Развиване на вивека – различаване

377

Развиване на „вивека“ – различаване, Свами Ниранджан

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108

Вивека – различаване.
Въпрос: Важно е да поставим нуждите на другите хора пред нашите, но как можем да постигнем това в свят, където при подобни безкористни действия се получава нещо като използване и експлоатиране.

РазвитиеОтговор: Мисля, че само идиотите могат да се чувстват използвани. Ако човек е искрен и вярва в себе си и в каузата да бъде  просто себе си,  той нито очаква да даде, нито да получи. В този случай никой и никаква сила на този свят не може да го използва или експолоатира.

Преди седем години зададох този въпрос на Свамиджи и той ми отговори, че ако човек запази истинското си Аз, никога не може да бъде използван. Трудността идва, защото ние се опитваме да приемем различни роли, слагаме маски в живота си, за да удовлетворим ума и емоциите. Когато видим, че някой има нужда от помощ, ние отиваме при него с идеята да му помогнем, но нашето его има друга идея, егото търси признание. Ако чрез помощта си към някой друг ние получим признание се чувстваме щастливи, доволни и удовлетворени.
Така че, при нормалното състояние на ума, ако се опитваме да помогнем на някой, ние едновременно с това търсим и храна за нашето его. Тази идея е малко трудна за приемане и разбиране.
Ако ние можем да премахнем елемента на егото в това да служим, в „сева“, тогава хора, които се опитват да се възползват от нас няма да успеят, защото ако моето его не е замесено в този процес, тогава и егото на другите няма да бъде. Когато егото не е замесено, тогава можем да видим всичко от правилната гледна точка (перспектива).

Когато разбера, че някой ме лъже и си играе игрички с мен, аз просто казвам, „Хари ОМ Тат Сат, намери някой друг да ти помогне“ и аз си хващам пътя. Така че, хората са тези, които позволяват на другите да ги използват. Ние сме тези, които позволяват на другите да ги използват, заради удовлетворяване на eгото и на единия и на другия.

Ако някой по-силен от мен може да наложи егото си на моето его, то това е експлоатация.
И така тук идва „вивека“, различаването, да дадем заден ход, когато е необходимо, или да тръгнем напред, когато е подходящо. Ако „вивека“ е тук няма да има страдание и болка, така че развивайте качеството вивека, различаване.

Превод Светлана Благоева


1 коментар

  1. Александър Иванов Славков каза:

    Живеем в полярен свят.. Има добро и лошо.. И за двете има полезно място в този- нашият свят. Харесвам и даизма.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *