Съвършенството идва с практиката

118

СЪВЪРШЕНСТВОТО ИДВА С ПРАКТИКАТА

Свами Ниранджанананда Сарасвати, Yoga magazine, November 1998

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108
Тази статия е с авторско право на преводача. Ако желаете да споделите – може да го направите директно с линка или през фейсбук – с автора и оригиналния линк. Но ако само копирате текста и представите статията като ваша – нарушавате морални, етически принципи, както и Закона за авторското право чл. 9 и чл. 15. 

Въпрос от сатсанг :

Когато приключим курса по йога /имат се предвид йога курсовете, които се провеждат в индийския ашрам/ и се завърнем у дома, как бихме могли да променим живота си и да поддържаме йога навиците, придобити в ашрама ?

Отговор на Свами Ниранджанананда Сарасвати :

Отговорите зависят от самите вас. Човек не може да промени физическата си и психическа същност или личността си само с участие в различни йога курсове. Йога е средството. Това е силата, която приложена правилно, може да извършва чудеса. Обаче, дали ние сме достатъчно силни и способни да приемем и понесем промените, до които йога може да ни доведе? Всеки трябва да погледне навътре в себе си и да се запита “Готов ли съм да приема промяната? Или ще й се съпротивлявам с егото си, с предпочитанията и антипатиите си, с навиците си, с цялата си природа? Ще се противопоставям ли на тези промени или не?
Ако отговора е да, тогава можете да преминете само известен период от живота си с йога. Някои хора казват,
” Не искам да се променям, защото чувствам несигурност и страх, да не загубя идентичността си.” По такъв начин нашият интелект, нашите съмнения и страхове създават бариерите, които възпрепятстват осъществяването на промяната в самите нас.
Трябва да гледате по-далеч от какъвто и да било курс, с който може да се заемете сега или в бъдеще. Трябва да се вгледате в целия си живот и да решите какъв бихте искали да бъде или как да се промени. Това е като да си зададете въпроса “Ако се изкъпя, тялото ми ще остане ли чисто завинаги?” Не! В мига, в който излезете от банята , прахът ще си полепи по вас отново. Но, ако се къпете редовно, винаги ще се чувствате чист и свеж. В противен случай ще се чувствате непрекъснато мръсен. Същото важи и за йога. Трябва да бъдете постоянни, отговорни и искрени по отношение на самите себе си. Трябва да бъдете верни на йогийската система, която сте възприели. Дефиницията за практика в Йога сутрите е, “Sa tu deerghakaala nairantarya satkaara sevito dreedhabhoomih.” Практиката става съвършена единствено с последователност, редовност и убеденост.

Преведе за Йога студио 108 – Светла Благоева


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *