Учител по йога или йога инструктор

4 677

Учител по йога

Автор Светла M. Благоева, Сатянанда йога учител
Всички права запазени

йога учител

Преподавам йога от 2004 година и непрекъснато срещам всякакви хора. За щастие повечето са търсещи. Търсят спокойствие. Търсят здраве. Търсят себе си. Търсят йога. Но има и хора, които търсят престиж.

Всеки започва от някъде и има нужда да се учи и да има примери. Но е важно какво го мотивира – амбицията и липсата на перспектива или вдъхновението и любовта. В тези „бъдещи йога учители“ аз най-често виждам амбиция за реализация на духовния пазар и желание да правят кариера като йога учители. Да, привлекателно е. И престижно. И ако си наистина добър, дори можеш да се издържаш от това. Ако парите обаче са мотивацията, много жалко!

Истинският, стойностният човек, винаги първо мисли с любов. Иска да прави това, което му е на сърцето и на ума. Да прояви таланта си и да е полезен. А парите идват сами, когато човек наистина прави това, което трябва да прави.

Преди повече от 15 години, когато започнах сериозно да практикувам йога, срещнах Ани Павлова – първия учител, който можа да ме вдъхнови, след като бях при няколко други. Тогава си помислих, че тази професия е благословена и наистина не е за всеки.

Трите типа преподаватели по йога

Йога е преди всичко да намериш баланса в себе си и да бъдеш щастлив. Външните обстоятелства не винаги са благоприятни, но важното е вътре да запазиш цялостта си. Да си добър йога или да практикуваш йога обаче не е достатъчно, за да станеш учител по йога.

Има три типа преподаватели по йога. Първият и най-опасен са псевдо преподавателите. Те обикновено са завършили някъде психология и търсят реализация на духовния пазар. Вторият тип е най-разпространен – инструкторите по йога. Третият тип – истинския учител по йога, се среща най-рядко.

Да бъдеш учител по йога и инструктор по йога са две различни неща. И за двете се изискват качества. Но първото е призвание, а второто – препитание. С цялото ми уважение към препитанието. Благословен е този, който може с призванието да си изкарва препитанието. Да разгледаме всеки тип в детайли.

Псевдо-преподавателите 

При тях има голяма доза комерсиализъм и се ползват от незнанието или незаинтересоваността на масовия човек. Търсят най-вече реализация или директно казано – доходи. Привличат хората с добра и умела реклама с големи обещания за бързи резултати и минимални усилия. Използват нуждата на хората и популярността на йога. Псевдо-преподавателите ползват предимно материали от книги, които четат буквално. Липсва им каквато и да е култура на преподаване. Бъркат и не познават практиките, не са практикували. Нямат опит, а често дори познания в медитация, пранаяма, йога психология и т. н. Псевдо-преподавателите разчитат най-вече на случайната популярност, тъй като едва ли човек с достатъчно яснота би останал дълго при тях.

Инструкторът по йога

За да си инструктор по йога би трябвало да познаваш добре практиките и тяхното изпълнение, въздействието и противопоказанията им. В добрия случай да умееш да обясняваш и да показваш добре. Инструкторите по йога основно показват асани и може би по малко дихателни практики и релаксация. Но се съсредоточават основно върху асаните. Няма лошо. Повечето хора искат точно това – асани и движение, малко тишина и спокойствие в началото или в края на работния ден. Инструкторът по йога дава на хората това, което искат – физикална дейност. Но много често самите инструктори нямат познание за противопоказания и не знаят как точно да преподават. Но в крайна сметка, всеки решава къде да остане и да повери здраве и доверието си.

Йога Учител

За разлика от инструктора, учителят по йога дава на хората това, от което имат нужда. А те не винаги знаят какво е то. Учителят ги насърчава да работят и да дисциплинират ума си, да развиват енергията си, да балансират емоциите и действията си. Да синхронизират ума, сърцето и ръцете. Учителят по йога учи хората как да живеят. И самият той живее това, което преподава. Той е изживял и осъзнал, а понякога дори изстрадал всяка практика, всяко действие, всеки житейски успех и неуспех. Учителят има харизма, обаяние, дар слово, интелект, талант да вдъхновява. Той задължително познава практиките – дори на сън ще покаже и разкаже всяка една от тях. Но умее и други важни неща: да създаде атмосфера, да задълбочи в практиката, да води медитация и интуитивно да усеща хората. А тези неща не се учат никъде. Това е дарба. Това е талант. Когато човек го има, йога ще му даде шанс да го прояви.

йога учител

Йога учителят е човек, който не бяга от материалното, но се стреми към духовното. Той е творец. Не повтаря книгите и практиките като папагал, а внася в тях и елемент от себе си. Експериментира, защото знае как и умее. А това също е дарба. Много работа и опит, но и естествена дарба.

Истинските учители по йога носят таланта в себе си. Но за да станеш реализиран йога учител, трябва да си се отдал на това години наред, да ставаш и да лягаш с тази мисъл. И не защото животът ти е бил празен и безсмислен, а защото е пълен и ти си изпълнен с тази пълнота.

За да станеш инструктор по йога, трябва да умееш да правиш практиките, да ги познаваш, да си практикувал редовно поне няколко години. Но да станеш учител по йога е призвание. Един ден то ти се открива и вече нямаш избор какво да правиш. Но преди това години си практикувал и живял в йога. За да може един ден да станеш и да кажеш: „Готов/а съм да уча другите на това, което аз знам“.

Ситуацията у нас 

В България малцина са призваните. Инструктори – много. Амбицията на българина да се препитава с духовното е голяма. Когато видиш, че на някой му се отдава с лекота и привлича големи групи хора с магнетизма си, си казваш: „О, щом той/тя може, значи и аз мога“. Като в онази приказката за жабата, която видяла, че подковават коня, и тя вдигнала крак. Но има и друга приказка за жабите: “Всяка жаба да си знае гьола”.

Мотивация, амбиция или вдъхновение

Преди да решите, че можете да се реализирате като учител по йога, преценете дали знаете достатъчно. Какво ви мотивира и амбицира? Първо си задайте въпроса дали сте подредили собствения си живот, можете ли да се справяте с вътрешните си конфликти, за да учите и другите как да го правят.
Бъдете себе си, не имитирайте някой друг. Търсете талантите си и това, което умеете. Не е достатъчно само да обичате йога. Трябва да я живеете, да бъдете, да се случват нещата без да ги предвиждате.

Да станеш учител по йога не е желание и планирано действие, а нещо, което става естествено. Това е много фина материя. И както и всяка друга професия, изисква дарба и талант. Да станеш архитект са нужни умения, но и не всеки прави красиви сгради. Много хора могат да пеят, но това не ги прави певци. Много пеят и свирят, но малцина стават известни и успяват да докажат таланта си. Макар че някои се реализират и благодарение на добър PR (ПиАр). Много хора могат да рисуват, но не всеки умее да вдъхне живот и красота на картината.

Ако човек много желае нещо, нека опита. Но да знае, че желанието не винаги е съпроводено с умения. Мотивацията е временна, вдъхновението не умира.

И като заключение ще кажа: Отдайте се на йога, но не си мислете, че можете да учите другите. Учител на другите може да бъде само човек с нагласата на ученик.
И с милост и дарба!

Светлана Благоева, ученик по йога, който по стечение на обстоятелствата, непланирано и естествено, преподава йога.

23 декември, 2013
София


1 коментар

  1. Нели каза:

    Абсолютно вярно и много добре казано! Браво!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *