Интервю със Свами Шивамурти – списание Мениджър, бр. 8, 2006

3 030

Интервю със СВАМИ ШИВАМУРТИ

Интервю на Румен Киров, списание Мениджмънт, бр. 8, 2006г.

Ако и вие като мен сте дългогодишен последовател на йога, ще разберете вълнението ми когато разбрах, че ми престои да се срещна и да почерпя от мъдростта на Свами Шивамурти Сарасвати. Макар че е родена в твърде „материалистичната” Австралия, тя бързо разбира, че кармата й е на Изток. През 1975 година заминава за Индия, където нейният гуру, Парамахамса Сатянанда, я упълномощава да разпространява йога учението в Гърция. По-късно става и член на Международното йога движение, основател на Европейското йога движение и член на неговия управителен съвет. Днес Свами Шивамурти живее в ашрама си в Пеания. Това е постройка в гръцки стил, заобиколена от маслинови дръвчета, където цари спокойствието и радостта. Мотото на това място е „Всичко се случва за твое добро. Нищо не е негативно”. Денят тук протича в пеене, медитация, карма йога, асани, йога нидра и градинарство, насочени към хармонизиране на главата (умът), сърцето (емоциите) и ръцете (действията и постъпките). Всеки, които иска да прекара няколко дни, седмици или месеци живеейки в хармония със себе си и с природата е добре дошъл тук.

Свами Шивамурти често пътува из други части на света, за да популяризира йога учението. Наскоро добрият вятър я доведе и в България, където тя проведе тридневен семинар на тема „Йога, дисциплина и управление на времето“. Успях да се срещна с нея в средата на една типична моя седмица, изпълнена със стрес и гонене на дедлайни. Спокойните очи и ясния глас на Свами Шивамурти, както и шарената сянка в двора на Хотел „Ганеша“ ме откъснаха за двайсет минути от действителността и оказаха бърз терапевтичен ефект върху настроението ми. В следващите редове ви представям краткия ни разговор такъв, какъвто го записа старата ми АIWA.

Откъде идва Йога?

Следите й са изчезнали в мъглите на времето. Не мога да кажа от къде идва, но е вселенска, универсална. В Сан Аугустин в Южна Америка открихме статуи, които са на повече от 3000 години, които са заели пози от йога. Тя със сигурност е съществувала там като култура.

Чувал съм изказвания, че йога е мистична дисциплина, което я прави достъпна само аз избрани.

Това са старомодни разбирания. В наши дни йога се пренася от пещерите в научните лаборатории. Йога е за всички и подобрява качеството ни на живот, независимо от възрастта и социалното положение. Ето, самата аз идвам от Австралия – едно много материалистично общество. Но то не ми беше достатъчно. Не бях задоволена от стандартния житейски път – да сключиш брак, да спечелиш пари. Започнах да търся някой, който да ме научи на повече. Така станах последовател на йога.

Какво всъщност е да си последовател на йога?

Зависи от нивото. Първото ниво е да практикувате това, което чувствате, че е добре за вас – упражнения за гърба, за храносмилателната система, за успокояване и намаляване на стреса. Второто ниво означава да следвате традициите и древните техники, да практикувате не това, което искате, а това, което е добре за възпитаването на ума и емоциите. На третото ниво практикуващият живее в йога. Това се отразява на всички аспекти от живота му – часа на ставане и лягане, походката, думите, храната.

Споменавате храната. Защо последователите на йога предпочитат вегетарианството? Основно, защото това е най-здравословната диета. Многократно е доказвано, че нашата храносмилателна система не е създадена да приема месо. Необходими са между 8 и 9 часа, за да се смели една пържола, но отнема само няколко часа, за да се възприемат зеленчуците. Това пести енергия, на което последователите на йога изключително много държат. Също така, по време на убиването му, животното усеща страх. Тялото му отделя адреналин, за да се опита да избяга, но не успява и той остава в кръвта. Когато човек яде от месото, той поема допълнително количество адреналин, което води до възбуда на тялото и ума му.

От къде идва страхът?

Според йогийските учения, страхът е един от четирите основни инстинкта, подобно на сексуалното влечение. Той е много дълбоко вкоренен в нас. Има здравословен и нездравословен страх. Първият ни предпазва, когато пресичаме улицата. Нездрав страх има, когато се опасяваме от въображаеми неща. Повечето страхове, 95% от страховете, са такива. Те се отключват от несигурността. Ние търсим сигурност в нашия бизнес, в материалния свят, чрез притежанието, натрупването на пари. Това дава известно чувство на сигурност, но тя не е истинска. За да открием истинската сигурност, трябва да се обърнем към себе си и да я изградим в нас самите.

Темата на семинарът ви в България е „Йога, дисциплина и управление на времето“. Мислите ли, че един мениджър може да бъде последовател на йога?

Определено. Аз самата съм мениджър. В Гърция започнах от нищото. Да бъдеш мениджър на една организация изисква определени качества. Йога уважава организаторските способности, защото цялата природа е организирана. Ние се учим от нея. Модерният мениджър е концентриран върху екипното усилие, а не върху факта, че той командва другите. Той се консултира с тях, за да може да управлява по-добре. Той мотивира служителите, но в отплата те мотивират него. Това е двустранен процес.

Как може да се освободим от стреса, който се натрупва след дълги часове на работа в офиса?

Достатъчно е от време на време да се изключиш, да затвориш очи и да практикуваш техниката за осъзнаване на дишането. Когато дишаме бавно и ритмично, това успокоява ума много бързо. А ако по една или друга причина не можете да наблюдавате дишането си, просто затворете очи, опитайте се да усетите звуците, ушите си, птиците, хората които минават – това също носи покой на съзнанието. Същото важи и за обонянието, както и за всяко друго сетиво.

Какво е отношението на йога към парите?

Като към нещо необходимо. В този смисъл, човек трябва да следва нуждите си, но не и желанията си. Границата е тънка. Нуждаем се от това, без което не можем да съществуваме. Желаем неща, без които можем.

Какъв е вашият съвет към мениджърите?

Моят съвет към тях, както и към всички останали е: Ако човек иска наистина да се научи как да управлява една организация, той първо трябва да се научи да управлява собствения си ум.

Бъдете здрави. ОМ!


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *