Уринотерапия лечение с урина Амароли

6 740

УРИНОТЕРАПИЯ – Божественият нектар Амароли

Свами Сатянанда

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108. Тази статия е с авторско право на преводача. 

Амароли е важна техника в йога, която в миналото се е ползвала в комбинация с други висши практики в йога. В днешно време амароли е по-позната като терапевтична практика и има голям интерес и въпроси как да се прави.
Най–вече амароли е добре да се научи от квалифициран учител, който сам върху себе си е изпитал въздействието на урината. Начините за пиене на амароли варират от човек до човек. В някои случай се използва свежа урина, в други престояла, трети преварена. Понякога се пие само първата урина за деня, понякога се пие до обяд, а в други случай, като рак в напреднал стадий например, се пие целодневно.
Амароли става много ефективна и мощна практика, но ако внимавате какво ядете. Независимо от целта ви, необходимо е да избягвате протеините. Както и е добре да се избягва сладкото, киселото, прекалено подправена храна. Суровата храна и определени плодове като банани, папая и цитрусови плодове са много подходящи, ако практикувате амароли. Помнете че суровата храна има по-голяма стойност за засилване на имунната система срещу болести. Тези, които пият амароли и след обяд, задължително прекъсват практиката 1 час преди и 3 часа след всяко хранене. Общо правило в практиката е преди да пиете, да се намажете с амароли на стъпалата и главата.

В миналото, йогите са използвали амароли, тъй като когато се стои с часове в медитация, вътрешната температура на тялото пада. При тези обстоятелства амароли запазва силата на храносмилателната система.
Медитацията също има ефект и върху сърдечно-съдовата система и кръвното налягане може рязко да спадне. Ако налягането спада постепенно, това не е така опасно, но бързото спадане на кръвното налягане има неблагоприятно въздействие за сърдечната система. Амароли предпазва от това, което значи, че ако практикувате медитация с часове, е необходимо да се пие амароли с профилактична цел.

Учените са открили че урината съдържа до около 24 различни групи хормони. Един от тях е урикод, който е много важен за поддържането на здравето на сърдечната система. И затова напредналите йоги пият амароли.
Жените йоги също пият амароли, защото след дълга употреба амароли въздейства върху нивата на прогестерона, хормон в репродуктивната система. Тези хормони разрушават овулата, преди тя да се е развила.
Чрез практиката на йога, особено хатха йога, всички нечистотии от тялото се изчистват. Когато тялото е пречистено, се губи силата на имунитета. И затова понякога един йога може да страда от заразна болест, защото тялото съдържа по-малко антитела. Когато се пие амароли, се запазва необходимото количество антитела в тялото и така един йога в медитация може да остане 3 месеца в една пещера без тялото да загуби силата си, но ако някои обикновен човек направи това, той ще има доста проблеми с кожата.
Ако имате желание да практикувате амароли, задължително трябва да се консултирате с човек, който вече е практикувал и познава тази наука добре, но по-долу ще намерите основните насоки за тази практика.

Започнете с един ден пост. Може да пиете прясно изстискани сокове или сурови или варени зеленчуци. Но най-добре е да сте само на вода. Хубаво е да направите и лагу шанкапракшалана, ако познавате тази практика за очистване на храносмилателната система.
На следващата сутрин щом се събудите, в една чаша (най-добре стъклена) съберете средната струя на първата урина. Това е достатъчно, за да започнете и така да продължите един месец, като пиете първата урина – средната струя. Ако няма никаква реакция, можете да пиете и втората урина също, като може да пиете и вода между пиенето на първата и втората урина, но само на малки глътки, но не повече от половин чаша. Така продължете за още един месец. По време на този период определено вече ще има реакция. Тя може да е позитивна – тогава може да пиете три пъти на ден амароли, ако има негативна реакция, открийте с какво е свързана. Може да е свързана с неподходяща диета, или пък да страдате от някакво заболяване. В такъв случай се върнете на 1 път на ден само първата урина. Ако е позитивна реакцията, може да пиете 3 пъти на ден.

Три пъти амароли на ден е достатъчно, продължете така дълго време, месеци.  След това намерете една седмица през годината, да отидете някъде на село, на спокойствие и чист въздух и практикувайте амароли през целия ден, за една седмица. Ако има позитивна реакция, продължавате, ако не, се върнете на тази фаза, в която няма негативна реакция.

За да правите амароли само трябва да елиминирате излишните протеини от диетата си и да практикувате амароли с търпение. Може да продължите така с години. Това ще даде добри резултати в медитацията, както и на здравето.

Да се пие собствената урина не е нечисто – доктор М. Хаджирнис

Има много недоразбрани неща за амароли или уринотерапията в съзнанието на хората. Повечето хора го отричат и се подиграват.  Много малко от тези, който популяризират и предават тази практика са я практикували самите те, а пък тези, който са практикували амароли го пазят в тайна и предпочитат да не го оповестяват пред хората.

Тези, който се отнасят с насмешка задават въпроса, ако може урината да се пие, тогава защо не ядем и изпражненията? Те не разбират разликата между тези два продукта на отделителната система. Има две системи в човешкото тяло, който го свързват с външната среда – дихателната система и храносмилателната. Урогениталната система е също отворена за външния свят, но там главно има посока навън и не се вкарва нищо в тялото чрез нея. Чрез дихателната система ние вдишваме въздуха отвън и това доставя кислород за кръвта. Всички други хранителни вещества влизат в тялото чрез гастро-интесталния тракт. Това е единствената система, чрез която външни частици навлизат в тялото през устата, минават през цялата дължина на храносмилателния тракт и излизат чрез ануса отново като твърди вещества. Така че всеки интоксикиран продукт от външния свят, поет чрез устата може да се съдържа и в ексрементите. От тук произлиза и че екскрементите не могат да бъдат чисти. Те могат да са инфектирани и да съдържат вредни и отровни вещества, както и ларви на бактерии или паразити, който да бъдат поети чрез храна или напитка. А този механизъм не е същия при урината. Прясната урина е напълно стерилна.

Урината е напълно филтрирана течност от кръвта

Урината се създава в бъбреците от кръвта, циркулираща в тялото. Тя се филтрира от кръвта.  Бъбреците нямат отвор и връзка с външния свят. Те могат да работят само със субстанции, донесени от кръвта. От тук следва, че нормалната урина никога не е замърсена от външни частици, когато е прясна.
Друго възражение срещу уринотерапията е че в крайна сметка урината е отпадъчен продукт на тялото. Продукти, от който не се нуждаем и който са токсични за тялото се изхвърлят чрез урината. Защо да ги поемаме обратно? Но тук има погрешно виждане в този аргумент. Урината съдържа ценни субстанции, който се съдържат в по-големи количества в кръвта, за този момент. И понеже те са филтрирани от кръвта и са изхвърлени чрез урината, не означава че нямат биологическа стойност. Като например – капсула витамин Б комплекс съдържа витамина в много голяма концентрация, по-голяма от която се нуждае тялото. И очевидно цялото количество не може да бъде абсорбирано и излишъка се изхвърля чрез урината. Вероятно сте забелязали жълтия цвят и миризмата на урината след като сте изпили таблетка Б комплекс. Ако вие изпиете тази урина обратно, ще си набавите дневната дажба от витамина за 3-4 дни напред.
Подобно, различни хормони се формират в ендокринната система в малки количества и се секретират в кръвопотока според различните стимули. Те се образуват за сметка на голям разход на енергия от страна на метаболизма и тялото. Веднъж освободени в кръвта, те се филтрират в урината в следващите часове, тъй като тялото няма изграден процес за рециклиране и възвръщане на тези молекули. Тяхното изхвърляне представлява необратима загуба за тялото.

Откритието на простагландините

В следствие на този механизъм много предшестващи и производни на стероиди и други субстанции, полезни за имунитета се губят чрез урината.
Едно от най-големите открития в областта на медицината през последните десетилетия е простагландините. Тези вторични хормони по настоящем се тестват в много лаборатории и болници по целия свят. Като резултат от тези изследвания, те са обявени за чудотворни лекарства и панацея за  всякакви видове проблеми в човешкото тяло, и се предрича че тези субстанции, който тялото произвежда в малки количества, действат като предпазващи от вредни влияния и от болести. Те също са безценни при жените като естествен начин за контрол над забременяването, предотвратяващи оплодената яйцеклетка да се прикрепи към утробата.
За съжаление, простагландините не могат да се произвеждат по химически път и този недостатък спъва по-нататъшните изследвания. Те се извличат в много малки количества от урината. От тук идва и обяснението за това защо тези, който практикуват редовно амароли имат сияйно излъчване. Всяка сутрин те дават на тялото си допълнителна доза жизнено, обновяващо лекарство. Аксесоарите на простагландините доказват много от твърденията, който са направени от защитниците на амароли.

Дали урината има лош вкус?

Друго възражение срещу амароли е че мирише и има лош вкус. Всъщност, това е вярно само когато храненето съдържа повече сол и протеини. И това е вярно, ако се поемат животински протеини – риба, яйца, месо, мляко и т.н.  Разграждането на тези големи количества от аминокиселини произвежда повече азот, който се транспортира от черния дроб в уреята и амоняка дава този неприятен мирис и вкус. Затова се препоръчва чиста храна, йогийска диета, преди да се започне с практикуването на амароли. Товага урината става лека и дори приятна на вкус. Това се случва и след като сте почнали с амароли, тъй като телесните тъкани се пречистват, както и кръвта от амароли.
Когато амароли се комбинира с гладуване, клетките и тъканите се прочистват изключително бързо. Също е добре да се пие много вода. Както се променя качеството и  вкусът на урината, така се променят и възприятията  на човека, както и като цяло процесите в тялото.
По този начин амароли също дава влияние и върху нивото на осъзнаване на практикуващият.

Моят опит с амароли, Рамеш Чандра Гупта, Джамалпур

През октомври 1972 година моята 7 месечна дъщеричка получи подуване зад лявото й ухо. Аз бях запозната с амароли и го бях пробвал вече върху себе си и моето семейство. Бях го ползвал за лечение на пърхут, изгаряне, ужилване от пчела, кожни проблеми и астма – с положителни резултати. Така че аз и жена ми решихме да пробваме това чудно лекарство върху бебето.
Ние поддържахме връзка с месния детски лекар, но не му споменахме нищо за ползването на амароли. Когато се консултирахме с доктора, той изказа мнение че това е подута лимфна жлеза. Той каза че или ще спадне или ще стане по-голямо и накрая ще се спука. Посъветва ни да не се тревожим твърде много и че не е сериозно.
След което ние почнахме да го третираме с амароли. Давахме на бебето да пие 3-4 пъти на ден. След около 14 дни подуването стана 1,5 инча и беше червено. След още около 1 седмица изглеждаше готово да се спука. Консултирахме се с доктор след втората и третата седмица и тогава доктора каза че е време да се отвори. Първо ползвахме компрес от прясна и топла урина, но детето не издържаше на болката, поради топлината и допира.

Наш приятел се появи и ни посъветва да направим компрес от преварена и изстудена урина в стерилен компрес, топен в борова киселина. Много внимателно сложихме компреса на подутото, което вече бе с големината на малък домат, червено и възпалено. След около половин час топката се пукна и изтече около половин чаша гной. Продължихме да слагаме компреси през нощта, след около 10 дни раната беше вече напълно зарастнала и излекувана.
И ето до какви интересни изводи от този опит стигнахме:
1. Имаше много малко влошаване на общото състояние на детето.
2. Освен 3-те дни преди да се пукне подутото, тя не чувстваше болка. Спеше спокойно и        без особени проблеми нощно време.
3. Веднага на следващия ден се чувстваше много по-добре, нямаше необикновено държание, което обикновено се появява при боледуване на детето.
4. Нямаше треска.
5. Макар процеса на излекуване да трая 10 дни, нямаше болка около мястото.
6. Детето сега е 9 годишно, има добро здраве, не е боледувала от сериозни заболявания, когато има треска, не трае повече от 2-3 дни. И винаги, когато има проблем, се справяме с него с амароли.

Йога и болести, свързани с имунната система

Свами Прагямурти Сарасвати

Лекция по време на йога конференция, ноември 1993, Мунгер, Индия.

Макар да нямам медицинско образование бих искала да споделя моят опит през последните 3 години, в който работех с хора, който са ХИВ позитивни и живеят с този вирус.

Изключително полезно и достойно е да се работи с такава група хора и мога да ви уверя че аз научавам и уча също толкова от тези хора, колкото и те от мен. Когато млад човек, който би могъл да ми бъде син, ме погледне в очите и ми каже че е щастлив че е болен от СПИН, защото това му е дало възможност да се обърне навътре и да погледне към по-дълбоките и скрити аспекти на живота, аз мога само да се почувствам много смирена и с голяма привилегия да бъда с тях и да бъда близо до тях.
Преди около 3 години бях помолена от група в Лондон за подпомагане  на хора, живеещи със СПИН да им преподавам йога. Както вече спомена, аз нямам медицинско образование и се опирам единствено на вътрешното ми знание и на подкрепата от духовния ми учител, Парамахамса Сатянанда. И така, започнахме да учим йога с тази група и ги учих на всичко, на което уча и другите хора, започвайки със сериите паванмуктасана, шакти бандха и йога нидра. Учениците варираха от ХИВ позитивни, хора с напреднал стадий на различни имунни заболявания. 90% от хората в класа бяха хомосексуални мъже. Имаше и няколко жени и 1-2 наркопристрастени, но последните обикновено не завършваха курса.  Всички тези хора по някакъв начин са отритнати и отчуждени от основния поток на обществото.

Така че първото нещо, за което трябваше да се погрижим е постигане на баланс. Разбира се това става с различните йога практики. Чрез паванмуктасаните тялото става по-силно и по-гъвкаво, но бързо преминахме и към по-класическите пози, особено тези, които работят върху директно на тимусната жлеза, която играе огромна роля върху имунната система. Наблегнахме на пози като матциасана (риба), халасана (рало), сарвангасана – свещ, кандхарасана, поза на рамене. Също работим и с пози, които стимулират надбъбречната жлеза и така имаме и вторичен ефект върху тимуса. Тези практики включват пашчимоттанасана – напреднавеждане, ущтрасана, камилска поза и други.

Освен асана практикувахме и не по-малко важните дихателни техники-пранаяма. От всички ученици, с които бях работила през последните 23 години, тези ХИВ позитивни младежи изглежда разбираха най-бързо и дълбоко необходимостта от правилния начин на дишане. И от самото начало интегрирахме дишането с движенията. Минавайки през различните етапи на дихателните практики, това доведе до по-здрав сън и по-леко приемане на състоянието и справяне с целия стрес около заболяването.

Аз научих че кислорода и насищането с кислород на ХИВ позитивни тела е много важен фактор. И затова прекарвахме много време в дихателни практики – коремно дишане, пълно йогийско дишане, бхастрика, капалбхати. Окуражавах учениците да изграждат капацитета на дишането и постепенно да напредват в тези практики и наистина това бе много ценно и подпомагащо за тях.
Също практикувахме очистителните практики – шаткарми, особено кунджал и едновременно кратката версия – лагу и дългата шанкапракшалана. Много от учениците практикуваха редовно и прочистваха телата си клас след клас.

Практиките по медитация, особено йога нидра са изключително необходими за възстановяване на баланса, спокойствието и яснотата на ума и мислите. В йога нидра използвахме санкалпа – позитивно решение и определени визуализации, които имат подсилващо и окуражаващо въздействие върху тях. Практикувахме и антар моуна, ценна за справяне с вътрешните конфликти и емоционални преживявания. Също практикувахме и аджапа джапа, особено концентрацията върху предния психичен пасаж, между манипура – пъпа и вишудхи чакра – гърлото. Преподавах им и тратака, което води до силна концентрация и баланс между двете полукълба на мозъка. Концентрацията помага да се развие сила на ума и волята, нещо, което определено е ценно за всеки болен човек, който би искал да преживее остатъка си от живота пълноценно. Също така практикувахме и киртан, много пеехме и мантрата ОМ.

Всички тези практики водят до баланс и хармония. Трябва да отбележа, че много ХИВ позитивни, особено на запад, не са живяли много балансиран живот, така че това бе нещо, към което се стремяхме. Започнах и да им говоря за чакрите, определено много по-рано, отколкото на другите йога класове, така че да могат да имат разбиране за това на какво ниво са и защо са стигнали до такова положение и как могат да постигнат подобрение. Това им даваше шанс, чрез символиката на чакрите, да получат по-дълбоко разбиране за самите себе си и за държанието си, както и започнат да се обичат и да се приемат такива, каквито са.
В допълнение към тези класически практики, които бях научила от Парамахамса Сатянанда, почнахме да практикуваме и амароли. Преди да започна да им представям уринотерапията, аз се срещнах с д-р Артър Линкълн Паус, който бе написал книга за уринотерапията. Аз бях леко притеснена, защото навсякъде се казва че преди да се почне с амароли, трябва да се спрат всички лекарства, трябва да има строга вегетарианска диета и т.н. И освен че моите ученици не бяха вегетарианци, много то тях взимаха силни лекарства, антибиотици, и лекарства, които им даваха – макар досега да няма случай, с който с тези вещества да са излекували болен от СПИН. Така че отидох да се видя с този доктор и му обясних за какво става дума. Той каза: „Нека пият първата урина за деня. Това е достатъчно, за да избегнем натравянето от лекарствата.”

И така, бих искала да споделя необикновените резултати, които постигнахме с практиките и амароли. Приложено външно, изчистваше инфекциите по кожата от който ХИВ позитивните страдаха, като кандида, дрожди, синдром на Капоши и др. Както и много от учениците вече поемат амароли вътрешно, един път на ден, сутрин. Някой от тях постепенно  преминаха и на поемане на цялата урина за деня. Резултатите са много окуражаващи – енергийното им ниво се покачва и Т-клетките се увеличават.

Един от учениците, който бе ХИВ позитивен от 9 години, който практикуваше йога, медитация и амароли от октомври 1992, сега е с тест отрицателен. Но разбира се тази информация остава само между йога практикуващите, защото никой няма да направи пари от някой болен, който практикува паванмуктасана, йога нидра и пие собствената си урина.

Така че, всички, които имате ХИВ позитивен и които желаете да се излекувате- бъдете силни, отворете сърцата си и се доверете! Защото чудеса стават!

Трябва да кажа и че няколко от учениците също и починаха. Аз бях щастлива да съм до тях през последната им година и те споделяха с мен, че йога и медитацията им помогнаха да посрещнат смъртта със спокойствие, яснота и осъзнаване. Аз прекарвах време с умиращи хора, пеейки мантрата Ом с тях и те напускаха телата си със спокойствие и ясно и чисто съзнание.


1 коментар

  1. КОСА каза:

    ! АЗ пробвах преди време сама ,но не ми се получи. Сега опитвам с клизми s urina да направя прочистване на дебелото черво.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *