Хатха Йога и очистителните практики – шаткарми – семинар

2 651

16 януари 2022, неделя
От 10:30 до 14:30 ч.

в Йога студио 108
водещ: Светла Благоева

„Хатха йога и шаткармите” 

Записване в графика за 16.01.2022, неделя. Подходящ за всички начинаещи, които желаят да научат повече за енергийното устройство на тялото и ума, и за практиките, с които да ги прочистваме. 

Практически семинар за Хатха йога – основните практики, освен асана, пранаяма, са така наречените ШАТКАРМИ, или шест очистителни действия. В тази лекция ще говоря за най-лесните и достъпни очистителни практики – очистване на главата, дихателната система, храносмилателната система, нервната система. 

Програма:

 • 10:30 – 11:00 – Теоретична част – праничните канали в тялото, енергийната система, елементите и тяхната роля в живота ни, необходимостта от пречистване
 • Кратка пауза
 • 11:15-11:45 – Асана и пранаяма практика
 • 12:00 до 12:45 – Хатха йога практики част 1 + демонстрация на някои от техниките
 • Техники за прочистване на главата, дихателните пътища и стомаха – джала нети, кунджал, наули, агнисар крия, джихва мула, карна и чакшу дхоти –
  Превенция и справяне с болести като синузит, мигрена, главоболие, киселинност, лошо храносмилане, алергии, дихателни проблеми и др.
 •  Кратка пауза за въпроси
 • 13:00 – 13:30 – Медитативна техника и тратака
 • 13:30- 14:00 – Хатха йога практики част 2 – Пълно изчистване – теория и обяснение на изчистване на храносмилателния тракт с вода – прочистване на кръвта, бъбреци, черен дроб, нервна система, лимфа. Регенерираща и покачваща жизнената сила практика – шанкапракшалана.
 • 14:00 – 14:15 – Въпроси
 • 14:30 край

Йога може да бъде и терапия, макар йога да е цялостна система за начин на живот. Йога терапията разглежда човека като цяло и не лекува симптомите на болестта, а самия човек. Чрез йога практиките и принципите на живот можем да регулираме здравето си. Йога дава и точни препоръки и практики при конкретните заболявания.

Хатха йога се състои от практики, наречени шаткарми, които се делят на 6 групи. Целта е да пречистим тялото и ума, да се предпазим или да се избавим от различните болести. Това се случва чрез балансиране на основните прани (сили), които управляват тялото и ума ни.

Пречистването е първото условие за физическото и умствено здраве. Ако физическото тяло е задръстено от токсини и излишни тежки субстанции, нормалната работа на органите се нарушава и това води до заболяване. На умственото поле напрежението от обърканите мисли, комплекси, закостенели условности и прекомерни емоции води до стрес и умствени разстройства. Когато на фино поле има блокажи в системата от енергийни канали и в главните енергийни центрове, се нарушава правилното и хармонично протичане на Жизнената енергия, а това от своя страна води до дисбаланс и заболявания.

Тялото, умът и духът на човека трябва да бъдат пречиствани както за поддържане на здраве и хармония, така и за осигуряване на ефективност на практиките за усъвършенстване и еволюция. Пречистващите практики сами по себе си са силни и въздействащи и трябва да бъдат изпълнявани под вещото ръководството на опитен учител.

Йога студио 108