Йога като здравословен начин на живот

714

Интервю на Николина Тасева от „Прекрасните 40“ със Светла Благоева.

Светла Благоева е дипломиран йога учител, като практикува йога вече над 25 години.

Основател е на Йога студио 108, място за истинска класическа йога. Тя практикува йога практики и се стреми към здравословен начин на живот. И може да научим много от нея и от опита и с йога.

 • Прочетох нещо на сайта ти, което много ми хареса: “Йога е есенциална нужда за днешния човек. И култура на бъдещето.”Наистина ли съвременният човек има такава нужда от йога?

Йога е универсална наука за живота и човека. Тя е присъствала от самото начало и винаги ще присъства. Но има времена, в които не е така изявена и само избрани имат достъп до практиките и до това знание. През различните епохи и времена хората имат различни изисквания и нужди. Има времена, в които духовното е част от човека и няма нужда да се учи и да отделя време за практика, то се случва естествено и се предава в традициите.

Но има времена, както сега, в които ние сме се отдалечили от духа, от природата, от себе си и живеем много машинален, автоматичен и мунданен, ежедневен начин на живот, без да успяваме да откриваме чудесата около нас. Особено в нашето съвремие, в което технологиите се развиват, но нашите емоции, умове и начин на мислене почти не са се променили. Така че, да, имаме нужда от йога, за да възстановим връзката със себе си да открием вътрешния си потенциал.

 • Чувала съм, че йога е един от начините да премахнем излишните тлъстини. Може би защото с редовното практикуване на йога ставаме по-чувствителни към типа храна, от които тялото ни се нуждае, и това помага да поддържаме по-лесно теглото си. Ти как мислиш, помага ли йога, когато искаме да отслабнем?

Рядко се увеличава чувствителността, защото има значение и мотивацията ни за практика, редовност и време за практика, както и вида на самата практика.

Йога не е аеробно занимание, а калории се „горят“ като се загрява тялото. С йога се охлаждаме, защото искаме да пестим, да съхраняваме и да генерираме енергия, не да я изразходваме. Да, може би с времето се развива някаква чувствителност, но само на ниво инстинкт не можем да разчитаме. Трябва да има жажда за знание, за интелектуално знание, което на повечето хора в днешния пренаситен от информация век, им липсва.
Отслабва се с намаляване на калорийния прием и повишаване на физическа активност. Йога може да помогне да запазим килограмите, но ако има излишък на калории, това ще води до затлъстяване.
Чувствителността към храната се случва с ограмотяване и обогатяване на знанията, търсене на различни източници, както и разбира се личен опит и самонаблюдение. Днешния човек тъне в закостенели „традиции“ и като цяло удобството и рекламата ръководят мисленето и начина на живот. Това е нещо, което е нужно да се промени, за да стане Земята по-красиво и по-благородно място за живот на човека. За момента човекът е инвазивен консуматор, използва всичко и всички без особена умисъл. Това е нещо, което ще се променя с времето и с израстването на съзнанието. Но докато живеем в бита на Средновековието, това няма как да се случи.

 • За много хора йога е начин да се справят със стреса, който се натрупва ежедневно в ума и тялото ни също така. Има ли някакви специални техники за справяне със стреса?

Разбира се че има. В много други системи използват също техниките на йога. Релаксация, дихателни практики, определено редуване и ритъм на движения. Йога нидра. Медитативните практики изискват определен опит и нагласа, но да, в по-началните им форми също биха могли да съдействат за справяне с напрежението – нека си го кажем с истинската дума – стрес означава напрежение. Напрежението е нужно, за да ставаме по-силни, ако мускулът не получава напрежение, той отслабва и залинява, ако сърцето не получава редовно натоварване, става слабо и немощно. Така че стресът не е враг, а помощник. Трябва да видим позитивната страна, това ни кара да действаме и да се стремим към промяна. Но не бива да допускаме напрежението да ни обзема, да ни завладява и да пречи на ума да остане чист и ясен, а тялото силно и здраво. Нужно е да търсим баланс между почивка и активност. Тук е ключът към справяне със стреса.
Има асани, които редуват напред и назад навеждане, те балансират. Бих препоръчала Сурия намаскар, слънчевия поздрав, Брамари и Нади Шодхан, релаксация и йога нидра.

 • Да поговорим за медитацията. Аз лично много се успокоявам с медитация, може ли да използваме йога когато имаме нужда да успокоим ума си, когато не можем да разходим в планината примерно.

Медитацията е състояние на ума отвъд материя, пространство и време. Медитация не означава спокойствие, а означава будност и внимание. Медитацията е много сериозно начинание и изисква знание, подготовка и, със сигурност не се случва лесно.
Може да заменим думата медитация с релаксация, която е подготовката за медитация. Йога практики можем да „правим“, „играем“, „използваме“, а най-правилният термин е практикуване –  винаги, когато поискаме. Но нещо, което се прави от време на време няма как да има задълбочен ефект.

 • Може ли йога да помогне да подобрим здравословното си състояние, да подобрим имунитета си примерно?

Стига да има редовност, правилно разбиране и знание, да. Ако се храним правилно, ако се движим и дишаме правилно, ако мислим правилно – това ще ни даде имунитет и здраве. Но дори и един от тези аспекти да липсва, пак можем да подобрим здравословното си състояние, макар и не на 100%.
Храненето с животински продукти, което е масова практика, води до огромна част от болестите, Ако напишете в гугъл търсачката на английски  – animal products cause – излизат отдолу

Това е хубава причина хората да започнат да проучват темата.
Ако правите само асани, редовно, това ще стимулира имунната система, но ако няма правилно хранене, не може да очаквате високи резултати. Една кола ако я поддържате добре, ако я миете редовно, ако я почиствате, но не й сипвате правилното гориво и масло – няма да върви добре.
6-те най-добри лекари според мен са – слънцето, водата, чиста храна, упражнения, правилна почивка, правилно дишане.

 • Как се отразява на хора с проблеми в ставите, болки в кръста и гърба. Много хора казват, че не могат да практикуват йога заради тези болежки, но не е ли точно това начина да се справят с тях?

Всеки, който правилно практикува йога, ще постигне успех, независимо дали е млад или стар, слаб или болен, но не и този, който е ленив. Има много хубави практики за ставите, за гърба, истинската, класическа йога е щадяща, тя не изхабява, не контузва, а лекува, когато е изпълнена с внимание и правилно.

 • Може ли редовното практикуване на йога да подобри състоянието и вида на кожата ни? Както и да забавим появата на бръчките, да забавим процесите на стареене на кожата? За тялото съм сигурна, че ще има такъв ефект от йогата, но за кожата на лицето ни, за бръчките как се отразява?

Да, може, има определени практики, които забавят стареенето и подобряват кръвооросяването на лицето. Най- важна обаче е чистотата на кръвта и чревния тракт. Има специални очистващи техники, които се наричат шаткарми. Както и определени техники, стимулиращи мускулите на лицето, кръвоснабдяването, като цяло мускулния тонус също е важен. от съществено значение е как се храним – дали с жива и пълна с вода и витамини и микроелементи храна или с мъртва, престояла, рафинирана, преработена. Няма как да ядем пържоли и пържени картофи и да очакваме да изглеждаме добре. Да, младият организъм се справя донякъде, но след определена възраст почва да изхабява дадените му запази от енергия, спира да компенсира и животът взема обрат.

 • Колко често е добре да правим йога, за да забавим процесите на стареене? 🙂

Всеки ден или поне 4-5 пъти седмично. Но пак отбелязвам, че практиките на прочистване и начинът на живот и хранене са определящи в този процес.

 • Чувала съм, че има някаква техника на дишане, която помага за освобождаване на токсините от тялото ни, нещо като детоксикация правим. Може ли да разкажеш повече?

Детоксикация само с дишане няма как да се случи, дихателна практика, обаче, може да подпомогне цялостния механизъм на пречистване. Ако сме на разтоварващ режим, на сокове, на сурова храна или на въздържание от храна. Това са енергетизиращите техники – бхастрика и най-вече капалбхати. Но всички дихателни практики изчистват и напрежението от ума, което само по себе си води до изчистване – детокс.

 • А как действа йога при хора със стомашни проблеми?

Чудесно, ако обърнат внимание на храната и на мислите си. Тук ще включим добавки, чиста храна, шаткарми, определени техники, които засилват енергетиката в долната част на тялото и областта на корема, както и има много силни техники като наули и удиана бандха, но те не са за начинаещи. Стомашните проблеми често са отзвук на психологически реакции или по просто казано, умствени блокажи могат да доведат и до стомашни проблеми. Главата и стомахът са свързани и колкото по-рано осъзнаем тази връзка, толкова по-добре ще живеем. А начинът на хранене е свързан и с начина на мислене и осъзнаване.

 • Как влияе йога върху психическото ни здраве? Чувала съм, че йога има ефект, подобен на анти-депресантите и психотерапията? Така ли е?

Да, възможно е. Ранното ставане за практика стимулира хормоните на щастието. Имаме цел, имаме стимул да направим връзка със себе си. А това има значение и във връзката ни с околния свят. Груповата практика, при която група хора са се събрали с общи интереси и кауза стимулира производството на хормони на щастието като серотонин, например. И да, има медитативни практики, с които можем да въздействаме като психотерапия. Но често и добър психотерапевт е добре да помогне, ако е налице сериозен психичен проблем. В йога се справяме сами. Но не всеки може да се справи сам. Най-добрите анти-депресанти според мен са движението, слънцето, чистата храна, живот с ценност, взаимопомощ, осъзнаване на висшата реалност в нас, както и приемането на правилни мазнини като Омега 3, но от растителен източник. В нас има 4 основи химически вещества на щастието – домапин, окситоцин, серотонин и ендорфини.
Допамин се стимулира от ранното ставане, слушането на музика, заниманията с изкуство, движението; Окситоцин се стимулира от докосване, прегръдки, общуване с домашни любимци, свързване, връзка с човека отсреща и движение;
Серотонин – чувство на благодарност и ценност, когато има общност, която ни обединява с една по-голяма идея, затова и груповите практики са хубаво нещо. Медитацията стимулира отделянето на серотонин. А серотонинът е свързан и с производството на мелатонин – чиято липса води до летаргия, сънливост и липса на енергия.
Ендорфини – при по-усилено, активно движение, правене на любов.

С храна също може да се стимулира и подпомага производството на тези вещества – щастливи храни са банани, фъстъци, какао, овеса, авокадото, динята, тиквени семки, бадеми.
Растителното царство ни дарява с много светлина, хлорифил и щастие 🙂

 • Ти имаш ли онлайн занимания, или при класическата йога не е ефективно да има такива?

За момента нямам онлайн занимания. Хубаво е докато още можем, да търсим изживяването на живо. Ясно е, че богатите хора искат това да стане само приоритет за тях и ни тласкат към онлайн дейности, но така губим чувството за принадлежност и общност. И оттам намаляват хормоните на щастие. за момента онлайн преподаването не е приоритет за мен. Няма нищо по-хубаво от истинска йога групова практика, в настройваща обстановка и добър йога учител. Нека не преставаме да посещаваме местата за йога, които сме избрали. Да не губим чувството, за заедност и общност. И да бъдем обединени в една обща цел – добруване и благоденствие.

27.04.2021 г.
Йога студио 108


2 коментара

 1. Прекрасно 🙂 Задължително да се прочете и осмисли.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *