Ретрограден Меркурий обяснение на явлението

28 452

Предстоящи дати на ретроградност на Меркурий
4.08 – 28.08.2024г.; 25.11 – 15.12.2024 г.

РЕТРОГРАДЕН МЕРКУРИЙ – МАЛКИЯТ ДЯВОЛ

 • Меркурий е най-малката и близка до Слънцето планета в Слънчевата система. С нея свързваме отношенията си с хората, способностите ни да разбираме другите, обмена на идеи и иформация, пътуванията, речта, комуникацията, възприятията и мисленето. Той става ретрограден на всеки четири месеца за около 22 дни.
 • Ролята на Меркурий в астрологията е изключително голяма. В гръцката митология Хермес играе смайващо много мисии: той е крадецът, магьосникът, занаятчията, пратеникът на боговете, богът на границите, на търговците и думите.Там където се намира Меркурий в наталната ни карта ще е областта от живота, където ни е писано да бъдем изобретателни, игриви, да бъдем склонни към хитрости, измами или лукавство, ще изкривяваме истината в наша полза, там ще бъдем неспокойни, ще имаме нужда от разнообразие, промяна и свободно пространство. Домът на Меркурий в рождената карта ще посочи сфера, в която сме склонни да бъдем много убедителни, да използваме най – изобретателните тактики да спечелим другите. Там и ще останем млади, открити, невинни като деца в най-хубавия смисъл на думата. Силата му е в многообразието, което той предлага ние да бъдем като образи пред света. Планетата функционира като глагол, а знакът в който попада е като наречие, описващ начина, по който правим нещата.
 • Един от най-значимите принципи на Меркурий е това, че той управлява мисълта. Големият астролог Хауърд Саспортас търди, че ако някой човек или ситуация ни притесняват е важно да променим отношението си, мисълта си към него, да погледнем от друга перспектива на самия проблем, пренасочвайки възприятията си. Силата на ума е едно от най-съществените неща в живота ни като динамика.
 • Мощта на Меркурий е в силата му да преобръща ситуации посредством умствената нагласа. Окултната философия отдавна твърди, че енергията следва мисълта. Хермес – Меркурий притежава магическа сила – както представите и мислите. Саспортас твърди, че всичко се случва, когато го визуализираме в ума си. Всичко се случва учудващо бързо тогава, когато си се представим в крайната ситуация. Така представен Меркурий дали няма силата да преобръща планини? В ретроградността си Меркурий ни подканя да помислим по различен начин, да повторим нещо, което не сме научили или не сме разбрали. Ситуации от миналото с неясен край трябва да приключат или просто да погледнем на тях от друг ъгъл.Тоест, по време на ретроградността ни предстои да се сблъскаме с интелектуална ситуация и да предприемем действие посредством вникването или промяната на мисленето в посоката, обрисувана от знака. Всяка ретроградност се свързва с обръщане към себе си и с осмисляне.
 • Там където се случва ретроградността в индивидуалния ни хороскоп, с такава ситуация ще се наложи да се справим. Ако това е в първи – седми дом – тя ще се свързва с изчестване на взаимоотношения, съдружия, срещи с неприятели, осмисляне на собственото ни аз. Ако е във втори – осми ще излязат финансови проблеми за решаване, проблеми с наследства, с притежания и ценности. Ако е трети – девети – проблеми с образование, пътувания, братя и сестри, философия. Четвърти – десети – пролеми, свързани с кариера, имоти, родители. Пети – единадесети – проблеми с любовните ни връзки, с децата ни, с творчеството. И ако се случва в шести – дванадесети – проблеми, касаещи здравето, работата като действие, подчинението, институциите.
 • Меркурий управлява любопитната способност на човека да размишлява съзнателно над себе си и своите действия. Животните не притежават това умение, те се водят единствено от вродените си и придобити инстикти – това ни отличава от тях. Умът ни ще е активен, аналитичен, задълбочен.
 • Ретроградното движение на Меркурий е най-подходящото време за преправяне, премисляне, преосмисляне, преоценка – всичко с представката ПРЕ. Време е да се осведомим за нещата, да приключим незавършените проекти, да напишем писмото, за което отдавна се каним, да платим многократно отлаганата сметка и да обмислим темите по дома, в който се случва това. Да оставим бъдещите планове за по-натам, за след 22 дена и да приключим подобаващо с миналото, преразглеждайки емоционалните си реакции и вредни навици.
 • Всяка година се случват три, понякога и четири фази на забавяне и “обратно” движение на планетата Меркурий. Това е от гледна точка на земния наблюдател, както всички знаем. Разбира се, че е пълно с информация какво точно се случва по време на този период, какво да правим и какво не … но защо се случва, какво трябва да разберем от това?
 • Когато планетата е ретроградна, това силно оказва въздействие върху дейностите, които тя управлява, в случая това са мисълта, общуването, умствения потенциал, интелекта, комуникациите, търговията, транспорта. Съответно и обърква всичко, свързано с тези сфери. Три седмици са ни дадени да влезем в недоразумение със себе си, за да довършим нещо недовършено, да разрешим нещо неразрешено, за да се случи нещо, което би обърнало нагласата ни и което ще доведе до по-траен резултат в мисленето ни, пък и понякога на събитийно ниво. Но тъй като проявите на Меркурий се случват на извънредно “битово ниво”, ние възприемаме грешките, без да се замислим какво се променя в нас и какво Вселената иска да ни даде като послание.
 • Ще ви дам пример. На една приятелка й подариха кола по време на такава фаза на Меркурий, в същия ден колата се развали (има си хас да не се случи :)), на нея й се осуети целия ден, тя взе такси и попадна в безобразно задръстване, вследствие на което се запозна с бъдещия си съпруг, таксиметровият шофьор. Това един приятен пример за действието на Меркурий, но ако се замислите защо блокира пощата ви, защо попадате в ситуация на неразбиране, защо не бивате чути и вие не разбирате другите ( макар и да считате , че сте идеални), ще установите че е имало нещо за довършване, нещо за доизясняване, или ще оцените създалата се ситуация по съвсем различен начин.Ще ви дам друг пример – пишете съобщение на любимия. Вие считате, че той го получава, но не … вие се разсърдвате и изчезвате, минава време, ситуацията става още по-недоизяснена …и попадайки в това недоразумение, вие разбирате какво даденият човек е за вас, или разбирате детайл от връзката, за който не сте и подозирали, или променяте усещането си за това какво е любовта ви към него в по-мащабен план, или … има хиляди варианти, но съм убедена, че това се е случило с цел преоценка.
 • Това е един Малък Дявол, който си играе с нас на дребно, защото представете си всичко това да касаеше по-мащабните дела, такива като строителство, авиация, заводи, здравеопазване. Нещата се случват на именно битово и личностно ниво, за да се предотвратят по-мащабните ситуации, свързани с повече хора и носещи повече последствия.
 • Защо пък да не се зарадваме на поредната фаза на Меркурий, вместо чак толкова да се страхуваме от него… Разбира се, че всички трябва да бъдем нащрек и внимателни, но не го съдете толкова, ако попаднете под влиянието му, а се замислете защо се случва.“

Ретроградният Меркурий носи липса на яснота, скрита или недобре разбрана информация, неправилна преценка и объркване, промяна в плановете. Обикновено сключени договори, сделки или споразумения, какъвто е и брачният договор, на Ретрограден Меркурий са краткотрайни или неуспешни, със скрити дефекти и проблеми.

Според астрологията, ретроградният Меркурий означава:

– проблеми с комуникациите, компютрите, транспорта
– закъснения, промени в плановете, повече задръствания
– проблеми с техниката, с колата, електроуредите
– неуредици, неразбиране и непредвидени ситуации
– отлагания и промени при подписването на важни договори
– неподходящо време за пътуване
– проблеми с телефоните, възможни загубвания на писма, мейли, багаж
– възможно е да се повторят стари ситуации, да се върнат стари приятели, да имате изненадващи срещи с хора и ситуации от вашето минало

Най-добре:
– да не предприемате важни начинания и нови неща
– да внимавате в разговорите и отношенията с хората – често има неразбиране и се получават конфликти (Меркурий управлява комуникациите)
– да се внимава при подписването на важни договори, ако може да се отложи за по-благоприятно време
– да не се купуват скъпи и големи покупки, особено електроуреди – най-вероятно ще прояви скрит дефект
– ако ходите на доктор е възможно да бъде поставена грешна диагноза

Ретрограден Меркурий е подходящ за:
– обръщане навътре, практики на медитация
– изчистване на стари задължения и незавършени проекти и планове
– повече медитация и йога
– по-спокойно реагиране и изчакване
– срещи със стари приятели
– преразглеждане на стари дела
– регенериране
– завършване на започнати проекти
– всичко, което желаете да приключите
-време е развод, ако сте го планирали

Йога студио 108

Вижте и за Ретроградна Венера и Ретрограден Марс 


9 коментара

 1. Petya каза:

  Е да,така е, проверих го лично този период и се съобразих без да искам с това…далече съм от БГ,имах планове, за това, което исках и бях подготвена за него….и то се отложи:) заради ретроградният Меркурий. Знаех, че такав е периодът и бях смирена…:) нещата се случиха, но по-късно и аз съм щастлива сега!:)Търпение……

 2. katia dizova каза:

  На 1 март се наложи да сключвам трудов договор, знаех,че Меркурий е ретрограден и какво ще се случи, но бях притисната до стената и нямаше мърдане. Работодателите искаха да ме прецакат със заплатата, да не говорим, че това беше най-отвратителната ми работа. След 2 месеца се наложи сама да се спасявам и напуснах За мен това беше добиване на опитност какво може да се получи от един Ретрограден Меркурий, е нали трябва и да се научим, иначе как ще се предпазим.

 3. Валентина каза:

  Прерязах си кабела на интернета по погрешка, не можех повече от седмица да вляза в служебната си поща, забравих си паролата на wi-fi след преинсталация на компютъра, огромни проблеми в личното общуване, като партньорът ми е категоричен, че съм направила грешни тълкувания. Ще го запомня този ретрограден Меркурий с уроците, които ми даде. Хубавото е, че получих нова кухня и мебели след дълго планирано обновяване. Друг е въпросът, че не мога да приключа с подреждането и реорганизацията, но ще се наложи. Та така.

 4. Атанас каза:

  За пореден път се нагледах на счупени, откраднати и повредени телефони на 2ма приятели през последния ретрограден период на Меркурий – като цяло съм скептичен към ретроградните цикли на планените, но няма как да не повярваш с Меркурий; твърде много „съвпадения“ 🙂
  И преди съм го виждал в действие с мой хардуер – никак не беше приятно

  1. По-активно е определено 😉 и аз много внимавам с техниката и пътуванията през този период… нищо важно не се купува 🙂

 5. Тони каза:

  Мммм „чудесно“… май започна от днес при мен (4.01.16). Откраднаха ми телефона от ръцете на улицата. Как сега да чакам до 25ти да купувам нов.

  1. На мен като по учебник точно днес пералнята се „предаде“ 🙂

 6. Боби каза:

  Винаги съм мислела, че това са глупости, само че оня ден ме съкратиха от работа съвсем неочаквано и безпричинно. Просто ми предложиха изключително ниска заплата, която не приех и си грабнах чуковете….Дано си намеря скоро нова работа….!!!

  1. Не, не са глупости. Трябва да уважаваме по-големите от нас, те са по-силни и влиятелни. В случая планетите. Ако утре Луната реши да смени хода си, всички заминаваме…
   Ако Слънцето спре да свети? Заминаваме. Ако мине метеорит… край …. всичко си има ред и порядка и ние също тррябва да спазваме хармонията и реда който е в космоса. Каквото е горе, такова е и долу. Пожелавам ви скоро да си намерите хубава работа, която да не започва на ретрограден Меркурий!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *