Отхвърлянето и Карма йога

1 250

Отхвърлянето и Карма йога

Свами Ниранджанананда Сарасвати, добавяния от Светлана Благоева- обясненията за карма йога

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108 – Тази статия е с авторско право на преводача. 

 

Интересното е, че хората, които са най-чувствителни към отхвърлянето са тези, които вече са били отхвърлени. Хората, които по време на ранните си години и по нататък през живот си са били приети и които са били уважавани и подкрепяни от най-важните и близки хора около тях, особено от майката и бащата, по-големите братя и сестри, учителите, приятелски групи, имат по-висока самооценка.

Човек с висока самооценка за себе си е склонен да гледа на някой, който го отхвърля, като на човек с проблеми. И всичко е въпрос на перспектива и нагласа. Ако вие имате добра самооценка за себе си, ще гледате на такъв човек, като на човек без късмет (злополучен) за това, че не е избрал да ви приеме и разбере. От друга страна, човек с ниска самооценка, който е бил отхвърлен от някого, ще погледне в себе си и ще се опита да види какви са недостатъци му и защо е бил отхвърлен от тази друга личност.

Тук въпросът не е относно самата чувствителност към отхвърляне. Въпросът е за самооценяването. За мен, практиката на Карма Йога* съвсем логично е най-добрият начин да се изгради по-добра самооценката. Красотата в Карма Йога е, че нямаме очаквания, нито към себе си, нито към другите. Ние не очакваме да постигнем нещо; ние просто даваме най-доброто от себе си. По време на процеса на Карма Йога има и възнаграждения, които идват, но не те са това, към което се стремим. Човекът с ниска самооценка може с лекота да приеме тези възнаграждения и по този начин да си увеличи самооценката.

Един от най-добрите начини за реализирането на нещо, е да отдадем цялата си енергия и пълната си концентрация за него, а не да мислим постоянно за отплатата, която ще получим. Това е много, много важно постижение, да не мислим и да не правим нещата заради възнаграждението.

Дори човек с много лоша представа за личната си самооценка, ще трябва да започне да разбира някои от заслугите от това да практикува Карма Йога. Никога не съм виждал по-добра система от тази на Карма Йога, която практикувана по правилния начин, да развие правилно самооценката на човека. Това е един много дълъг процес, тъй като хората с ниска самооценка са склонни да омаловажават всичките си положителни постижения, и да пренебрегнат уважението, което получават от другите. Но постепенно, след определен период от време, самоуважението започва да се развива.

*Йога на действието – Карма йога,  е система, която свързва човека с неговия ежедневен живот. Тя цели да се достигне до интеграция, хармония и единение чрез действието. Това е една много подходяща система за модерния, динамично-ориентиран начин на живот. Развива се осъзнаване и се променя отношението към работата, влагаме най-доброто от себе си, не сме привързани към резултата от действието и наблюдаваме реакциите си, като стремежът е към позитивно, спокойно и не-егоистично отношение към света. Карма йога означава всяко наше действие да е освободено от егоистични мотиви, да се прави с отдаденост и непривързаност, като по-този начин пречистваме вътрешната си същност и подобряваме ефективността и качеството на всичко, което правим.

*В „Бхагавад гита” често се заменя със синоними, чиито преки значения до­пълнително характеризират понятието. Например: саматва йога (йога чрез равновесие, без­пристрастие), буддхи йога (йога чрез разума) или само йога (сливане), тадартха-карма (постигане на висшата цел – тат – чрез действие), мадартха карма (действие, водещо към целта, към произтичащото от мен), мат карма (действие, произтичащо от мен) и др. Средство в практиката на карма йога е пълната концентрация върху действието. Именно чрез действието (прав­рити) карма йогинът постига не действието (ниврити) – покоя на вътрешната си същност, тъй като чрез действието той унищожава корените на движението – желанията и нежеланията, които се проявяват конкретно в действията като жела­ние/нежелание за определени действия и като желание/нежелание за определени резултати от да­дено действие.

Практиките на Карма Йога също дават възможност на човек да развие вътрешна представа за това как той / тя взаимодейства с другите хора. Този човек ще развие и осъзнаване за нивото на собствената си самооценка и уважение. Практиките на медитация ще дадат възможност на личността действително да се вгледат навътре, да навлезе в съзнанието си и да намери от къде възниква проблема. След това, ще се огледа наоколо, ще види хора, които имат висока самооценка и ще започне да задава въпроса: „Защо?“
Хората, които си задават въпроса: „Защо?“, и правят практиките на Йога, намират и отговорите.

 


1 коментар

  1. Lalalasq каза:

    Бихте ли ми казали само как се практикува тази йога , какво трябва да се прави ?

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *