Ретрограден Марс

7 764

Ретрограден Марс влияние и характеристики

Написа за Йога студио 108 Ралица Сърцанова, астролог. Добавки и редакция Светлана Благоева.

Следващи дати на ретрограден Марс: 6.12.2024 – 23.02.2025 и 10.01. 2027 – 1.04.2027 г.

Марс е ретрограден веднъж на всеки две години и два месеца, но неговото влияние и последици зависят от това в кой зодиакален знак или знаци преминава през ретроградния си период.

Често в това време се предвещават различни нещастия, хаос или промяна на плановете ни и не рядко наистина се случва така.

Когато планетата започне своя ход назад, настъпва период, в който трябва да оттеглим външната си активност и да я превърнем във вътрешна. Динамиката на живота, стреса и външните отговорности ни отдалечават от вътрешния ни свят с всичките неразрешени и потискани конфликти.

Ретроградният период на планетите, особено на т.н. персонални планети (Меркурий, Венера и Марс) е време, в което трябва да обърнем поглед навътре и да разчистим хаоса там.

Ретроградността на планетите е период от време, в който наблюдателят на Земята вижда, че планетата се движи обратно, на фона на неподвижните звезди. Разбира се това е зрителна илюзия, тъй като реално планетите никога не обръщат своя ход в ретрограден. Ретроградният период на планетите в повечето случаи провокира объркване и хаос във външния ни живот.

 Марс е планетата, която символизира волята и стремежът ни към живота, символизира действието и импулсивността които са необходими да постигнем набелязаната цел, борбата, конкуренцията и новото начало, агресията, амбицията, физическата сила и жизнения ни тонус, секса.

Когато тази планета обърне хода си назад е добре да се съобразим с това й влияние, защото в противен случай можем да се превърнем в жертва на Арес – бога на войната, символизиран от Марс.
Как ретроградният Марс може да ни повлияе:

Да се чувстваме отпаднали и апатични, жизненият тонус е понижен, да бъдем малко по-раздразнителни и сприхави към околните, това може да повлияе на концентрацията и вниманието ни и да ни направи склонни към контузии и наранявания. Възможни са проблеми с понижен хемоглобин, както и леки анемии. Възможно е да усещаме, че към нас подхождат по-агресивно от обикновено, което да ни афектира. В този период сме по-сензитивни към целия диапазон от емоции и влияния.

Какво е необходимо да направим по време на ретрограден Марс:

Това е време, през което е добре да обърнем внимание повече на себе си и вътрешния си свят, отколкото на околния. Ако имаме проблеми със собственият си гняв е добре да опитаме конструктивно да го канализираме, вместо да го изливаме безрезултатно върху околните навън. Това ще ни донесе удоволетворение и мир със себе си, в противен случай просто си придобиваме нови врагове. Ако искаме да проявим кураж и сила можем да го направим като се изправим пред себе си, а не да търсим слаби и беззащитни жертви. Това ще увеличи самочувствието ни, а не агресията срещу слабите. В този период имаме възможността да изследваме импулсивните си и необмислени начини на реакция на вън в света и да се научим да ги контролираме.

Какво е неблагоприятно през този период:

 • За нови начинания;
 • За рискови начинания;
 • За активни и изискващи бързина дейности;
 • За стартиране на бизнес;
 • За нова работа;
 • За начало на нови интимни връзки;
 • За спортни и състезателни изяви;
 • За екстремни спортове и занимания;
 • За купуване на механизирани машини и инструменти;
 • За купуване или ремонт на отоплителна техника;
 • За работа с остри и метални предмети;
 • За хирургически интервенции ( освен животоспасяващите)

Йога студио 108
Вижте още и Ретроградна Венера

Ретрограден Меркурий


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *