Слънцето и Сурия Намаскар практика

2 755

Слънцето и Сурия Намаскар

Свами Сантарамананда Сарасвати, Испания

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108

Всяка жизнена дейност извлича енергия от слънчевата светлина, която се абсорбира директно от хлорофила на растенията. При човека, тя се абсорбира от митохондриите, които са като миниатюрни батерии, които съхраняват незаменимата енергия за организма.

Преди да разгледаме по-подробно процесите на трансформация на милионите клетки, които изграждат тялото ни, ние ще трябва да се обърнем към най-първия източник на енергия, слънцето. Влизаща в контакт с растителни и животински клетки, тази слънчева светлина се превръща в живот. Това е процес на превръщане на енергията на светлина в друга енергия, която става химическа, и това позволява на клетките да се размножават. Само тогава е възможен растеж. Зърното се появява от земята и се развива, охлювът върви по земята и поема своята храна. Човекът мисли, конструира, разрушава, осъзнава себе си.

Слънцето

Всички жизнени дейности извличат енергията си от слънцето. Животът на нашата планета не би могъл да съществува и да продължава без растителността. Още повече, че жителите на света, от охлюва до слона, не биха могли да се подхранват без зелени растения. И както цикълът на въглерода показва, има природен баланс и всички процеси се повтарят непрекъснато и неуморно. Въглеродният диоксид позволява да има живот за растенията и поддържа коствено нашето собствено съществуване. Ако този газ изчезне, растителното царство ще умре. Неговото изчезване ще предизвика неизбежно, смъртта на всички животни, включително и на човека. Процесът на хранене, който позволява на растенията да трансформират водата и въглеродния газ в основни вещества като кислород, водород, въглерод, нишесте, захар и т.н., извлича енергията си от слънчевата светлина. Този клетъчен процес се нарича фотосинтеза. Лабораторен анализ показва, че фотосинтезата превръща 75 % от светлинната енергия, възприета от растенията в химична енергия. Този резултат изглежда изненадващ, в сравнение с този, получен от механизмите на преобразуване на енергията, създадена от човек. Например, парните машини дават едва 30% КПД – коефициент на полезна дейност. Растенията абсорбират лъчите на слънцето с помощта на хлоропластите, маса от молекули, съставени от едно вещество, наречено хлорофил. Първата операция на фотосинтезата се извършва в дълбините на това вещество, което дава на растенията зеления цвят. На нивото на електрони светлинната енергия от слънчевите лъчи се преобразува в електрическа енергия, а след това в химична енергия; което е от съществено значение и горивото за всички жизнени процеси. Това гориво се нарича аденозин трифосфат киселина, или АТФ. За всяка клетка, ATФ, е точно това, което е горивото или електричеството за фабриките. За да се осигури тяхното съществуване, животни и растения имат задължителна нужда от ATФ.

От къде един спортист ще получи енергията си по време на силно физическа дейност? При хората, както при животните или растенията, енергията се съхранява в клетъчни депозити оформени като малки зърна, наречени митохондрии, които са миниатюрни енергийни станции. Тези капсули като станции са разделени в отделения и имат такава сложност, че за дълго време за тях се е смятало че са като клетка в клетката. Техните стени са пропускливи и поглъщат необходимите вещества за производството на грубата енергия, която те освобождават в съответствие с необходимостта. Всеки митохондрион съдържа 15 000 вериги от трансформация. Всяка клетка има 50,000 митохондрии и човешкото тяло се състои от хиляди милиони клетки. Изгарянето, която се провежда в тези хиляди милиони фабрики, които поглъщат, разпространяват, изпълняват, трансформират и съхраняват незаменимите вещества за живота, придобиват невъобразими мащаби.

Слънцето, главният източник на енергия, е причината за всичко това. Неговото действие е създател на облаци, дъжд, и също и на хидравличната енергия на водопада. Неговата светлина допринася за развитието на растителното царство, без което нито животни, нито човек може да живее. С течение на времето, дърветата, растенията и другите членове на растителното царство се трансформират във въглища, които са енергиен агент, широко използван за поддържане на фабрики, централно отопление, парни машини и др. Животът на нашата планета е напълно зависим от слънцето.

От незапомнени времена човечеството се е покланяло пред слънцето, и то е като едно чудо, тъй като това огнено кълбо доминира над небето за видимия от нас космичен свят, като поддържа целия живот със своята топлина, светлина и енергия. Примитивните общества са създали митове и ритуали, базирани на благоговение за това чудно небесно тяло. Почти всички от най-великите цивилизации от миналото са разработили задълбочени философски религии, основаващи се на слънцето. То е олицетворено от различни божества като Митра на персите, Инти на инките в Южна Америка, Озирис на египтяните, Аполон на гърците, Баал на халдейците и Сурия на индусите. Всички тези божества представляват поддържането на съществуването в света. Различни храмове и различни места са осветени за почитането на слънцето -Пирамидите в Египет, Юкатан в Мексико, Зикуратите на Вавилон и Халдея, и храмът на слънцето в Конарак, Индия.

Всеки от нас се прекланя на слънцето в една или друга форма. През пролетта и лятото след дългите мрачни зимни месеци, голям брой хора могат да се видят по плажовете или в паркове и градини, наслаждавайки се и събирайки топлината и енергията на слънцето. Кой може да не се възхити и да не оцени величието на красив залез или изгрев, дори усещайки по-дълбоки мисли и странни нови чувства? И кой не е в един или друг момент усетил нашата вечна зависимост от слънцето и неговата топлина, светлина и енергия?

Почитане на Слънцето откриваме и в неговата практическа кулминация под формата на практиката на Сурия намаскар. В санскрит думата Сурия означава слънце, и думата намаскар означава поздрав или поклонение. Ето защо, тази практика е известна като „поздрав към слънцето“. Това упражнение е разработено в Индия преди хиляди години от озарени мъдреци, които са ги предписали да се практикуват от всички хора, като неразделна част от тяхното ежедневие.

Сурия НамаскарСурия Намаскар е една пълноценна слънчева практика. Ползите от тази практика не се ограничават само до една част от човешката природа, но съдействат за енергетизирането и преобразяването на целия организъм. Сурия намаскар упражнява цялото тяло в рамките на 24 движения.

С помощта на тези движения, коремните органи и стомаха се тонизират и масажират. Което гарантира, че те ще функционират правилно. Ако те не работят ефективно в момента, това ги насърчава да го направят.

Сурия намаскар стимулира перисталтиката на червата, което помага за премахване на запек. Нежно масажира бъбреците и увеличава притока на кръв през цялото тяло. Това води до изпотяване, което почиства всички пори на кожата и дарява практикуващия с чиста и сияйна кожа, което е знак за перфектно здраве. Практиката поздрав към слънцето тонизира сърцето, но без да го натоварва така, както се случва при тежък физически или гимнастически упражнения. Оттам и кръвообръщението като цяло се подобрява и това дава възможност за премахване на токсините от тялото. Тялото се зарежда с пречистена и наситена с кислород кръв.

В Сурия намаскар, белите дробове се дренират и изчистват от застоял въздух, а тялото се тонизира от допълнителната доставка на кислород, който получава. Цялото тяло и мозъчната функция се подобряват следствие на практиката. Човек може да почувства допълнителен прилив на енергия. Практиката хармонизира цялата ендокринна система и помага да се отстранят всички нередности, чрез директно масажиране и увеличаване на притока на кръв към жлезите с вътрешна секреция.

В движенията на Суря намаскар, гръбначния стълб се движи напред и назад по систематичен начин, като прави силни разтягания и по този начин се стимулира циркулацията на кръвта в целия гръбначния мозък и всички нервни плексуси. В резултат на това, тя носи здраве и жизненост на цялата нервна система.

Сурия Намаскар Поздрав

Suria namaskar
Поздрав към Слънцето

Чрез тази практика, всички основни мускули и стави в организма се упражняват, разтягат и масажират. Това помага да се насочи нечиста, застояла кръв към белите дробове и бъбреците за пречистване.

Практиката на Сурия намаскар може да ви даде много фини ползи и отвъд физическото. Тя предизвиква спокойствие, намалява емоционалните конфликти, неврози и стрес. Тя е отлична за практикуване, когато ставате сутрин, тъй като ще ви подготви по всички възможни начини да се изправите пред настоящия ден с физическа и умствена сила.

Няма друго упражнение, което може да ни даде толкова много положителни ефекти. Чрез практикуването на Сурия намаскар в продължение на 15 минути всеки ден, вие ще имате много добро физическо и психическо здраве през целия си живот.

Йога студио 108, yogamag.net

 


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *