Депресия и йога терапия

2 276

Депресията – Др Свами Кармананда Сарасвати

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108 

Депресията е психосоматично разстройство, което засяга цялото физическо и умствено състояние. Нервната система, мрежата от ендокринни жлези, мускулатурата, съня и апетита, всички те са нарушени. Последно проучване разкри че 2 до 4% от всички американци, имат нужда от медикаментозно лечение за депресия всяка година и че 1 на 8 страдат от депресия в някакъв момент от живота си. Изследвания на европейски страни и Австралия представят сходни открития. Очевидно, депресията е една от най-често срещаните болести, въпреки че понякога остава недиагностицирана в продължение на години. Според много доктори депресията, с нейните множество физически и психически проявления, е най-често срещаният проблем в медицинската практика. Влиянието на това заболяване е не само върху страдащия, но има и дълбок ефект върху членовете на семейството, приятели и колеги.

Проявление
Депресията е еднакво често явление и при мъже, и при жени. Най-често страдащите принадлежат на две групи:
1. Пенсионирани мъже
2. Жени преминаващи през менопауза или „промяна в живота“.

Но всъщност, депресията може да засегне хора от всички възрасти, често и млади хора, например, студенти или млади домакини.
депресия Депресията може да се прояви по различни начини. Може да бъде скрита или замаскирана, едновременно за пациента и за доктора. Много хора отричат да са в депресия, защото не се чувстват „тъжни“, но тя има много по-разнообразни симптоми от обикновено подтиснато настроение. Често е под формата на физическа болест, която е неясна и сложна за обяснение в чисто физически аспект.
Някои от често срещаните симптоми на депресията са изредени по долу, но не всички тези признаци ще бъдат на лице у всеки пациент, страдащ от депресия.

1. Чувство на самота. Страдащият чувства, че никой друг не разбира колко окаяно се чувства. Постоянното чувство на подтиснато настроение е един от най-характерните белези.

2. Безсъние. Винаги има нарушения в съня. Понякога има трудност при заспиване; но по-често оплакванията са от събуждане през нощта или рано сутринта, след което не може да се заспи отново. Понякога човекът в депресия спи по 12 или повече часа и въпреки това се събужда уморен.

3. Липсата на енергия или съкрушителната физическа умора. Депресираните хора лесно се уморяват, дори и ако седят на стол по цял ден.

4. Загуба на апетит и тегло.

5. Повишена раздразнителност. Депресираният човек е често раздразнителен. Малките неща го дразнят. Той е наясно с това, че раздразнителността му е неоснователна, но не може да направи нищо по въпроса.

6. Загуба на памет и слаба концентрация.

7. Загуба на интерес от живота. Нещата са отлагани за утрешния ден и дори простите задачи се превръщат в непосилни трудности.

8. Прекалена тревожност. Болният има трудност при вземане на решения, дори и много прости като например какви дрехи да облече.

9. Загриженост и безпокойство често са симптом на скрита депресия. Когато безпокойството е елиминирано от транквиланти или йога практики, депресията става явна.

10. Обикновено налице са множество физически неразположения като различни болежки, констипация или лошо храносмилане. Важно е да бъдем нащрек за възможността депресията да бъде причинител на много други, по-малки оплаквания.

11. Забавени реакции, забавени движения, реч и така нататък. Това състояние е наречено психомоторно забавяне.

12. Чувства на самосъжаление и безнадеждност могат да възникнат, когато депресията се задълбочи. Човек чувства, че е недооценен и че никой не го е грижа. Депресираният човек започва да мисли: „Те ще са по-добре без мен“. Тогава самоубийствените мисли започват да се надигат. Мислите за смърт и самоубийство зачестяват.

Причини за депресията

депресияТри различни вида депресивни реакции биват разпознати, но често те се допълват.
1. Биологично базирана депресия
Това включва ендогенната и маниакалната депресия. Началото на този вид депресия не е свързано с външни или заобикалящи стресови фактори. Често може да бъде свързано с хормонален десбаланс, особено с нарушения, свързани с хипофизните хормони, щитовидната жлеза и репродуктивните хормони в кръвта. Слабоактивната щитовидна жлеза и менопаузата са важни причини за депресията.
Депресивното състояние често следва след болести като инфлуенца (грип) и хепатит, понякога и раждането при жените.
Депресията е също така симптом на на някои физически нарушения като анемия и електролитен дисбаланс.

2. Ситуационна/реактивна депресия
Това е състояние на депресия, което произтича от някаква форма на заобикалящ стрес в живота на страдащия. Разочарованията в живота често са главен фактор. Отделните условия, които водят към депресият, за даден човек, зависят от индивидуалните му характеристики, силите и слабите му страни. Често срещани основни причини могат да включват незадоволство в брака, банкрут на бизнес, слабо академично представяне или провал, отражение на болката и немощта от физическо заболяване и т.н. Тази форма на депресия е особено често е следствие на внезапен и неочакван провал в живота.

3. Медикаментозно-причинена депресия
Това е форма на депресия, която едва сега е широко разпозната. Става много по-често срещата през последните години с появяването и предписването на повече и по-силни лекарства и наркотици. Много лекарства могат да предизвикат депресия, включително:
– Антихипертензитиви (предписвани за кръвно налягане), клонидин, гуанетидин, метилдопа, пропанолол и резерпин.
– Седативи и транквиланти, включително барбитурати, хлоралхидрати и алкохол.
Депресията често е съпътствана от алкохолна зависимост.
– Анти-психотици като флуфеназин
– Стимуланти и апетит-потискащи: амфетамини, фенфлурамин, фенметразин
– Други:
Индометацин: предписва се за артрит. Котримоксазол – за пикочни и други инфекции. Сулфонамиди – за дезинтерия и други инфекции. Леводопа – за болестта на Паркинсон.
Орални контрацептиви – да предпазване от нежелана бременност.

Първоначалното лечение е прекратяването или заменянето на медикамента и установяване влиянието му върху депресията.

депресияОбикновена или атипична депресия (дистимия)
Счита се, че депресивната реакция е нормално събитие, следствие на загуба в живота. Може да продължи от 8 до 10 седмици и не се нуждае от медикаментозно лечение. Когато продължи извън тези граници, може да се превърне в депресивна болест. При опечалените, които наскро са претърпяли загубата на близък роднина или член на семейството, безсъние, тъга, отчаяние, гняв, вина, безпокойство и повишени физически оплаквания са част от обичайната реакция на траура. Това продължава няколко месеца. Ако симптомите продължат и аура на безнадежност и тъга продължи да заобикаля страдащия, тогава атипичната депресия е налице.
Подобно депресивно заболяване обикновено продължава между 6 и 12 месеца. Може да стане хронично и да продължи с години.

Медикаментозно лечение на депресията
Медикаментозното лечение на депресията е широко разпространено в днешни дни. Лекарите разчитат на антидепресанти, включително трициклични антидепресанти и моноаминоксидазни инхибитори за временно повдигане на настроението на пациента. Както и да е, често след прекратяването на приема на тези лекарства, депресията често се задълбочава както преди. Освен това, лекарствата имат тревожни странични ефекти, които се задълбочават с продължителната им употреба.

За сериозна депресия може да бъде предписана електроконвулсивна шокова терапия, през която за кратко, през мозъка на пациента да бъде пуснато високоволтово електричество. Това е сериозна процедура, която в дълбочина уврежда паметта на пациента, способността му за запомняне и други качества, за най-малко няколко дни или седмици. Тази терапия предлага временно облекчение на непреодолимата депресия и често е единствения лек за сериозно депресирани пациенти, за които самоубийството изглежда реална и вероятна възможност. Предимството му е, че депресивното настроение веднага изчезва, докато антидепресантите трябва да бъдат приемани в продължение на 3 седмици преди да бъде достигнато надеждното им съдържание в кръвта и лечението на депресията да започне. Психотерапията също е използвана за някои случаи на пациенти с депресия, но успехът й е ограничен. За момента, медицинското лечение на депресията остава измамно.

Йога лечение на депресията

йогаЙога практиките ефективно облекчават депресията. Дори и най-дълбоките депресивни състояния и заболявания се влияят от йога терапия, но такава трябва да бъде предприета по време на престой в ашрам, където е налице квалифицирана терапия.
Преподавани са както асани, така и пранаями, като особено внимание се обръща на тези практики, които повишават нивата на физическата и жизнената енергия.
Прекъсва се лечението с антидепресанти и страдащият е въведен в учението на карма йога. Това е другата фундаментална практика, която страдащите от депресия усвояват.
Според йога науката, депресията се появява тогава, когато няма цел в живота и умът няма задължения. Появява се особено след пенсиониране, когато много хора не знаят как да запълнят свободното си време, тъй като нямат никакви социални, културни, артистични или духовни интереси. Затова те в крайна сметка те просто живеят безцелно, губейки време. Но колко дълго може човек да продължи да стои? Може да продължи една-две години, но през това време умствените способности претърпяват процес на дегенерация, посредством неупотребата им, и самите нерви започват да атрофират. Това е нервна депресия.

Ако такъв човек отиде в ашрам, практикува някои специфични асани и пранаями сутринта, карма йога през деня, той непременно се взима в ръце и започва да се чувства добре само за няколко дни. Симптомите  бързо отслабват. В течение на терапията, страдащият постепенно се научава да разпознава и да се справя с депресията, да противодейства на нейното влияние върху поведението му. В ашрама, на него му се задава натоварен график и много различни задачи, в зависимост от способностите му. Натоварен е с множество грижи и отговорности. Това са безкористни дейности, извършвани без личен мотив, без привързаност. Задачите са изпълнявани с отдаденост, без да имат влияние на по-дълбоките сфери на вътрешните емоции и душевност. По този начин депресията се губи в живота в ашрама; така физическите, духовните и емоционалните енергии са пробудени и възвърнати. Карма йога е основна част от терапията за депресия.

йога
Йога програма за депресивни състояния
– Асана: Паванмуктасана І и ІІ част, сериите шакти бандха, сурия намаскар, триконасана, ваджарасана, шашанкасана, бхуджангасана, шашанк-бхуджангасана, пашчимотанасана, сарвангасана, халасана, утанасана, йога мудра, матциасана.
– Праняма: Нади Шодхан, бхастрика, брамари
– Хатха йога: нети крия, кунджал крия, лагу шанкапракшалана, агнисара крия, удияна бандха, наули крия – някои от тези практики са доста трудни и изискват добра подготовка и компетентен учител.
– Мудри и бандхи: мула бандха, Маха мудра и маха бхеда мудра.
(много моля да се изпълняват след проведено обучение от компетентен Сатянанда йога учител)

Ноември 1981, Йога списание


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *