Йога и какво точно значи това

1 065

ЙОГА
Свами Сатянанда

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108 

Йога не трябва да бъде разглеждана като религия. На нея трябва да се гледа като на наука, наука за ума и тялото, както и философия. Това е нещото, което трябва да бъде обяснено на хората. Йога не е магия, която ще ви излекува ако седите на главата си. Както модерната наука има философия, социализмът има политическа философия, капитализмът има своя собствена философия, така и йога има философия, която се нарича Самкхия.

Това трябва да се знае от всички образовани хора. Ако това не е обяснено, хората биха възприели йога като част от хинду религията. А хората в днешно време са предпазливи, когато става дума за религия; страните предпочитат да се наричат светски. Дори и аз съм предпазлив когато става дума за религии и секти. Затова йога трябва да бъде разграничавана от религията и да бъде обяснена нейната философска и научна природа.

Има различни школи за индийска философия като например Адвайта веданта, Джайнизъм, Няя, Вайшешика, Мимамса, Самкхия. Самкхия е много древна система, развита от мъдреца Капила. Основна мисъл, заложена в Самкхия, е че в началото са Пуруша (върховно съзнание) и Пракрити (изначална природа). Тези два елемента съществуват във всичко. Вашето съществуване има два елемента: тяло и дух. Всичко се състои от двата вечни елемента. Върху това се основава и йога.

Йога е имала много различни традиции. Например традицията на Горакшанатх, който е бил последовател на Матсиендранатх. От тях идва традицията на хатха йога. Риши Геранда имал своя собствена хатха йога традиция. Яджнавалкя също. Имало е също йоги-тантристи, чието учение било достъпно за много малко хора. Всички тези учения съществуват от векове.

PatanjaliСлед това се появява раджа йога на Патанджали, която е коренно различна от традициите на хатха йога. Патанджали е написал само една сутра за асана: стхира-сукхам асанам – асана е удобна и стабилна поза, в която може да останете дълго време. Пранаямата той обяснява по-детайлно, но набляга най-вече на читта, съзнанието. Читта и атман – съзнание и дух. Бил му зададен въпросът какво може да бъде постигнато с практикуването на йога. Той отвърнал: “Drashtaha swaroope avasthanam“ – „Тогава садхака се установява в собствената си природа“. Когато е бил запитан какво е йога, той не дава обяснението си в рамките на хатха йога. Той казал читта вритти ниродха; това е ограничаване на вълните, породени в съзнанието. Какви са тези вълни, които се пораждат в съзнанието? Ядосвате се. Това е вритти или мисловна вълна, вие я ограничавате. Когато хвърлите камък в езеро, той предизвиква малки вълни. Образувалите се концентрични кръгове не са нещо по-различно от водата, и по пътя на тази логика, вритти не се различават от съзнанието, но те имат способността да го раздвижват. Така Патанджали обяснява йога.

Бхагавад Гита описва 18 вида йога. Първият е вишада йога, йога на депресията. Когато човек е депресиран, той се чувства безнадежден. Няма желание за работа, учене, разговор и всичко му изглежда негативно и неблагосклонно към него. Какво казва Арждуна в първата глава на Бхагавад Гита? „Лъкът се изплъзва от ръцете ми, окъпан съм в пот, неспособен съм да стоя прав, вие ми се свят, всичко ми се струва негативно“ (1:30, 1:31):

Gaandeevam sramsate hastaat tvak chaiva paridahyate;
Na cha shaknomyavasthaatum bhramateeva cha me manah.
Nimittaani cha pashyaami vipareetaani keshava.

Това са симптомите на депресия, за лечението на които, днешната медицина би предписала лекарства. В санскрит депресията се нарича „вишада“. От тук първата глава на Бхагавад Гита е „Вишада йога“. Практикуването на йога започва когато умът е потънал в депресия. Ако състоянието на умът ви бе нормално, защо бихте имали нужда от йога? Нуждаете се от йога когато умът ви не е балансиран. Затова Бхагавад Гита започва с вишада в първата глава, а следващите глави описват други видове йога.

ida pingalaЗатова, когато дефинираме йога, не трябва да я ограничаваме до хатха йога. И когато говорим за хатха йога, трябва да запомним, че тя не се състои само от асана и пранаяма. Асана, пранаяма, мудра и бандха са част от хатха йога, но това, за което наистина става дума е обединяването на двете сили на ида и пингала. Хам и Тхам са биджа мантри, заедно те образуват думата „хатха“, затова обединяването на тези две сили е хатха йога. Ида и пингала са двете основни нади, енергийни канала, в тялото. Те създават депресия, вълнение или страст и също така контролират дишането. Наричат се още Ганга и Ямуна, слънцето и луната и т.н. Сходни термини от модерната медицина са симпатикова и парасимпатикова нервна система. Основната цел на хатха йота е да балансира тези две системи. Асана, пранаяма, мудра и бандха – всички те целят това. Асаните не са основният компонент на хатха йога. Когато практикувате асани вие практикувате само част от хатха йога, най-лесната част от нея. Гуру Горакшанатх, Мъдрецът Геранда, Яджнавалкя – всички те описват хатха йога като шаткарма – шестте прочистващи крии.

Природата е създала тялото по такъв начин, че всички негови части да работят в перфектна съгласуваност. Дори не можете да чуете как мозъкът работи. Но ако някоя част от тялото не е в хармония, се проявяват болестни състояния, много от които медицината не може да излекува. Йога обаче, би могла да ви помогне да се справите с тях.
Освен кръвта, има още едно нещо, което протича навсякъде в тялото – съзнанието. То протича толкова бързо, че в момента в който комар ухапе ръката ви, вие вече знаете за това. Съзнанието позволява на чувството да отиде до рецепторната част на мозъка и също така води до осмисляне на това чувство. Понякога потокът на мисълта е блокиран, понякога казвате нещо на някого и той ви отвръща с: „Какво каза?“. Това се случва когато потокът е прекъснат някъде. Целта на хатха йога е да отстрани всички блокажи, пречещи на потока на съзнанието, на кислорода и кръвта. Целта на ражда йога, обаче е друга.

Целта на раджа йога е да успокои вълненията на ума. Помислете колко пъти през деня вашият ум е обзет от вълнения. Тревога и безпокойство ви преследват навсякъде, когато четете вестника си или гледате телевизия. Децата ви, съпругът или съпругата ви, парите или тяхната липса, всичко поражда безпокойство. Животът ви е изпълнен с тревога. Това означава, че умът ви е разсеян и разстроен. Когато умът е разсеян, той не спира да блуждае. Целта на раджа йога е да обедини мисълта и да я фокусира. Това е голямата цел на йога: способността за медитация върху едно единствено нещо, дори само за минута, да доведе до състояние, в което има само една мисъл в ума за повече от една секунда, състояние като това на Арджуна, когато е трябвало да прониже окото на птицата. Той не виждал главата на птицата, клонът, нито пък лъкът и стрелата. Единственото нещо, което виждал било тъмната точка на окото на птицата. Това явление е известно като безусловно състояние на свръхсъзнание (самадхи). Виждате само едно единствено нещо пред очите си.

Основното постижение на йога не е достигането на добро здраве. Това е само страничен ефект от нея. Главното постижение на йога е концентрация, свръхсъзнание. Когато умът е концентриран, тогава човек забравя за всички събития в заобикалящата го среда. Когато това се случи, странен вид енергия се надига отвътре, една специална енергия, която протича в ума. Това е йога.

Сатсанг в Рикхия през 2000 г.
Свами Сатянанда Сарасвати

Превод Светлана Благоева, Йога студио 108

линк към оригиналната статия от списание Йога, ноември, декември 2008


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *