Наркотици, емоционална пристрастеност и йога

807

Как йога и престоят в ашрам могат да разрешат проблеми с пристрастяване към наркотици?

Свами Ниранджан, Йога списание, Май 2008, http://www.yogamag.net

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108 – Тази статия е с авторско право на преводача. Ако желаете да споделите – може да го направите директно с линка или през фейсбук – с автора и оригиналния линк. Но ако само копирате текста и представите статията като ваша – нарушавате морални, етически принципи, както и Закона за авторското право чл. 9 и чл. 15. 

Swamiji Тялото е океан от химични съединения. Всичко което консумираме, предизвиква промени в него. Някои наркотици вдишвате с белите дробове, други инжектирате в кръвта, трети приемате като храна и те преминават през храносмилателната система. Тези наркотични вещества подтискат или задействат образуването на нови хормони или химични съединения в тялото. С тях може да блокирате някакво усещане, чувство на болка, страдание, безпомощност или да повдигнете настроението си като наложите на естественото състояние на ума, мозъка и тялото друг вид изживяване.

Хората, които са емоционално и морално чувствителни, прибягват до наркотици, за да променят модела си на мислене и начина, по който виждат и преживяват ситуациите в живота. Евентуално благодарение на интровертната си природа те обаче имат и потенциала да разберат отклика на тялото и ума си и да станат добри йоги. Справянето със зависимостта от наркотици е сложен процес. За да премахне навика, съвременната медицина предписва лекарства – таблетки никотин например, които заместват химичните съединения в наркотика с други химични съединения. Процесът на преодоляване на пристрастяването преминава от наркотичните вещества към лекарствата. Щом се почувствате комфортно със заместителите и не изпитвате потребност от първоначалния наркотик, идва моментът йога да се включи в играта.

Йога е изключително мощно средство за пречистване на тялото. Трябва да се правят очистителни практики (шаткарми) известно време в зависимост от състоянието на тялото, възрастта и вида на пристрастяването. Основните практики са ежедневното нети, кунджал през няколко дни и лагу шанкапрашалана, за да се изчисти отделителната система и да се спре ленивостта на вътрешните органи, които страдат от симптомите, характерни за периода на отказване от наркотик, също така асани за тялото и пранаяма за ума. Крия йога е мощно и ефективно средство за напреднали при справяне с депресии, фобии, склонност към самоубийство и други, защото настройва и балансира чакрите и цялата енергийна система на тялото.

По-важна от тези практики е подкрепата на средата, която трябва да се сформира. Всички практики, били те йога или от друга система се занимават с индивида. Те са нещо, които вие сами трябва да правите. Но в същото време е необходима и външна подкрепа, подкрепа от семейството, обществена подкрепа. Разбира се обществото в наши дни не гледа с добро око на пристрастяванията. Да си пристрастен към нещо е позорно. Такава подкрепа може да се получи в ашрам.

В ашрама не се отнасят към никого като към по-нисш. Това е среда на активна подкрепа,  където човек получава окуражаване и подходяща насока, за да може да се справи с психологическите проблеми, които могат да възникнат през периода на отказане от пристрастяването. Медитацията също може да изиграе съществена роля по време на процеса. Ето така йога, медитацията и подкрепата на средата в ашрама могат да бъдат много ефективни при лекуване на пристрастяване.
Ганга Даршан, декември 1998

Кой е най-добрият начин да помогнем на човек, който е зависим от нас и привързан, да стане отново свободен и самостоятелен?

Има три  неща, които не трябва да се правят, когато става дума за привързване и зависимост. На първо място хората, към които се е изпаднало в зависимост, ще усетят натиска на тази зависимост, но не трябва да я отхвърлят. На второ място не трябва да се изолират от този човек с думите „Имам нужда от собствено време и пространство, ти си твърде изискващ”. И трето, не трябва да критикуват зависимостта на този човек от тях.

Сега няколко дума за това, което трябва да се направи. На първо място трябва да създадете среда, в която зависимият човек да се чувства подкрепен и напътстван. Създаването на такава атмосфера е израз на вашата любов и разбиране към ситуацията, в която се намира той.

Второ, помогнете на такива хора да открият източника на сила в самите тях. Това може да се случи, като ги накарате да анализират причините за тяхната зависимост. Накрая, когато вече познавате причините и ги прецените като основателни, вземете една и опитайте да се справите с нея. Когато човекът осъзнае, че причината за неговата зависимост е в това, че нещо го е разтроило и че има начин да се справи със ситуацията, ще развие доверие в себе си и самоуважение. След това вземете друга причина и работете с нея, след това със следващата и така нататък. Но в никакъв случай не отхвърляйте душевното състояние на човек, който е зависим. Запазете разбирането и уважението си към него.

Зависимостта винаги е израз на криза. Емоционалната зависимост е толкова силна и мощна, колкото и зависимостта от алкохол и наркотици. Помнете, че за да пляскате са нужни две ръце, не една.  Не човекът, който е зависим, е на грешен път. Вие, които живеете около този човек, също сте на грешен път, защото вие сте поставили началото на кризата. Тук идва моментът с несъвместимите същности, излъганите очаквания и целият този процес, който е повлиял на чувствителността на ума. Затова преди да започнете да помагате на другия, помогнете на себе си.

Гърция, Март 2000

Каква  роля има силата на волята?

При работата с ума моделите на съзнанието, които са насочени към външния свят, трябва да се променят и да се насочат навътре. Да насочим съзнанието навътре не означава да пренебрегваме външния свят, а   по-скоро да стъпваме предпазливо. Това пътуване е вътрешно. Качеството, което трябва да равием по време на този процес, е сила на волята.

Волята е състояние на ума, в което няма разсейване, и енергиите на ума са балансирани и фокусирани. Воля не означава себеотстояване, тя е качество на ума, който постига това, което желае, като стрела, летяща право към цела. Така че ако решите да се будите в определено време всеки ден, умът ще се събуди точно тогава. Ако днес искате да се откажете от лош навик, от този момент нататък той няма място в живота ви, и няма да го пожелаете отново след време.

Някои хора се опитват да откажат цигарите, алкохола или други навици. Въпреки че искат да се откажат от тях, продължават да ги желаят, и се стига до борба между навика и стремежите. Много пъти умът и мислите ще се връщат обратно към навика, който сме оставили зад гърба си, и отново ще ги желаят. Това е липса на воля. Волята представлява фокусиран ум, който има енергия. Това е първото постижение при работата с ума.

Венеция, Май 2006

Как да променим навиците си?

Всички имаме навици. Всички искаме да променим навиците си и да обиколим света само с едно драсване на молива. На хартия е лесно да го направим, но когато навикът е  вътрешен, психологически, умствен или емоционален, е много трудно да го заличим. Какво трябва да направим, за да се отървем от навик? Махаме първата буква h (от англ. habit – навик – бел.прев.), но ще остане a bit (малко). Следащата стъпка е да махнем а, но ще остане bit (частица). Тогава махаме и b, но it (то) остава. Махаме също i и остава t. Накрая имаме t, или tea (чай – игра на думи, на англ. чай и буквата т имат еднакво произношение – бел.прев.), а чаят води  до пристрастяване, така че процесът започва отначало! Единствената разлика е, че този път може да избирате към какво да се пристрастите. По-добре е да се пристрастите към радостите на живота, бъдете пристрастени към положителното,  не към отрицателното. Нека пристрастяването е сатвично, а не тамастично.

Помислете и открийте вие към какво сте пристрастени и дали то е тамстично или сатвично. Ако е тамастично, работете върху него, махайте по една буква всеки път. Ако е положително, развийте го и се пристрастете още повече към него. Духовното съзнание е вид пристрастеност, също както и материалното съзнание е пристрастеност. Както наркотиците, цигарите и алкохола водят до пристрастяване, по същия начин мантрата и медитацията могат да доведат до пристрастяване. Когато сте пристрастени към нещо, не можете да живеете без него. Пристрастете се към йога.

Словения, Май 2006

Превод за Йога студио 108 – Ивелина Стоянова


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *