Ащанга йога и ямите и ниямите

4 418

Първите две стъпки яма и нияма в Раджа йога – Свами Ниранджан

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108.

Яма – или личните норми на поведение

В Раджа йога или Ащанга йога те са по 5 на брой и на пръв поглед може да изглежда чудно какво общо могат да имат тези социални кодове с йога. Те са много свързани с висшата йога, тези правила са необходими за изчистване на емоционалните разстройства от нас. Не е необходимо много да мислим, за да осъзнаем, че тези теми причиняват повечето от чувството за вина, вътрешни конфликти и общи умствени разстройства. Начинът да премахнем симптома е да изчистим корена на проблема. И така спазвайки тези норми на поведение си осигуряваме по-спокоен ум, готов за по-висшите практики.

Всъщност Патанджали е бил идеалист и е създал сутрите и пътят на раджа йога за хора, които изцяло са  отдали живота си в търсене на висши принципи и на себе-реализация и които вероятно са се изолирали от обществото и са били монаси. Това става ясно, когато пише в една от сутрите, че ямите са задължителни и трябва да се практикуват при всякакви обстоятелства, дори резултатът да е с неприятни последици.
Това, разбира се далеч не е практично за днешния човек. Сексуалните връзки са нещо естествено в живота ни, понякога е необходимо да излъжем, да премълчим.
И затова е добре да имаме благоразумие и да спазваме ямите според обстоятелствата и възможностите и колкото повече се съобразяваме с това, толкова повече ще бъде спокойни и уверени. Това бива възможно само когато няма вътрешен конфликт и разминаване между вътрешния и външния ни свят, между мислите и действията ни.

Ахимса – ненасилие – ненасилието трябва да се практикува колкото се може повече. Това включва не само физическо насилие, но също и в мислите и думите. Разбира се, ако някой ви предизвиква и е необходимо да се защитавате – ще го направите, но не бива да се поражда омраза или злоба. Просто го приемате като нещо, което трябва да направите. Колкото повече човек напредва и практикува висши техники, толкова по-малко се появява желание да нараните някого и все повече се чувства състрадание, включително и към недобронамерените. В същото време един еволюирал човек ще върви според дхармата – правилното действие и отговорност, независимо дали това ще причини вреда.

Сатя – истинност – Трябва да бъдем открити и да следвам истината колкото е възможно. Лъжите и прикриването на истината носят със себе си умствено напрежение. Повечето хора, които изговарят лъжи, са под постоянно напрежение и страх, обикновено подсъзнателен, особено от факта че могат да бъдат разкрити. В това число лъжа може да бъде и преструването на нещо, което не сме, да се представяте за по-богати, да криете факти, казвайки само половината истина и прочие. Ако отидем по-нататък – когато медитираме ние се стремим да откриваме истината – но това няма как да стане ако не сме истински към себе си в дейностите в живота си.

Астея – честност и въздържание от кражба – Има много малко хора, особено тези, които се занимават с йога и не биха изпитали ментално или емоционално неудобство, проявено или непроявено навън, от липсата на честност. За да можем да следваме астея, е необходимо да сме доволни от това, което имаме, от начина, по който мислим, какво правим, къде сме и прочие. С други думи, не бива да сме алчни и е необходимо да има чувство на задоволство. Ние крадем неща, защото ги желаем, необходимо е да сме силни и да устоим на изкушението, чрез астея ние изчистваме ума и желанията.
Астея прави ума чист, като огледало, в което божественото в нас може да се отрази. Не бива да има мисъл за постигане на нещо чрез кражба. Защото постоянното желание за получим нещо, което не ни принадлежи, е вече кражба. Може да се краде и идея.
Когато човек не желае нищо, което принадлежи на друг, той получава всичко, от което има необходимост и което пожелае. Както и човек получава интуитивно информация къде да намери и как това, което желае.

Брахмачаря – въздържание – това е нещо, което хората не възприемат особено сериозно – Защо трябва да се въздържаме от сексуални отношения? Не е ли това нещо естествено? Да, със сигурност е! И много хора са страдали от това, че са потискали сексуалните си желания, често в отговор на строги религиозни догми и ограничения. Хората днес е необходимо да разберат това като ограничаване на сексуалните контакти, като спазват семейните си отношения, но ако искат да имат успех в медитацията, е необходимо да спазват ограничения.  Защо? Необходимостта от сексуално общуване е чисто просто активиране на енергията и нейното проявление. Когато човек приключи със сексуалния акт, тази енергия изтича навън от тялото и се освобождава. Енергията може да се прояви по различни начини и сексуалната енергия не е изключение. Ако тази енергия се пренасочи към медитация, ще се постигне разширение на съзнанието и по-висши нива на опитност и изживяване. Но всеки решава сам за себе си колко от тази енергия ще пренасочи към медитация и колко към други неща.

Апариграха – липса на желание за притежаване – идеята тук е не да не притежавате нищо, но да не се привързвате и да не ставате зависими от това, което имате. Помислете си за нещастието, което сте преживели от загубата на нещо, което сте притежавали. Също вижте и страха от това да не загубите нещо или да не го повредите. И резултатът е че ума е постоянно под напрежение, или съзнателно или несъзнателно. Вие може да сте много богат човек, но ако имате това отношение на непривързаност, ще се освободите от бремето на тревогите и напрежението в ума.

Ниями -те или кодове на поведение спрямо нас самите

Отново са 5 на брой – те са по ангажирани с личната дисциплина и подготвят духовния аспирант за пътя нагоре. Ниямите, както и ямите, намаляват вътрешния стрес и правят ума спокоен и уравновесен, подготвят за концентрация и медитация.

Шауча – чистота – човек е необходимо да поддържа тялото си чисто – редовно да се къпем, да ядем чиста храна. Ако не поддържаме тялото чисто сме изложени на риск от заболявания, а те са пречка по пътя към медитация. Как можем да насочим ума си навътре, да изживеем дълбоките нива на подсъзнанието, ако има нарушение в храносмилането, ако ни боли корем или друга болест?
Има и друг фактор- възможността за медитация до голяма степен е свързана с диетата. Ако се храним с нечиста и ниско качествена храна, умът няма капацитета да бъде сензитивен и да се настрои на фини честоти на съзнание. Фините нива на съзнание имат нужда от ясен и спокоен ум, където да се проявят. Това означава и да се прочиства и ума от емоции и мисли, не само тялото. И отново идват ямите и ниямите на помощ. Както и външната среда, домът ни, дрехите, предметите е необходимо да са чисти и подредени, защото това отразява и нашата вътрешна същност и е израз на вътрешния ни живот.

Сантоша – задоволство – Необходимо е да развием способността да отстояваме на ежедневните проблеми без да бъдем дълбоко афектирани, да имаме чувство на приемане и доволство, независимо от обстоятелствата. Повечето от хората имат постоянно променящо се настроение, според ситуацията, времето, хората, случките, поради спадовете и възходите в живота. В един момент сме щастливи, тогава нещо се появява и изведнъж се натъжаваме и ставаме нещастни или ядосани. И така умът постоянно си лети от едно на друго състояние и това не е подходящо за медитация. И затова задоволството и позитивността са от голяма необходимост. Не външно задоволство, за да впечатлим хората около нас, но вътрешно. По-лесно е да се каже отколкото да се направи. Това е вярно, но постоянното усилие и постигане на другите ями и ниями, развиване на способността да приемаме нещата и постепенно задоволството ще дойде.

Тапас – простота и аскетизъм – това е с цел засилване на волята чрез постоянно практикуване на самоналожени дисциплини като постене, обет за мълчание за няколко часа или по-дълго време. Това помага да се дисциплинира ума. Но тапас не бива да включва подтискане на ума, тъй като това може да навреди повече отколкото да помогне. Волята е абсолютно необходима в йога, тъй като умът лута насам натам без посока. Ще ви накара да правите неща, които не желаете да правите и в този смисъл ще доведе повече напрежение, отколкото помощ в медитативната практика. Силата и волята са единствения начин да поставим ума под контрол.

Свадхяя – Самообучение – Това има различни интерпретации, но най-популярната е че трябва непрестанно да наблюдавате действията и реакциите си и да си осъзнавате. Вижте как реагирате на различните ситуации и защо сте щастливи в един момент и нещастни в друг. Ако сте ядосани попитайте се защо съм ядосан, ако сте привързани към нещо, попитайте се защо това е така. Чрез продължителен самоанализ постепенно ще откриете как ума ви работи, какви са неговите трикове и фобии, поне на съзнателно, повърхностно ниво. Така ще знаете повече за нещата, които тревожат ума ви.
Самообучението също ще даде и развитие във вашата медитация, ще я задълбочи, така че прогресивно да започнете да разбирате себе си по-добре. С други думи ако имате видения в медитацията, оставете ги. Не ги потискайте, тъй като те ще ви кажат повече за това какво се случва в подсъзнателния ум, какви са спомените, дълбоко вкоренените проблеми и конфликти, много от които причиняват постоянно напрежение в ума, в много случи без дори да знаете. Само когато знаете за тях можете да започнете да ги изчиствате и постепенно да подобрявате способността за навлизане в дълбока медитация, където тези дълбоко вкоренени напрежения са пречка.

Ишвара Пранидхана – Себеотдаване – Това означава да отдадете вашите действия на бог, висшето съзнание, съществуване или каквото име дадете на това, което ви кара да живеете. Всяко ваше действие трябва да бъде отдадено в почитане на божественото. Направете усилие чрез постоянно практикуване да забравите за себе си, за егото, и да приемете че вашите действия не са нищо друго, а проявление на божественото съзнание. Помнете че само егото е причината за повечето емоционални и умствени проблеми. Само нашето его е това което ни кара да мразим, да се противопоставяме, да се привързваме към обекти и така нататък. Ако намалим егото си поне малко, в отговор на това умът ще стане по-спокоен и уравновесен. Ако можем изцяло да освободим егото си, което никак не е лесно, тогава нашата медитация автоматично ще ни изведе към реалността. Карма и бхакти йога, безкористно служене и божествено отдаване ще бъдат в голяма помощ.

Ямите и Ниямите – Може да възразите че по природа човек е нечестен, лъже, краде и така нататък… от там следва че всеки опит да практикуваме ями или ниями може да бъде против неговата природа и да причини повече умствени проблеми, отколкото да ги намали. Това разбира се е философски въпрос. Но всички велики мъдреци винаги са изтъквали, че истинската природа на всички човешки същества е да следва истината, да бъде честен и да прави добро. Всичко, което правим в противоречие с тези думи, макар да изглежда че е проява на индивидуалната природа, следва че всъщност е един щит, действие, което е предизвикано от обстоятелствата в живота – бедност, лошо отношение от други хора и така нататък. Съзнателно човек може да чувства, че това което прави е естествено, но на подсъзнателно ниво нещата са различни. В подсъзнанието се появява конфликт, който причинява умствено разстройство, но всъщност не знаем истинската причина на проблема. И в днешното модерно общество повечето от менталните проблеми се появяват по този начин. Има конфликт между това какво всъщност правим и какво подсъзнанието иска да правим.

Ямите и Ниямите са приложими за всеки без каквото и да е изключение. Вие може да решите, че ямите и ниямите са малко непрактични, дори може би малко по-силни, но помнете, че вашата цел е пътят към съвършенство и трансцеденталност. Дори просто да се опитвате да ги спазвате и да се придържате към тях, това определено е стъпка към правилната посока. Напредвайте бавно и постепенно, съобразявайте се според вашите способности и обстоятелствата при прилагането на тези качества.

Откъс от „Йога даршан“, Свами Ниранджанананда, изд. Йога публикешън тръст,

превод Светлана Благоева, Йога студио 108


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *