Ирландия

249

Ирландия – 14 до 19 юли.

Включва посещение на Ривърденс в неделя вечер.

Тръгване на 14 юли, сутринта в 6 часа с полет на Райън еър (4.30 ч на летището терминал 2) за Дъблин
Пристигане Дъблин в 8:30 ч.

Настаняване в апарт-хотел.
Закуска. Разходка из Дъблин до:

Замъкът на Дъблин и парка около него.

Резултат с изображение за замъкът на дъблинКолежът Тринити – най-старият ирландски университет, Тринити колидж, съхранява украсената с цветни миниатюри Келска книга (The Book of Kells) от ІХ в. Основан през 1592 г., Тринити се гордее с внушителен списък свои възпитаници, сред които Джонатан Суифт (Пътешествията на Гъливер), Брам Стокър (Дракула), Оскар Уайлд и Самюъл Бекет  (В очакване на Годо).

 Но неговата най-значима роля днес е на привилегирован пазител на този ранно средновековен ръкопис, най-значимото и най-красивото произведение на изкуството, оцеляло от ранните векове на келтското християнство. Всяка страница е разкошно украсена с невероятно сложни орнаменти и митични животни, повлияни от занаятчийските традиции на металообработването (златарство и др.) през този период.Резултат с изображение за (The Book of Kells
Цветните миниатюри са ненадминати по своята сложност, завършеност и разнообразие, което се отнася за всяка от нейните 680 страници, преподвързани през 1953 г. в четири отделни тома. Това фантастично илюстриране с цветни миниатюри, орнаменти, заставки, инициали, концовки, плетеници от преписвачите и монасите на Келския манастир е наречено „работа не на люде, а на ангели“ от един хроникьор от ХІІІ в. Келската книга се пази в приземната Колонадна зона на старата библиотека на колежа, построена през 1712 г. и разширена през ХІХ в. Тя все още страда от липса на лавици, на които да разположи четвърт милион томове, натъпкани от пода до високите тавани. Тя е една от осемте сгради върху площ от 160 декара, които общо съхраняват повече от 4 милиона – Тринити Колидж получава по един екземпляр от всяка ирландска или британска книга, публикувана от 1801 г. насам.


Катедралата Крайст Чърч, символ на града, която пази най-старите дърворезби на Ирландия, свещници, реликви и стари книги.

Резултат с изображение за крайст чърч катедрала дъблин

17 юли – Лежерна неделна разходка и обяд.
Площад Мериън – един от най-старите и величествени площади от времето на крал Джордж, Национална галерия Дъблин – в нея се помещават редица творби на Рембранд, Гоя и Моне. Катедралата Свети Патрик.

Резултат с изображение за крайст чърч катедрала дъблин
Разходка в парка Ивеаг Гардънс: Тези великолепни викториански градини могат да се намерят в непосредствена близост до Националната концертна зала на Ирландия. Паркът има водопад и шествие от красиви цветя и дървета.

18 юли понеделник – отново разходка в Дъблин. Ще посетим няколко интересни обекта извън града.
Посещение на Свещения хълм Тара – Камъкът на съдбата и Нюгрейндж

Свещеният хълм на Тара – мястото на коронация на ирландските крале, мястото, където е бил дворецът на митичния крал Кормак (мъдър келтски крал, тук може да прочетете мъдрите му слова), едно свято място, за което се вярва, че е в пряка връзка с древния крал. Хълмът Тара е приеман за древно владение на боговете и портал към други светове. Мястото е почитано още от най-ранните общности на ирландците. Историята сочи, че в праисторически времена хълмът се развивал като ритуален център с голяма важност. Значимостта му нараства още повече, след като на тези територии прииждат келтите. Според една от новите версии, Тара е била древната столица на изгубеното кралство Атлантида. Има и предположения, че Ноевият ковчег се намира някъде около това място.

По легенди свещения хълм Тара била столицата на божествената и безсмъртна раса Туата Де Данан (Tuatha De Danann). Според келтската митология, те са били безумно красиви божествени хора, най – светлите, които някога са властвали над Ирландия.

newgran

19 юли, вторник –  закуска. Разходка из Дъблин. Обяд.
18:45 е самолета за София. В 17 ч. сме на на летището. В полунощ се прибираме в София.

Условия за участие –

Да се храните без месо през този период от време – т.е. когато се храним навън, да избирате веганска храна.