Умът ни се влияе от 6 тенденции

584


Умът ни се влияе от шест тенденции:
– кама – страст и желание
– кродха – агресия, гняв
– лобха – ненаситност, алчност
– моха – пристрастеност
– мада – егоизъм, горделивост
– матсаря – ревност
Всички тези качества са присъщи на човешката природа.

Тези шест черти определят поведението ни и тенденциите в ума, които проектираме в живота си. Хората често страдат от напрежение, стрес и тревожност и се опитват да се справят с тези състояния, но не търсят причината за напрежението, стреса и безпокойството. Същият е случая и при здравето. Ако хората имат високо кръвно налягане, вземат таблетка, с която да свалят кръвното, но това не лекува причината за появата на това високо налягане. Ако страдат от диабет – приемат таблетки или инсулинови инжекции, за да увеличат нивата на инсулин, но това не лекува и не премахва дисбаланса, за да може тялото отново да произвежда само инсулин.

Именно тук йога практиките могат да дадат резултат, защото чрез практиките тялото може да възвърне здравето си. Същото се отнася и за ума. Когато говорим за стрес и напрежение, откъде възникват те? Когато нашите желания са неизпълнени, това е причина за стрес. Свързваме стреса или с работата, или със семейството, или със социалната среда, или със ситуациите в живота, но това са само активатори за разкриването на тези качества на ума. Недоволството идва, когато желанията или очакванията не са изпълнени; и това става причина за поява на стрес. Недоволството идва, когато не сме в състояние да управляваме агресията си и това става причина за безпокойство и напрежение. Ето защо, когато разглеждаме първопричината за стреса и напрежението, откриваме, че те произлизат от една от шестте тенденции или поведения на ума.

Когато практикуваме йога, независимо дали сме деца или възрастни, подходът ни не е само физически; а най-вече започваме да се самонаблюдаваме, да разпознаваме своите реакции и да се опитваме да менажираме по-добре своите неконтролирани и неуправлявани реакции и да започнем да реагираме по по-добър начин. След като това се случи, това ни освобождава от директния ефект и влияние на тези поведения на ума и откриваме собствения си мир и способност за креативност. Не физическата поза променя човешката природа; не практиките за ума променят човешката природа; това, което ни променя е способността да ставаме все по-наясно с околната среда и как реагираме на различните ситуации в живота.

Същността на йога се състои в това да имаме възможност да реагираме по подходящ, хармоничен, конструктивен и позитивен начин, дори и в най-деструктивната и влошаваща се ситуация.

Свами Ниранджан, 2014, Непал

Превод Светла Благоева


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *