Ретроградна Венера

17 216

Планетата Венера ретроградна

Дати на ретроградна Венера 1.03.2025 – 12.04.2025г.

Автор Ралица Сърцанова, допълнения и редакция Светлана Благоева

 

Венера, планетата на финансите, изкуствата, любовта и взаимоотношения. Периодът на ретроградност на Венера е време, когато преоценяваме нашите връзки и откриваме техния истински смисъл за нас. Това е време да открием и талантите си и колко сме готови да инвестираме в тях. Докато Ретрограден Меркурий ни кара често да изпускаме „езика“ си и да казваме неща, които не сме искали да кажем, при Ретроградна Венера имаме такива „изпускания“ относно чувствата ни.

 Ретроградността на планетите се свързва с периoда от време,  през който изглежда сякаш се движат обратно на фона на неподвижните звезди, или обратно на зодиака. Но това е само оптическа илюзия. Всички планети, с изключение на Слънцето и Луната имат ретрограден период.

Венера спада към групата на т.н. вътрешни планети. Погледнато от Земята изглежда сякаш тази планета върви напред и назад, (астрономически тя винаги се придвижва само в една посока) вместо да се движи в орбита около Слънцето. Венера обикаля Слънцето за 225 дена. Периодът й на ретроградност се случва веднъж на около 18 месеца. Така че веднъж на година и половина е ретроградна за 40 дни и 40 нощи, за да ни напомни колко важна е тя.

Особено силно въздействие оказва в т.н. стационарен период, т.е. когато почти “спира” за да се обърне назад и стационарния й период, когато се “приготвя” да тръгне директно. Когато Венера е ретроградна, актуални стават критичните слаби места във взаимоотношенията между хората, особено интимните. Натъкваме се на стари проблеми в настояща връзка, или се връщаме към стари връзки, които някак изскачат на повърхността. Може да се появят и нови партньори, привлекателни и притегателни, но вероятно ще са измамни и неподходящи.  Появяват се също и изкушения около стари и непостигнати желания.
Като цяло Венера, богинята на любовта, управлява нашите чувства и емоции, личната ни ценностна система, вкусовете ни, модата, изкуството, финансовото ни състояние и здравето. По време на нейният ретрограден период, всичко, което е под нейно управление ще бъде по-трудно доловимо. Това е време, през което се обръщаме повече към себе си и обръщаме гръб на света. Дори дрехите, които носим ще бъдат с по- меки и ненатрапващи се цветове. Бижутата и аксесоарите се свеждат до минимум. Имаме нужда да останем по-незабележими и да се уединим.

Проявлението на Венера зависи и през кой знак преминава в ретроградния си ход, разбираме кое си струва да бъде запазено. Има ударение върху категории като ценност, стойност, смисъл, любов.

Отново в този период не е желателно да се правят зъболекарските интервенции, освен ако не са спешни. Не е подходящо да се правят пластични операции и процедури за разкрасяване.

През този период обърнете внимание повече на себе си. Може да направите ревизия на взаимоотношенията с околните и там, където има конфликт или проблем да се опитате да го разрешите. Сега е подходящо време да прецените и промените приоритетите си ако се налага. Ако от известен период не сте се чувствали комфортно или удовлетворени в периода на ретроградната Венера, това усещане може да се задълбочи. Ако се опитате да се потопите в това състояние ще разкриете истинската причина. Най-вероятно е да прозрете, че имате далеч по-големи възможности и потенциал, отколкото имате възможност да изявите. Може би работата ви е неподходяща и не отговаря на възможностите ви. Възможно е вашият начин на живот или образ да се вписва идеално във външния свят, но да  не вибрира на вашите собствени честоти и представи и това да ви докарва до  емоционален не-комфорт. Намерете своят истински Аз и откликнете на неговите желания. Дори да скандализирате или да се конфронтирате с потребностите на околните,  повече никога няма да бъдете зависими от тях и техните очаквания.

Какво да избягваме през времето на ретроградната Венера:

 • избягвайте създаването на по-близки емоционални контакти;
 • периода е неподходящ за сключване на брак или начало на съвместно съжителство;
 • избягвайте създаването на бизнес контакти;
 • сведете социалните контакти до минимум, по възможност;
 • периода е неблагоприятен за различни преговори – бизнес, дипломатически, дори политически;
 • не подписвайте или преподписвате договори и споразумения;
 • не подписвайте застрахователни договори и полици;
 • избягвайте даването и вземането на заеми – възможно е да не получите парите си обратно;
 • неблагоприятен период за организирането на партита, празненства и светски изяви;
 • избягвайте закупуването на скъпи вещи, бижута, картини и изобщо произведения на изкуството;
 • закупуването на скъпо движимо имущество също е непрепоръчително;
 • тези, които играят на борсата трябва много предпазливо да влагат акциите си. По възможност избегнете този период за влагане на акции и за големи инвестиции;
 • през този период е добре да имате по-отговорно отношение към финансовото си състояние, не харчете излишните си пари хаотично;
 • в този период може да поразчистите гардероба си от стари или непотребни дрехи, но не се хвърляйте на шопинг терапия – изборът ви ще бъде несполучлив и ще съжалявате за изхарчените пари;
 • не предприемайте големи ремонти в дома си или декорацията там;
 • отложете пластичните интервенции и корекции, особено в областта на лицето; не са препоръчителни агресивните процедури по лицето и тялото;
 • не експериментирайте с нова козметика, без значение дали за косата , тялото или лицето през този период;
 • избягвайте да се пренатоварвате физически;
Какво можем да правим:
– Продавайте 😉 много хора не знаят и не познават астрологията, не вярват в това, така че…
– Преразгледайте партньорствата
– Ако ще се развеждате, сега е момента
– Купувайте втора употреба 🙂
– Променете интериора в офиса, дома
– Прегледайте кого цените, и какво цените и от какво имате нужда наистина
– Свържете се с хора от миналото. Поискайте прошка, дайте прошка. Време за мир.

– Създайте си финансов план

 

Ретроградната Венера може да премахне негативността във връзката ви, или да отблокира творчески застой, така че бъдете мили един към друг в този период и ще бъдете приятно изненадани с подаръците, които тя ще ви даде.

С пожелание за много любов, макар и наобратно 😉

Прочетете и за Ретрограден Марс


2 коментара

 1. Кари каза:

  А през 2019 Венера кога е ретроградна

  1. Венера през 2019 не е ретроградна. А 5 октомври 2018 до 15 ноември 2018. След това е ретроградна 13 май 2020 до 25 юни 2020. И след това 19.12.2021 г.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *