Кунджал крия – прочистване на стомаха

2 563

Кунджал Крия практика на шаткарма

Д-р Свами Шанкардевананда Сарасвати, психиатър и учител по йога, Австралия

 

Преведе за Йога студио 108 – Светла Благоева. Всички права запазени. 

 

Доброто състояние на храносмилателната система е задължителна част от това да се чувстваме добре и е нужно да се грижим за нея правилно. Един от начините за добра грижа е чрез кунджал крия. Храносмилателната система при човека е ключът към по-добро здраве. Чрез този механизъм на прочистване можем да повлияем позитивно на храносмилателната, дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система. Въпреки че тази прочистваща техника е пряко свързана с храносмилателната система, нейните ефекти и последствия се усещат в много по-голяма дълбочина.

Кунджал е една от най-ефективните йога техники. Тя има леко драматичен характер, но е мигновена в своето действие. Може да даде незабавно облекчение на астматиците и на страдащите от свръх киселинност, лошо храносмилане, главоболие и др. Трябва само да пробвате, за да разберете колко е ефективна.

Как се прави

Кунджал се изпълнява по следния начин – пие се топла вода, подсолена със сол, до момента, в който стомахът не се напълни до желание за повръщане. Водата трябва да е леко топла и да съдържа около 1 чаена лъжичка сол на литър вода. Трябва да се изпие поне литър, но ако можете, пийте повече – до момента, в който вече не можете да отпиете дори една глътка. След това трябва надвесите ниско над тоалетната чиния, тревата, ако живеете в къща или над канала в банята. Поставяте лявата длан, свита в юмрук, леко да притиска ниската част на корема, а с два пръста на дясната гъделичкате основата на езика. Натискайки го, ще почувствате желание за повръщане, което е естествен рефлекс от гъделичкането на езика. Водата ще излезе от устата ви в бърза серия от изливания. Продължете да гъделичкате езика, докато стомахът ви се изпразни.

Тази практика трябва да се прави сутрин на напълно празен стомах. Може да се изпълни и след лагу шанкапракшалана. Добре е след кунджал да се направи и промивка на носа, джала нети, защото малка част от водата излиза през носа, като използвате каничка за промивка на нос.

След приключване на практиката е най-добре да изчакате двадесет минути или половин час преди да се храните. Стомашната лигавица трябва се възстанови напълно за около 20 мин., преди да се случи процес на храносмилане и да започнат да се излива киселини върху чувствителната й повърхност.

Забележка: Тези, които страдат от някакво хронично увреждащо заболяване, активна язва на стомаха, херния на стомаха или корема, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания или проблеми с хранопровода, трябва да практикуват кунджал само под ръководството на квалифициран йога учител или в ашрам.
Добре е преди да сте направили кунджал, да почистите езика със стъргалка за език. Обикновено сутрин езикът е обложен с токсини от нощните процеси на изчистване на тялото.

Кунджала и повръщането

Кунджал далеч няма неприятното усещане, което обикновено асоциираме с повръщането, като например да ни е лошо или водата или храната, която връщаме, да има лоша миризма и вкус. Напротив, при кунджал водата обикновено е чиста, няма никаква миризма и вкус, а добавената сол премахва киселинността като я неутрализира, което премахва парещия ефект.  Водата не съдържа никакви твърди частици и излиза бързо и лесно. След първите няколко пъти кунджал вече е удоволствие.

За много хора кунджал в началото изглежда странно и чуждо. Това някак лично отношение е най-голямата бариера пред изпълнението на кунджал. Но това може да се преодолее, като се осъзнаем, че да повръщаме без съпътстващите лоши усещания на неразположение, болест или друго, може да бъде удоволствие. Когато сте практикували кунджал и започнете да усещате резултатите от практиката, тогава можете да прецените дали си заслужава. Докато ставате все по-здрави чрез тази практика, тялото ви иска да изпълнява кунджал по желание. След няколко пъти практиката става вече много бърза и лесна, почти колкото да си измиете зъбите.

Директни ефекти

На физическо ниво кунджал може да помогне за поддържането на добро здраве, както и да помогне за излекуването на следните заболявания: киселинност и газове в стомаха; жлъч, гадене, хранително отравяне и авто-отравяне; стомашно разстройство; възпалена езофагеална лигавица, кашлица, астма, бронхит и дихателни заболявания; главоболие, (както от напрежение, така и мигрена) и заболявания на нервната система. На пранично ниво, кунджал дава на цялото тяло един устрем на праната, подпомага цялостния поток и премахва блокажи в енергийните пасажи. И цялото тяло да се чувства обновено и живо. На психично ниво кунджал може да помогне при много видове психични заболявания и проблеми, действайки като вид шокова терапия за презареждане на мозъка и ума. Особено помага при депресия, летаргия, апатия, напрежение, тревожност, неврози и фобии.

Косвени ефекти

Косвените ефекти на кунджал са: тонизиране и спомагане за възстановяване на баланса на нервната система, като по този начин помага за подмладяване на цялото тяло. Енергията, отделена от праничния поток, подпомага стимулирането на кръвоносната система, дихателната система, пикочно-половата система и мускулно-скелетната система. Това е така, защото всяка система на тялото зависи от всяка друга система за правилния си баланс и безпроблемно функциониране. Когато една система, в случая храносмилателната, започне да прелива от енергия, тази енергия се пренася и в другите отделения на тялото и прави презареждане. Умът и тялото функционират като едно цяло; между тях няма разделителна линия. Така че когато тялото се презарежда, умът също се презарежда. Това обяснява феномена, че психичните заболявания могат да бъдат излекувани чрез физически техники. Този принцип може да се приложи за всички йогийски техники и методи, които внасят положителна енергия в нашия живот.

Физически ефекти

Какво се случва, когато правим кунджал? Ние стимулираме сетивните пасажи на нервната система, която изпраща сигнал към мозъка. Той от своя страна изпраща сигнал надолу по моторната система, за да накара тялото да повръща: диафрагмата, стомахът и глотисът се свиват, което кара водата да се движи в обратна посока. Има три процеса в тялото, които напълно изключват мозъка и ума за един миг, оставяйки ви в състояние на пълно внимание, напомнящо на състоянието на медитация. Това са оргазъм, кихане и повръщане. Ако се замислите и се върнете назад във времето и това, което ви се е случило, ще си спомните, че в момент на преживяването на едно от тези три състояния сте почувствали вълна от енергийна сила и вибрация през тялото и ума ви, която за момент спира всички други мисли и действия. Когато мозъкът почувства този прилив на енергия, той е в състояние на изключителна стимулация. Много от неговите вериги са временно прекъснати, оставяйки в действие само няколкото най-необходими. Тази ситуация е аналогична, но много по-нежна, фина и ефективна от електрошокова терапия, каквато се използва в болниците за лечение на пациенти с депресия. Енергията се насища във всеки нерв на мозъка, но в случая на кунджал, а не на електрошокова терапия, праничната енергия се завихря, като дава живот и подмладява всяка клетка. Тогава, когато този процес отмине, тези мозъчни вериги се стартират отново по един много по-хармоничен начин. След това мозъкът излива тази енергия към останалата част от тялото чрез нервните импулси. Тази допълнителна енергия пречиства, като стимулира клетките на системата, която отговаря за отпадните процеси и след това достига и до органите на тялото. В резултат на това имаме директно повишаване на ефективността на цялото тяло.

Вегетативната нервна система е особено важна за това да разбираме как се премахва една физическа болест. Тя е разделена на две части: парасимпатикова система, която се грижи да бъдем релаксирани и в добро състояние на духа, и симпатиковата система, свързана със стреса и активното време. Тези две системи постоянно балансират една спрямо друга. Например, когато попаднем в напрегната ситуация или състояние на ума, симпатиковата система започва да доминира, като кара надбъбречните жлези да секретират хормони. Разбира се, парасимпатиковата система има функционира на заден план, поддържайки все пак някаква релаксация във физическото тяло, така че да няма екстремни състояния и тялото може да функционира в своя пик. Когато правите кунджал, енергийният подем на праната, движещ се от стомаха на физическо ниво, и от манипура чакра на психическо ниво, стимулира вагусовия нерв както в сензорния, така и в двигателния раздел.

Пранични ефекти

Вагусът е свързан със сърцето, белите дробове, бронхите, трахеята, фаринкса и храносмилателния тракт. Храни се директно в хипоталамуса на мозъка чрез парасимпатиковите му влакна. Хипоталамусът контролира цялата вегетативна нервна система. Вагусът е отговорен за рефлекса на повръщането. Допълнителната енергия от кунджал се разстила както към симпатиковата, така и към парасимпатиковата система, но тъй като умът е подготвен за повръщане, което е своего форма на стресова ситуация, симпатиковата система доминира. Появяват се следните резултати в момента на изпълнение:

 • Храносмилателна система: намалява перисталтиката и повишава глюкозата в кръвта от черния дроб.
 • Бели дробове: разширяват се бронхите; спират остри пристъпи на астма. Дишането се стимулира от действието на диафрагмата и корема, което спомага за повече енергия и по-качествена пранаяма.
 • Слюнчените жлези започват да секретират и затова се получава процес на прочистване.
 • Сърцето бие по-бързо и кръвоносните съдове се разширяват, давайки повече кислород на сърдечния мускул. Има временен прилив на кръв към мозъка, което увеличава кислорода и работата му.
 • Слуз, ако има в устата, синусите и по-долните дихателни пътища – се стимулира да излиза и да се прочистят тези области.

Какво се случва с праната

Стомахът и храносмилането се управляват от манипура чакра, психически център, в който се съхранява праната, животворната сила на човека. Тази сила е наречена биоплазма от учените, изследващи Кирилиановата фотография и парапсихология и е доказано и документирано нейното съществуване.

Много други психични и по-фини процеси са в ход като позитивен ефект, но ние не ги усещаме. Кунджал помага да се освободи прана, която да енергетизира цялото тяло. Всъщност праната е основата на всички процеси в тялото и има жизненоважна функция за нашето благополучие и съществуване.

Когато праната тече, това кара енергия да се влива във всички нервни пасажи. По този начин всяка клетка в тялото и ума се захранват с прана. Чувстваме се по-живи и по-щастливи. Изпитваме един вид катарзис, след като правим кунджал, чувстваме усещане за чистота и пречистване, чувство на спокойствие, което също ни ободрява. Праната, това златно животворно вещество, е причината да изпълняваме кунджал, заедно с много други йога техники, и това е средство за освобождаването и контрола на тази прана.

Повръщащият рефлекс

Рефлексът, който предизвиква повръщане, сам по себе си е мощен и ценен инструмент. Дори и да нямаме възможност да правим кунджал всяка сутрин, можем да използваме рефлекса за повръщане, за да събудим праната лесно и просто. Това може да стане, когато си почистваме езика сутрин със стъргалка за език или ако си мием зъбите. Пъхнете два пръста към основата на езика си, като го помасажирате. Може да почувствате повик за повдигане. Ако излезе нещо, това е добре, тъй като означава, че в стомаха очевидно е имало нещо неразградено, което е по-добре да излезе, отколкото да гние в стомаха.
Ползите от този рефлекс са много. Ще цитирам актьора Орсън Бийн, в книгата „Аз и оргонът“
„Събудих се сутринта и отидох в банята да масажирам езика си. Бейкър ми беше казал, че стимулирането на рефлекса за повръщане облекчава безпокойството и е нещо, което бих могъл да правя често, като това ще има полезни резултати. Тази техника работи, колкото и странно да звучи … “

Психични ефекти

Стомахът е изключително отзивчив към емоционалните промени и подобно на лицето, което се изчервява или пълни с кръв при различни емоционални състояния, стомахът прави същото. Той е нещо като огледало на ума. Депресията води до анорексия или загуба на апетит, придружена от силно потъващо усещане и реално хлътване на стомаха, защото опорните мускули и връзки се отпускат. Постоянното притеснение може да създаде обилни газове в стомаха, което води до раздуване и натиск върху сърцето. Това дори може да имитира сърдечно заболяване.
Язвите на стомаха от своя страна са краен резултат от дълъг период на емоционално или психическо напрежение, съчетан с предразположение към постоянна свръх секреция на стомашни сокове, които в крайна сметка разяждат лигавицата на стомаха и започват процес на „самоизяждане“. Това е нещо като „какво те яде отвътре“ на умствено ниво. Кунджал е една от йога техниките, която премахва психическите корени на много заболявания: омраза, завист, страх и несигурност. Освобождаването на нервното напрежение след кунджал е това, което води до тези резултати. Но това изисква все пак форма на постоянство и не е резултат от еднократно изпълнение на практиката.

Александър Лоуен, американски доктор, пише в книгата си „Удоволствие“:

„Стойността на тази процедура се илюстрира в следния случай. При консултация на млад мъж, той беше с много стегнато, напрегнато тяло. Челюстта му беше напрегната, дишането му беше плитко, дъхът му миришеше кисело. След като поработихме върху дишането му, за известно време го накарах да пие вода сутрин и да я връща обратно. Непосредственият ефект беше усещане за освобождаване и по-лесно дишане. По моя препоръка правеше това всяка сутрин за около месец. Когато го видях отново, киселата миризма бе изчезнала, цветът на лицето му се беше подобрил и тялото му беше по-отпуснато и спокойно. Също в следствие на кунджала бе елиминирал и хронична свръхкиселинност. В повечето случаи освобождаването на напрежението с тази практика връща удоволствието от основните дейности на хранене и храносмилане и улеснява по-дълбокото дишане. “

Друг интересен момент е, че американските индианци винаги са практикували подобен род психическо почистване преди религиозни обреди – практика, наподобяваща кунджал.

Как се изпълнява

Тази техника е добре да се комбинира с други техники.
Най-добре е да се изпълнява веднъж седмично. Ако има нужда, може и няколко дни подред.
Когато станете сутрин, след като минете през тоалетната, преди да сте сложили каквото и да е в стомаха, направете кунджал. След това промивка на носа с каничка – джала нети.
След това може да продължите с асани, пранаяма и други техники. Кунджала подобрява въздействието на всички останали практики.

Следвайки тези препоръки, резултатите бързо ще последват по отношение на физическо, емоционално, психическо и духовно здраве, щастие и мир.

Йога студио 108


4 коментара

 1. Любо каза:

  Прекрасно задълбочено описаие на ефектите и механизмите по които въдейства тази мощна очистителна крия, Благодаря!
  От гледна точка на изпълнението, някои източници посочват изчакването след изкарването на водата до поемането на храна да е от 30мин до 1 час, за по-голяма безопасност това е по-препоръчитилна продължителност.

  1. Да, много добра статия за вдъхновение. Свами Сатянанда, който е един от най-великите Учители по йога – посочва 20 мин. Тази практика не е опасна 😉 тя е полезна. 20 мин. са напълно достатъчни, за да се възстанови напълно лигавицата на стомаха. Но определено не е нужно човек да се нахвърля на храна, тя се прави сутрин рано, така че …

 2. Емилия каза:

  Това не е ли началото на анорексията /мисля, че така се казваше рефлекса за повръщане след приемане на храна/?

  1. Явно не сте прочели внимателно статията! Това не се прави след хранене, а на НАПЪЛНО ПРАЗЕН СТОМАХ! Добре е да четете по-задълбочено, защото така се раждат митове и неверни твърдения, чрез невнимание!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *