Бхакти йога – девет степени или Наванга йога

543

Наванга йога – деветте степени на БХАКТИ ЙОГА

Бхакти йогаБхакти, или чувството за одухотвореност, може да се придобива и да се развива. Има девет метода към отдаденост на висшето. Или Наванга йога, която развива бхакти. Постоянна сатсанга, или общуване с истината и високо-издигнати хора, джапа, повтаряне на мантра, молитва, медитация, свадхяя – себеизучаване и изучаване на свещените текстове, бхаджан, пеене на прославящи химни, служене на светци, обикаляне на свети места и благотворителност ще развият бхакти.
Това са деветте метода за развитие на бхакти:

 1. Шраванам или слушането на истории и митове за Бог, така наречените лилас, божествен театър, или игра, пиеса

– Да се слушаме и четем вдъхновяващи истории, биографични разкази, случки от живота на велики хора и учители, божества. Истории от Ведите и други древни текстове. Истории, които ни даряват с духовно познание, напътствия и вдъхновение.

2.Киртанам – да пеем и възхваляме името на Бог

– Пеенето на името на Бог в различните му форми. Пеене с любов, което ни позволява да отворим сърцата си и да се освоободим от светските тревоги. Чрез киртан емоциите ни се изчистват и енергийното ниво се издига. Киртан идва от сърцето, а не от ума. Това е силно прочистващ процес, който издига ума.

3. Смаранам – винаги да помним Бог

– Постоянното помнене на божественото в различните му проявления. Да го помним през деня. Да посвещаваме делата си на него.Да чувстваме присъствието му и напътствията, които са около нас. Постоянното напяване на мантра, джапа помага да се повиши осъзнаването за божественото. Това успокоява ума и освобождава напреженията.

 4. Падашеванам -присъственост

– Да служим с отдаденост към Бога. Можем да го наречем още и карма йога, когато всяко действие е предложено на Бог или на гуру. Всяка работа е важна, от чистенето на тоалетната, работата в кухнята до офиса. Всяко действие, в което егото е водещо, създава карма, но в карма йога действията се посвещават на висша сила. И всичко се върши съвестно и по най-добрия начин, без очаквания. Това е като една непрекъсната медитация.

5. Арчанам – да предлагаме дарове

– Ритуалистично почитане и предлагане, пуджа. Даване на дарове, плодове, сладкиши, цветя, пари и други дарове на мурти (статуетка, икона, снимка), което идентифицираме с божественото. Или да даряваме дарове на дърво, на река, на планина. Това ни довлижава до божествената природа, която в същността си е даваща.

6. Вандарам – отдаване на почит

– Да виждаме навсякъде божественото, във всичко и всеки. Мислено почитане на Бог. Прекланяне пред всяко същество. Виждането, че всичко сме едно проявление на божествената природа.

7. Дасям – служене

– Да служим на гуру или Бог.  Това намалява егоистичната ни природа.

8. Сакхиям – приятелство
– Отношение на приятелство към всеки, да се отнасяме с доверие и вяра в доброто.

9. Атма Ниведан – себе-отдаване

– Пълно отдаване. Това е най-трудната част, която води към единство. Ставаме перфектен инструмент, проводник, чрез който Бог може да изпълни най-красивата мелодия. Пълно отдаване, блаженство и единение с Бог. Всяко действие представлява божествената воля.

Също следващите качества развиват бхакти:
Вивека – различаване
Вимока – свобода от всичко и копнеж по Бога
Абхяса – постоянно мислене за Него/Нея
Крия – добри дела
Калияна – да пожелаваме добро на другите
Сатям – истинност
Арджавам – интегритет, хармоничност и сплотеност
Дая – състрадание
Ахимса – ненасилие
Дана – благотворителност

Йога студио 108

превод Светла Благоева

 

 


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *