Мантрата Ом Нама Шивая

5 170

Ом Нама Шивая – мантрата не е молитва или прекланяне пред някой религиозен бог
Свами Ниранджанананда

Авторски превод: Светла М. Благоева, Йога студио 108. Всички права запазени

Мантра

В йога мантрите се свързват с чакрите в психичното тяло. Ако сте виждали символите на чакрите, тогава знаете че те се изобразяват чрез лотоси, цветове на разтворени лотоси, които имат различен на брой листенца. И това не е молитва или прекланяне пред религиозен бог.

Символът на лотоса се използва, за да активира по-будно и осъзнато състояние на съзнанието. Всяко листенце съдържа звук, който активира съответната нади или енергиен пасаж. Всяко листенце символизира такъв енергиен пасаж, нади.

‘Надисите’ не са нервни импулси, а преносвачи и потоци на жизнената енергия. Тези потоци от жизнена енергия пробуждат спящите центрове в мозъка и ума. Дори официалната наука признава, че има много центрове в мозъка, които не са активни.

1/10 от човешкия мозък е активна, останалите 9/10 са спящи. Надисите, или преносвачите на праната са свързани с тези центрове в мозъка. В момент на пробуждане на тези енергийни центрове ние усещаме промяна в състоянието на ума или мозъка.

Надисите реагират на вибрации. Всяка вибрация носи определен резонанс и честота. Мантрата, която е написана на всяко листенце на лотосите отговаря на определената честота и вибрация, за да активира праната. Така че комбинацията от срички в мантрите влияят и пробуждат енергията и нейното проявление в различните енергийни центрове, чакри.

Мантрите са много важна част от бхакти йога, йога за управление на емоциите.

Ефектът от мантрата може да бъде с по-голям или по-малък интензитет, зависи от това как се изпълнява. Ако пеете мантрата със звук, това ще създаде вербална честота, която ще повлияе по-физически на надисите.

Ако повтаряте мантрата мислено, ще създаде по-фина честота. Например при мантрата “Ом Нама Шивая”, ако я пеете като киртан, звукът ще създаде резонанс в околната среда, което ще повлияе на физическото настроение. Може тялото ви да почне да се движи с музиката, ще започнете да танцувате.

Пример – “Ом Нама Шивая”

В мантрата ‘Om Namah Shivaya’, ‘Om’ е една мантра. Според кундалини йога, Ом кореспондира на агия чакра, командния център на физическото тяло и на психическите изживявания.

‘Na’ ‘Ma’ ‘Shi’ ‘Va’ ‘Ya’, са 5 срички, кореспондиращи на различни чакри. ‘Ya’ е мантра на анахата. Когато казвате ‘Yes’, какво чувствате? Използвам думата ‘Yes’ защото започва с ‘Ya’. ‘Yes’ изразява чувство на изпълване на сърцето.

Ако попитате едно дете дали иска шоколад, то ще каже “Yes!” ‘Ya’ е звук на радост и щастие, свързано с анахат чакра. ‘Va’ е звук на свадищан чакра, която представлява подсъзнателния ум. ‘Shi’ е звук на вишуддхи чакра, гърлената чакра. ‘Na’ и ‘Ma’ са звуци на манипура чакра.

Когато използваме мантрата ‘Ом Нама Шивая’, не казваме че се прекланяме пред Шива, което често е дадено като превод на мантрата. Но ако погледнете в дълбочина мантрата, вече няма да има това значение.

Мантрата ‘Om Namah Shivaya’ е свързана с агия, вишуддхи, анахата, манипура и свадищана чакра. И чрез нея всички основни енергийни центрове са повлияни от праната и се активизират.

– Свами Ниранджанананда Сарасвати


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *