Йога – кога идва в живота на човек

510

Кога йога идва в живота на човек – Свами Сатянанда

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108.

Йога идва в живота ви когато сте напълно объркани, когато умът ви е хаотичен и когато има депресия, гняв, завист, алчност, раздразнителност, тревога или страст. Когато умът е загубил стабилност, и се опитвате отчаяно да направите последен опит да намерите изход и това е началото на йога за вас. Kогато сте гневни, когато сте завладени от страст или депресия, какво правите? Опитвате се да се стабилизирате. И това е първата стъпка в йога. Затова не мислете че йога започва с яма и нияма (морални и етични кодове на поведение). Oткровено казано, когато сте нещастни, тогава започва йога, когато не се чувствате добре, се обръщате към йога, когато не можете да заспите нощем, тогава започва йога, когато умът ви е пълен с нечистота и губи всякакъв покой, това е времето, в което йога започва…

Йога ще бъде огромна сила през 21 век. Разбира се това не означава че няма да има омраза по света, и че всички ще бъдат щастливи и няма да има болести и проблеми. Различията са част от природата на света и йога не може да върви срещу това. Но йога ще донесе светлина в умовете на хората, ще подобри качеството ни на мислене и възприятия, ще помогне да разберем по-добре нуждите и проблемите си.

Йога няма да замести вече изградената култура, но ще я направи по-красива, по-достъпна и по-съдържателна. Ако имаме късмета да сме родени през 21 век, ще видим че съдбите на нациите и философията на човечеството ще бъдат подобрени от философията на йога. Йога е най-големия дар, който може да бъде даден на хората днес. Йога е дар за мир.

Свами Сатянанда

Превод Светлана Благоева


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *