Целта на живота и йога

1 101

Целта на живота – Свами Ниранджанананда Саравати
Из „Ум, управление на ума и Раджа йога“

Трансцеденталния принцип, дали ще го наречете Бог, или Съзнание – осветява света и живота. Това е причината за светлината на тялото, което сте получили, умът, който имате, праната, която сте получили. Причината за всичко това не е някакъв субект или обект в света.

Когато идвате на този свят, започвате да си мислите че целта на живота е да се наслаждавате и да получавате сетивни наслади. Средно-статистическият човек не може да проумее, че има нещо повече от това. Но мъдреците са казали, че не само наслаждението е цел на живота ни. Заедно с насладата, която на санскрит се нарича бхога, ние също имаме нужда да изживеем и йога. Бхога ни отдалечава много от трансцеденталната реалност, докато йога ни приближава.

И тук не говорим за йога като практика; а за йога като принцип. Основата на йога е: контрол на ума чрез сприятеляване с него и след това насочването му към трансцеденталната реалност. Това е истинското постижение в живота. Това е целта на всяка една душа, родена като човешко същество на земята.

На материално ниво, може да постигнете богатство, да ядете и да се наслаждавате, да живеете семеен живот в обществото или дори да сте отшелник в гората, няма значение. Едно е важно – да можете да свързвате ума си с висшата реалност. Всеки, който идва на този свят ще трябва да мине през светските изживявания; всеки ще изживее и удоволствие и болка. Но така, както сте способни да изживеете удоволствие или болка, можете да имате и изживяване на това висше съзнание. Но за него се изисква усилие. Изисква се садхана. Редовно усилие и практика.

Имаме нужда да вземем решение, санкалпа, положително утвърждение, в каква посока искаме да насочим живота си. Понастоящем ние имаме амбивалентна връзка (ту обичаме, ту мразим) с живота, със семейството си, със света около нас. Тази връзка на любов и омраза продължава непрекъснато. Можем ли да натежим везната към любовта? Ако успеем, то тогава това ще бъде нашето постижение в живота. Много хора накланят везните към омразата. Това си е техния начин.
Светът е пълен и с демони и божества. Ако успеем да се идентифицираме с качеството на божествата, тогава ще станем божествени, а ако се идентифицираме с демоничното, тогава ще станем демони. Изборът е изцяло наш. Духовните традиции казват, че качествата на божествата са по-добри, защото те ни дават възможност да бъдем едно с вселената, да обединим духа си с универсалния дух. Това е целта на живот ни в това измерение. Как живеем живота си, дали сме духовно ориентирани, или живеем обикновен живот, това не е важно. Важно е доколкото е нужно да се осигурят определени условия за растеж, но в крайна сметка визията на целта е еднакво важна за всеки един от нас. Справянето с ума ни и даване на посока на енергиите на ума е най-голямото ни предизвикателство. Да живеем в настоящето.
Умът, в хармония със сърцето и действията е кулминацията в живота ни; единство на ума и сърцето, както и способността да се изпълняват правилните действия. В този момент в нас има разделение между главата и сърцето, така че те трябва да се съберат не само на теория, но и на практика, не само като понятие, но и като опит.
Ето защо най-големият урок по йога е да се наслаждавате и да живеете напълно в настоящето. Само чрез това можем да трансформираме личността си, нашата природа и да имаме творчески, динамичен и оптимистичен поглед за себе си. И тогава идва и усещането за благополучие и задоволство. Йога ни прави скромни. Мъдростта ни прави смирени. Това са крайъгълните камъни.
Ако смятате, че не сте смирен, а арогантен, знайте, че сте пропуснали пътя някъде. Ако можете да станете семпли и невинни, тогава вие вече сте в процес на преодоляване на придобитите карми и вътрешни впечатления, самскари. Нека се опитаме да се наслаждаваме на настоящето с оптимистична и радостна перспектива, като се опитваме да преодолеем отпечатъка на изпитанията и трудностите на вчерашния ден. Това ще направи животът ви смислен и хубав.

Свами Ниранджанананда Сарасвати

Превод Светлана Благоева, Йога студио 108

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *