Крия йога, практика, цел и последователност

177

Крия йога практика
Свами Ниранджанананда Сарасвати

Превод: Светла М. Благоева, Йога студио 108
крия йога

Къде е мястото на крия йога в схемата на йога?

Йога започва с Хатха йога, подготовката и пречистването на физическото тяло и праните. След това продължава с раджа йога, управление на ума; след това идва гяна йога, с която развиваме мъдрост в живота. Следва бхакти йога, насочване на емоциите и накрая се стига до по-висшите йога практики в кундалини и крия йога. И затова, когато дойде моментът за крия йога, би трябвало вече да сте преминали през активностите и практиките в хатха и раджа йога, да сте получили вдъхновение от гяна и бхакти йога и най-накрая стигате до крия йога.

Разбиране на правилната последователност

Подготовката на надисите (енергийните пасажи), на сетивата и на процесите в мозъка, както и детоксикацията на тялото стават чрез хатха йога. Всички умствени процеси се коригират чрез раджа йога, за да може когато дойде моментът да практикувате крия йога, вече да няма физически неразположения или липса на баланс в ума и нервната система. И тогава вече може да се съсредоточите върху опитностите и практиките в крия йога.

Функцията на крия йога

Целта в крия йога не е да ви направи по-добра личност или по-добър йоги, а да ви даде достъп до слоевете на съзнанието, които все още не сте докоснали или изпитали: а именно психическото измерение на човешкото същество.

Първо започвате да сте в по-добра връзка с тялото си, защото то е физическо, видимо и може да бъде докоснато, което му дава предимството да е най-лесно осезаемо. След тялото започва и осъзнаването на ума. От практиките на раджа йога можете да имате прозрения от мислите, които се появяват, от желанията, които се появяват, различните умствени проявления, когато има практики с ума. Тогава осъзнавате, че има нещо отвъд тялото, което ние наричаме „ум“. Отвъд ума има друго измерение на преживяването и това е съзнанието. Никой от вас не е изпитвал това съзнание до днес; вие имате опитности и проявления на ума, но не и съзнанието. Дори в най-високите висини на самадхи вие умиротворявате и успокоявате ума; няма пряко познание на човешкото съзнание.

Човешкото съзнание

Човешкото съзнание е безкрайно. Не е ограничено във времето и пространството; това е просто една непрекъснатост на съществуването, непрекъснатост на опита. С практиките на крия йога можете да стигнете до точката, в която започвате да изживявате това измерение на съзнанието. Енергията, силата, която срещате в това измерение, вече може да се използва за подобряване на качеството на живот, когато достигнете до това измерение. И оттам следва, че крия йога е практика, която има своята собствена тежест. В крия йога не се включват ексцентричностите на личността, нито умствените нагласи и поведение, а по-скоро този вид йога води до пробуждане на спящите центрове на личността.

On the winds of the swan том VII
Свами Ниранджанананда Сарасвати

Превод: Йога студио 108, Светла М. Благоева


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *