавам този интерес. Но не подкрепям този подход и не вярвам че някой може да стане учител по йога за 1 седмица или за 1 месец, дори за 1 година. 99% от учителите в йога са хора, които предлагат това като услуга за да преживяват. Аз не съм против това, защото преподаването на йога трябва да дава и тази възможност. Но какво става с искреността, отдадеността и откровението в йога? Дали йога няма да се превърне в една смешка в следващите 50 години? Дали йога ще остане като свещена наука и традиция, такава, каквато ни е завещана от мъдреците и визионерите на миналото?

След проведената Световна конвенция по йога (2013г.),  в мен се настани мисълта: “ Трябва да работим за съхраняването на йога в следващите 50 години. Първите 50 години разпространявахме йога: ти правиш йога, тя прави йога, той прави йога, те правят йога, ние правим йога, каквато и да е йога. Просто всички да правят някаква йога.
Сега идва нов етап. Трябва да започнете да навлизате в дълбочина и да изследвате възможностите на йога. Досега просто си играехте на брега, играехте си с водата, потапяйки само палеца, играехте си с пясъка и строяхте пясъчни замъци, разрушавани от всяка следваща вълна. И това бе вашата заигравка с йога досега.

Отсега, време е да навлезнете надълбоко във водата и да започнете да плувате. Това са следващите 50 години на тренинг в йога – спрете просто да пляскате на брега, научете се да плувате в дълбоката вода.“

Превод за Йога студио 108: Светлана Благоева


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *