Йога – Въпроси и отговори

1 237

Въпроси и отговори за Йога

Йога списание, януари 1979 г. изд. на Бихарската Школа по Йога

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108 

Свами Сатянанда Сарасвати отговаря на въпроси на Европейската Конвенция на Националната Федерация по Йога, Зинал, Швейцария, 1977

йога въпроси и отговори

Каква е целта на йога?

Основната роля на практиките в йога е да се интегрират или обединят различните елементи от човешката личност и характер и в същото време да има еволюиране на съзнанието, както и да се постигне познание за себе си. Човек не бива да мисли само за материалното, без да има духовни стремежи. В дълбочината си човек винаги търси истината и винаги се е стремял към изживяване на истината. Йога премахва пречките и дава яснота на съзнанието. И по този начин всеки, независимо къде се намира, може да постигне тези дълбоки търсения и желания.

Бихте ли казали че йога не е религия, но че развива религиозно съзнание?

Определено не е религия. Йога е наука. И се основава на факти и цифри, и е много и напълно свързана и занимаваща се с тялото и ума. И в същото време, за тези, които имат желание да имат вътрешни изживявания и прозрения, ако чувстват че по друг начин не са успели, определено могат да настроят умовете си и на тази вълна чрез практиките на йога. Йога дава яснота на ума и контрол върху държанието му във всичките му проявления. Определено ако човек желае да живее религиозен живот, може напълно да се възползва от благодатта на йога. Но и за човек, който не е религиозен, който няма привличане към религията, но желае да има здраво тяло и ум, свободни от болести и пълни с мир и спокойствие, и е отдал живота си на някаква друга цел – определено и за такъв човек йога има много да даде.
Ако имате пари, можете да си купите всичко от пазара. По същия начин, ако имате яснота на ума и контрол върху съзнанието си, ще получавате удовлетворение и ще вървите напред и ще живеете пълноценен живот. Йога е преди всичко наука.

Днес слушаме много за Китайска йога, Японска йога, Индийска йога, Египетска йога. До колко са стойностни тези различни подходи и понятия?

Днес всички живеем във времена, в които хората отварят хоризонтите си. Всяка култура вече познава науката йога и йога вече е навсякъде по света, което кара хората да слагат различни етикети и имена там, където се намират – Индийска йога, Китайска, Японска, Европейска дори. Аз нямам нищо против различните имена. За мен не е важен стилът йога, а целта, към която се стреми йога, това е важното. Еволюцията на колективното съзнание е важно и ако тази цел се постигне с Китайска йога или Японска или Египетска или дори Западна йога, чудесно и прекрасно. Но ако тази Китайска, Индийска, Японска, Египетска или Западна йога води човешкото съзнание от вътрешно изживяване към външна ограниченост и раздвоена личност, тогава няма значение как я наричате, тази йога трябва да бъде отхвърлена и отречена.

Йога значи да имаме пълно господство върху функциите на ума; йога е пълно спокойствие и овладяване във всяка ситуация. Йога е способността да изживеем каквото не сме успели до сега. Учените достигнаха до далечни галактики и открития за Космоса, но по-важното е всяка индивидуална душа да може да навлезе в нейната си галактика на личното си съществуване и да открие великите структури и импресии на това съществуване. Животът е много повече от това, което си мислим. Ако която и да е йога може да ни учи на това, ние я приветстваме от дъното на душата си. Няма значение какво име ще й сложите, важно е до какви резултати води.

Доколко преподаването на йога е съвместимо с това да се изкарват пари от тази дейност?

Ако човек е отдаден на това да разпространява йога в полза за човечеството, тогава той също трябва да бъде и много практичен и тази практичност трябва да е в пълен синхрон с дейността му. Ако идеалите и дейността не се движат заедно, тогава ще присъства известна липса на баланс и ще ви е много трудно да разпространявате тази жизнено необходима наука на все повече хора. Както и в обществото трябва да има баланс между размените на нещата, които притежаваме. Ако не се придържаме към това, балансът ще бъде нарушен. Когато един ученик дойде при вас да учи йога, вие приемате от него да заплати такса срещу уроците, които му давате – и така има взаимно даване и принос. Но ако учителят страда от вина за това че взима пари и не желае да има тази взаимност в обмяната, това ще създаде липса на баланс.

В съвременното общество, когато преподаваме йога, определено възнаграждение за учителя е напълно правилно и уместно. Той ще използва средствата за подобряване на институцията, за нуждите на семейството си, както и това е голямо облекчение, тъй като няма да се налага да има втора работа и може да посвети изцяло времето и енергията си да изучава и да преподава йога. Също ще може да си позволява да си купува книги, както и да пътува до Индия или други места, да посещава семинари и курсове, за да повиши квалификацията и познанията си.

В Индия нямаме скрупули относно това да се заплаща на учителя по йога. Когато ученик отиде в ашрам при учител да учи йога, той знае че учителят трябва да издържа себе си и организацията, която движи. Обикновено няма фиксирана такса, а предлага това, което може да си позволи. Ако той е милионер и голям бизнесмен, може да остави 10 000 рупии, но ако е беден селянин, ще остави 10 рупии. А ако няма пари може просто да остави една торбичка с ориз. Така институциите и училищата в Индия се поддържат от самото начало, но в държавите, където традицията на ашрамите не съществува, трябва да има адекватно заплащане в училищата по йога. Аз също настоявам учителите по йога, инструкторите по йога, практикуващите йога да не смятат че йога „се продава“. Ако някой така смята, значи никак не е наясно с нуждите на една организация, както и нуждите и фактите в живота. Трябва да има изобилие за всяка организация и институция, и затова и учителят по йога трябва да може да има самостоятелност и възможност да издържа себе си и институцията и не само. Финансовият просперитет е нужна основа за изграждането на каквото и да е и не бива да има две мнения по този въпрос.

На много места темата за тантра е табу. Дали хората вече са готови за това познание?

Това, което аз имам предвид под тантра е това, което ришите (древните светци) са разбирали: „Тантра е начинът за разширение на ума и освобождаването му от материята.“ Това е тантра и много хора търсят точно това.

Има ли някаква практика, която можете да ни покажете и да я правим от днес натам?

Да, ще ви дам две практики с мантрата Ом.

Практика 1: Осъзнайте муладхара чакра, в перинеума, и вдишайте с уджай пранаяма нагоре по гръбначния стълб. При вдишване заедно с дъха върви и осъзнаването. Когато стигнете до агия чакра, спрете там за 3 секунди. Концентрирайте се в агия и изпейте Ооооооммммммм осъзнавайки вибрацията на мантрата надолу по гръбначния стълб, минавайки от агия към вишуддхи, анахата, манипура, свадищана и муладхара. Концентрирайте се в муладхара за 3 секунди и отново вдишайте с уджай и повтаряйте същото нещо. Изпълнявайте практиката всеки ден за около 10 мин.

Практика 2: По същия начин, вдишайте по гръбначния стълб към агия, задръжте дъха и осъзнаването за 3 секунди в агия. След което пейте ОМ по следния начин: По-кратки Ом, Ом, Ом, Ом, Ом. движейки осъзнаването надолу и нагоре по гръбначния стълб, от чакра на чакра и казвайки мантрата за всяка чакра. И така се движете нагоре и надолу по чакрите с мантрата Ом. Отново за около 10 мин. Това са практики на тантра и като начало това е достатъчно за днес.

Превод Светлана Благоева

Йога списание, януари 1979 г. изд. на Бихарската Школа по Йога

 


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *