Тъгуването и смъртта

1 017

Въпроси към Свами Сатсанги
Авторски превод Светла Благоева

Въпрос: Бхагавад Гита казва, че мъдрите не скърбят нито за живите, нито за мъртвите. Ако не скърбим, тогава къде е нашето състрадание?Тъгата и смъртта

Отговор: Да скърбим за някого не означава че проявяваме състрадание. Състрадание означава да имаме любов и чувство на единство със света и творението. Това е вид безусловна любов. Просто да плачете за някого, който е мъртъв, не означава, че проявявате състрадание.

Не съществува Смърт:

Вие плачете от невежество. Ако имахте познание за „Смъртта и Живота“ и ако имахте правилно разбиране за процеса на „живот и смърт“, нямаше да скърбите. Скръбта не нужна. Да предположим, че тази сграда е една много стара съборетина, която едвам се крепи и всеки момент може да се срути. Какъв ще е смисълът да тъжим за нея? Искате ли да продължите да живеете в тази стара и разрушаваща се къща, която се разпада, в която покривът тече при дъжд, в която не сте на сигурно и сухо място? Не, вие искате нов дом. Когато имаме разбиране и знание, не е необходимо да скърбим и оплакваме.

Бхагавад Гита говори за разбирането на живота и за придвижването от състояние на невежество към познание: познаването на петте елемента, татвите, ума, сетивата и вечният Аз, Атман. Има нещо, което не умира. Дали ще скърбите за тялото или за сетивата?

Бхагавад Гита дава познания за „Атман“. Мъдрият познава реалността и знае за вечността на живота. Едно семе бива засято. Дърво се ражда и то дава плодове, които от своя страна дават семена, за да порасне друго дърво. Приемствеността, причината и следствието съществуват. Следователно; ако това е вярно за всички творения, защо да не е вярно и за живите същества? Има нещо, което е вечно в живота, както и да го наречете: Душа, Атман, Кармично тяло или Каузално тяло.

Съдба:

В средата на бойното поле са двете армии, застанали една срещу друга, а Арджуна не желае да се бори. Той, който е смел воин, от най-добрите по рода си, изведнъж променя желанието си. Той е в депресия, започва да трепери, изпотен изпуска лъка си и той пада от ръката му.

Бхагавад Гита е текст за йога. В 18 глави се обяснява как да се премине от състояние на невежество, дисбаланс, депресия и униние към състояние на йога. Йога започва, когато човек осъзнае, че е загубил баланса си. Когато човек е в баланс, не се нуждае от йога.

Първа глава се нарича Арджуна Вишада йога или Йога на Депресията на Арджуна. В тази глава, Шри Кришна му дава инструкции за йога. Той каза: „Това, което се отказвате да направите всъщност вече се е случило.“ С помощта на божествено видение Арджуна вижда всички войници мъртви, лежащи пред него. Шри Кришна му казва: „Дори и да не участваш в битката, те ще умрат. Така че е по-добре да вземеш лъка и да се включиш в борбата. Независимо дали ти харесва или не, това е предопределено да се случи. “

Глупаво е да се плаче за нещо, което е предопределено да се случи и е по-разумно да приемем съдбата си с любов. Махатма Ганди е прекарал много години в затвора, но е бил щастлив, въпреки това. Други прекарват живота си в затвора и непрекъснато страдат и негодуват.

Скръбта не предотвратява нещата да се случват. Но независимо дали се страхувате и тревожите или точно обратното, няма значение кое от двете, Смъртта в някакъв момент ще се случи. Това е предопределено.

– Свами Сатясангананда Сарасвати


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *