Петте основни форми на Шива

1 097

Петте основни форми на Шива – Садгуру

Превод Светла Благоева, Йога студио 108.

Шива има многобройни форми, които обхващат всички възможни качества, които човешкият ум може и даже не може да си представи! Но има 5, които са основни.
Някои от тях са диви и свирепи. Някои са загадъчни. Други са приятни и очарователни. От чистосърдечния Боленат до страховития Калабхайрава, от красивия Сомасундара до страшния Агора – Шива обхваща всяка възможност, оставайки недокоснат от всичко това. Но сред всичко тези форми, има пет основни форми.

Йога Йога Йогешварая
Бхута Бхута Бхутешварая
Кала Кала Калешварая
Шива Шива Сарвешварая
Шамбо Шамбо Махадевая

Йогешварая
За да сте на пътя на йога означава, че сте стигнали до фаза в живота си, в която сте усетили ограниченията в това да бъдете просто едно физическо същество, почувствали сте нуждата да надхвърлите физическото – почувствали сте се ограничени дори от този необятен космос. Можете да усетите, че ако сте ограничени от нещо малко, в един момент можете да бъдете ограничени и от нещо огромно. Не е нужно да прекосите целия Космос, за да преживеете това. Седейки тук, знаете дали тази граница ви ограничава, а ако пресечете Космоса, това също ще ви ограничи след известно време – въпрос е само на способността ви да изминавате разстояния. След като способността ви да изминавате разстояния се подобри, всякакъв вид граница ще бъде ограничение за вас. След като разберете и знаете това, щом веднъж сте почувствали този копнеж, който не може да бъде удовлетворен чрез овладяване на физическото творение – идва йога. Йога означава да нарушиш бариерата на физическото творение. Усилието ви не е просто да овладеете физическото си съществуване, а да нарушите неговата граница и да докоснете измерение, което не е физическо по природа. Искате да обедините това, което е обвързано и онова, което е безгранично. Искате да разтворите границата в безграничната природа на съществуването. И така, Йогешварая – този, който е овладял йога.

Бхутешварая – този, който владее творението от 5-те елемента

Физическото творение – всичко, което можем да видим, чуем, помиришем, вкусим и докоснем – самото тяло, планетата, Вселената, Космосът – всичко е просто игра на петте елемента. Само с пет съставки, каква великолепна хитрост, наречена „творение“! Само с пет неща колко много неща са създадени! Творението не би могло да бъде по-състрадателно. Ако имаше пет милиона съставки, щяхме да се изгубим тотално.

Постигането на контрол над тези пет елемента, които са известни като панча бхута, е всичко – нашето здраве, нашето благополучие, нашата сила в света и способността ни да създаваме това, което искаме. Знаейки или не знаейки, съзнателно или несъзнателно, отделните хора достигат до някакво ниво на контрол или овладяване на тези различни елементи. Колко контрол или овладяване имат, определя естеството на тялото им, естеството на ума им, естеството на това, което правят, колко успешно го правят, докъде могат да видят -т.е. всичко. Бхута Бхута Бхутешварая означава човек, който владее панча бхута, определя съдбата на живота си, най-малкото във физическата сфера.

Калешварая – владелят на времето

Кала – време. Без значение дали сте усвоили петте елемента, дали сте станали едно с безграничността или познавате разтварянето – стига да сте тук, времето тик-така. Овладяването на времето е съвсем различно измерение. Кала не означава само време, а означава и тъмнина. Времето е мрак. Времето не може да бъде светло, защото светлината пътува във времето. Светлината е роб на времето. Светлината е явление, което има начало и край. Времето не е такъв вид явление. В хинду философията имат много сложно и изтънчено разбиране за времето като шест различни измерения. Едно нещо, което трябва да знаете – докато седите тук, времето ви отминава. Има много добър израз на тамилски за смъртта – Kalam aayitanga – „времето му е изтекло“.
В английския език също използвахме подобен израз в миналото – „срокът му е изтекъл.“ Подобно на храната или лекарствата, човек също идва с дата на изтичане. Може да си мислите, че се местите от място на място и посещавате много места. Но, що се отнася до тялото ви, то отива само към едно място – право към гроба, без да се отклонява нито за миг. Можете да го забавите малко, но това няма да промени посоката. Докато остарявате, ще забележите, че земята се опитва бавно, но постоянно да ви засмуче обратно. Животът завършва своя цикъл.

Времето е специално измерение на живота – не се вписва в другите три измерения. И от всички неща във Вселената, това е най-неуловимото нещо. Не можете да го закрепите, защото не е веществено. Времето не съществува под каквато и да е форма на съществуване. Това е най-мощното измерение на творението, което държи цялата вселена заедно. Именно поради това съвременната физика не е разбира как функционира гравитацията, защото всъщност няма гравитация. Времето е това, което държи всичко заедно.

Шива – Сарвешвара – Шамбхо

Шива означава „онова, което не е; онова, което е разтворено“. Това, което не е, е в основата на всичко и това е безграничната Сарвешвара. Шамбо е просто ключ, възможност да преминете по „бърза процедура“, да скъсите пътя. Ако успеете да го изречете по начин, при който тялото ви да резонира изцяло, то ще може да преминете. Ако искате да овладеете всички аспекти и да се усъвършенствате по пътя, ще отнеме много, много време. Ако успеете, можете да преодолеете тези измерения не само чрез овладяване и постигане на съвършенство, но има и по-кратък път, нещо като „промъкване“.

Когато бях малко момче, имах приятели в зоопарка в Майсури. Неделя сутринта взимах две рупии и отивах до рибния пазар – във вътрешността – където имаше изостанала, вече почнала да гние риба. За две рупии понякога получавах два, три килограма риба. Слагах ги в найлонова торбичка и ги занасях в зоопарка. Нямах повече пари. Билетът по това време беше една рупия; това е, ако искате да влезнете през главния вход. Имаше ограда. Ако обаче успееш да се пъхнеш през оградата, входът е безплатен ;). Нямах никакъв проблем с промъкването – излизах спокойно от другата страна на оградата. Прекарвах цял ден там, хранейки всичките си животни – приятели с моята риба от пазара.

Ако искате да вървите направо, това е трудна пътека – много работа имате да свършите. Ако искате да се „промъкнете“, има по-лесни начини. Нещо като „бърза процедура“ – тогава няма нужда да стигате до съвършенство. Живеете, докато живеете. Когато умрете, отивате и достигате върховното.

Разбира се, има определена красота, неописуема естетика в овладяването дори на нещо просто. Да рита топка например, дори и дете може да направи. Но когато някой овладее това, изведнъж има естетика, има красота, която кара половината свят да седи и да гледа в захлас. Така че ако искате да имате знание и да се насладите на майсторството, има много работа за вършене. Но ако сте готови да се промъквате, тогава просто използвайте мантрата Шамбхо.

Един от важните аспекти на Шива се нарича Шамбхо.
Обикновено Шамбхо или тази част от основната енергия се почита само от хора, които са в духовния път, защото думата Шамбхо означава „благоприятният“. Най-благоприятното нещо, което може да ви се случи, е да осъзнаете себе си, да достигнете най-високото в себе си.

Мислим си, че сключването на брак е благоприятно, получаването на повишение е благоприятно, изграждането на нова къща е благоприятно. Но всъщност най-благоприятното нещо, което може да ви се случи в живота ви е, да достигнете върховното в себе си. Шамбхо е формата, в която ние е най-лесно да го извикаме тук, в тази форма той изглежда да е най-отзивчив от всяка друга негова форма.
В някой йога традиции хората овладяват създаването на мощни форми. Чували сте за Рамакришна Парамахамса, който е хранил Кали със собствените си ръце, а тя е приемала храна от него. Това е 100% реалност. За логичен, мислещ ум това изглежда като абсолютна глупост, нали? Сигурно е халюцинирал. Не е било халюцинация; просто съзнанието му е било толкова кристално чисто, че каквато и форма да почита, тя просто се е материализирала. Значи искаш Кали, Кали е точно там. Всичко, което искате, може да бъде създадено точно тук, просто защото всички тези форми са създадени много отдавна именно с цел садхана. Различните йоги, различните системи са създавали различни форми. Има много красиви форми и много ужасни форми; най-различни видове форми, създадени от хората.

Шамбхо е благоприятна и много нежна форма на Шива, което е рядкост. Шива обикновено е див, луд, но това е много нежна и красива форма на Шива. Тези форми са създадени от хората, за да могат другите да се възползват от тях. Те са създадени във форми, които да траят във вечността, да могат винаги да са тук и ако някой има нужда и желание, да ги възпроизведе в своята опитност и изживяване.

Звукът Шамбхо е много, много значим. Силата на този звук и способността на този звук да освободи едно същество от едно ограниченията на едно измерение и да го премести в различно състояние на свобода е нещо феноменално.

Садгуру

Откъс от броя на йога списание „Forest flower“ от август 2014 г., издава Иша фондация.
Авторски превод: Светла Благоева


1 коментар

  1. Кирил Йотов каза:

    „В отсъствието на това, което не си – това което си го няма“
    Амен ОМ ОМ ОМ

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *