Махамритунджая мантра, Гаятри мантра, ОМ

4 152

Махамритунджая, Гаятри, Ом мантра – Свами Ниранджанананда Сарасвати

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108

Три са мантрите, които са полезни за всички аспекти на живота : Махамритунджая мантра за здраве и благополучие, Гаятри мантра за душевен мир и знание, и пранава мантра Ом, за хармония и духовно пробуждане.

Махамритунджая мантра

През 1998 г., по време на церемонията по случай Сита Калианам, Свами Сатянанда препоръча Махамритунджая мантра/МММ/ и Гаятри мантра на всички. Той препоръча тези, които желаят здраве и излекуване да повтарят МММ най-малко 24 пъти всеки ден. Той каза, ”Аз ви гарантирам, че ако правите това с интензивно съсредоточаване, сила на волята, чисто сърце и с чувство, няма съмнение, че ще постигнете здраве или оздравяване за себе си или за другите.”
Ако попитате за значението на Махамритунджая мантра, повечето хора ще кажат,че мантрата е посветена на  Бог Шива и ще ви дадат определение според буквалното значение на всяка дума. Но много по важна е вибрацията, която мантрата създава. Комбинацията от звуци във всяка мантра предизвиква точно определена вибрация в тялото. Нашето тяло също има вибрационно измерение. Всички клетки и атоми вибрират в хармония помежду си. Когато тази хармония се наруши на вибрационна ниво, започва разрушаване на тялото и ние започваме да умираме. В смъртта пулсацията на тялото спира, жизнеността на клетките умира и жизнените сили напускат тялото. Вибрациите са проявените признаци на жизнената енергия.
Символично тези вибрации са представени в различните чакри или психични центрове. И така, когато използваме комбинация от мантри или звукови срички, ние активираме и задвижваме скритите в тялото,  възможности на тези вибрации. Някои вибрации, като Ом, се използват, за да се навлезе в дълбоко медитативно състояние. Ефектът на Ом стимулира осъзнаването. От научна гледна точка, Ом  усилва алфа вълните и намалява бета вълните. Повишава се степента на субективното осъзнаване ; ставаме по съсредоточени, спокойни и тихи. Когато използваме комбинация от вибрации, както е при МММ, тези вибрации пренастройват смущенията във вибрационната система. С помощта тази мантра може ефективно да се въздейства на болестите и страданията.
В нашите ашрами МММ се практикува всяка съботна вечер със санкалпа, нагласа, да позволим лечебните сили на мантрата да излекува тялото ни и телата на тези, които страдат или изпитват болка. Ако искаме да включим практикуването на мантра в нашето ежедневие, за да помагаме на другите, би трябвало да направим усилие да повтаряме Махамритунджая мантра. Всяка събота правете най-малко една мала/108 пъти/ – това отнема само около 20 минути. Това е за вашето и на всички около вас благополучие и здраве.

Гаятри мантра

Друга мантра, препоръчана от Свами Сатянанда да се практикува ежедневно е Гаятри мантра. Традиционно Гаятри мантра си използва за развитие на интелекта, знанието и мъдростта, както и за разширяване на съзнанието. Гаятри се предава на децата, когато навършат от осем години и навлизат във възрастта на академичното образование. Възприемането и вниманието се изострят, бързината на запомнянето и силата паметта  се увеличават и интелекта се развива. За развитие на осъзнаването, знанието и разбирането, практикувайте Гаятри мантра 24 пъти всеки ден.
Свами Сатянанда също така казва да не подценяваме силата на мантрите. Не е необходимо да разбираме значението на мантрата, колкото да се слеем с вибрацията, създадена от повтарянето й. Ако успеете да се слеете с вибрацията, постепенно също ще научите точките, в които трябва да се концентрирате докато практикувате различни мантри. Така повтарянето на мантри ще се превърне в ценен инструмент за вашето духовно израстване и развитие.

Повторението на мантра

Третата важна мантра е Ом. Символът Ом е синтез от всички мантри, водещи до просветление на съзнанието. Традицията описва три начина на повтаряне на мантра. Първият е на глас, вторият – шепнешком и третият – мислено. Повтарянето на ум, мисленото повтаряне, е най-ефективно, с уговорката, че не допускаме нищо да разсейва ума ни или да задрямаме, което е обичайно при мисленото практикуване на мантра.
Въпреки, че ударението се поставя на мисленото повтаряне, традицията казва, че ако усетите ума да се разсейва и да губите осъзнаване за мантрата, или задрямвате, тогава, за да постигнете отново осъзнаване, започнете да повтаряте мантрата шепнешком. Шепненето е просто движение на устните и би трябвало само вие да го чувате. Ако не можете да контролирате интровертността на ума и заспивате, започнете да повтаряте мантрата на глас. Дори по този начин някои хора не могат да задържат ума си устойчиво върху една точка. В тази връзка, за съсредоточаване на вниманието,  се използва визуален символ.

Превод Светла Благоева

Mangrove Mountain, Australia, February 1999
Оригиналната статия


1 коментар

  1. Souriante Orange каза:

    Благодаря за статията.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *