Йога и диабет

733

Помага ли йога при диабет

Въпрос: Може ли йога да помогне за облекчаване на диабета ми?

Садгуру: Когато става дума за хронично заболяване, каквото и да е заболяването, първопричината за него винаги е в енергийното тяло. Енергийно тяло се активира по определени начини, заради различни причини. Може да се дължи на обстановката, в която живеете, на храната, която ядете, на видовете отношения, които поддържате, на емоциите, нагласите, начина на мислене и т.н. Може да е и заради определени външни енергийни ситуации, които нарушават вашата вътрешна енергия. Поради някаква причина енергийното ви тяло е нарушено, което естествено ще се прояви както на физиологично, така и психологическо ниво. Веднъж щом тази част от тялото – енергийното тяло – е нарушено, психическото и физическото тяло съответно също биват повлияни негативно.

И тогава идва намесата на лекарите – едва след като се превърне в медицински проблем. Дотогава това не е проблем на лекарите, защото няма физиологично проявление. За съжаление медицинската наука разбира само болестта. Не разбира същината на здравето, как се създава и каква е основата му. Ако сте диабетик, не захарта е основния проблем. А панкреасът не функционира правилно. Като спешна мярка се намалява приема на захар, защото в алопатичната система на медицината те нямат друг начин да активират панкреаса ви, така че това е единствената мярка, на която са ви научили – „Проверявайте захарта си всеки ден и приемайте инсулин“.

Алопатията действа на принципа на симптома и „лекува“ чрез потушаването му. Основната схема в йога е, че ако енергийното ви тяло е в добра и балансирана кондиция, няма да се появи хронично заболяване нито във физическото, нито в психическото тяло. Алопатията е чудесна система за всякакви инфекции. Алопатията е най-доброто нещо, когато става дума за външна инвазия. Но тя не предлага решение за прости неразположения, които човек създава сам за себе си чрез начина си на живот и мислене, като диабет, кръвно налягане или мигрена. Съвременната медицинска наука предлага само справяне с кризата и няма решение как наистина да се случи излекуване от съответния проблем. Съществуват цели медицински отдели и специалности, които да се занимават само с определени специфични състояния и заболявания. Много пари и време се изразходват само в едно определено направление или болест.

Мога да дам пример със стрес мениджмънта. Хората искат да се справят със стреса си, да се справят с диабета си, с кръвното налягане. Това е нелепо. Този вид глупост е се е появила, просто защото няма разбиране за основите на това как функционират собствените ни жизнени енергии. В йога, ако има диабет, ние го разглеждаме като цялостно фундаментално нарушение. Диабетът не е леко заболяване. Виждаме, че фундаменталната структура на основни функции на тялото биват нарушени. И оттам се получава диабет. И има вариации при различните хора. За всеки човек нивото на нарушения и видът нарушение, си имат своята индивидуалност и специфика. Така че трябва да се работи индивидуално.

И въпреки това, независимо от това какво е заболяването, йога терапията има за цел да балансира и да активира на енергийното тяло. Основната идея в йога е, че ако енергийното ви тяло е в изправност и баланс, няма да има хронично заболяване нито във физическото, нито в психическото ви тяло. Ние не лекуваме болестта като такава, а виждаме болестта само като проявление на нарушението, което би могло да съществува в енергийното тяло. Ако хората са готови да направят усилие и да практикуват редовно определени практики, да коригират грешните си навици и начин на живот, за да балансират и активират енергийното си тяло, те определено биха могли да се освободят от всички хронични заболявания.

Садгуру

Превод Светла Благоева


2 коментара

 1. Djema Kotcheva каза:

  Здравейте, прочетох материала Йога и диабет. Много ме заинтересува. С диабет и други заболявания съм от доста години.Напълно приемам и съм съгласна с информацията. Но живея в САЩ и въпроса ми е може ли да ме насочите какъв вид йога мога да започна и възможно ли е да ми се изготви програма за самостоятелна работа? Освен диабета имам болки в краката и долната част на гърба. 69 годишна съм, но с тинейджърско сърце, може би ви развеселих, но наистина е така. Очаквам с интерес вашият отговор! Бъдете благословени!

  1. Здравейте, моля да прочетете и тези две статии
   https://yoga108.info/zdravoslovno-hranene/za-mlyakoto-2
   https://yoga108.info/zdravoslovno-hranene/za-mlyakoto
   Единственото място, което бих препоръчала е Atmacenter в Кливлънд.
   Може би имат и филиали из Щатите, свържете се с тях.
   Изгледайте и тази лекция:
   https://www.youtube.com/watch?v=gJMhLsNm1cc
   Както и този филм
   https://www.youtube.com/watch?v=MVYrE3f32yI

   Успех!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *