Духовният начин на живот Яма и Нияма

274

Яма и Нияма – норми на поведение
Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108. Всички права запазени.

Ями-те – или личните норми на поведение

Свами НиранджанДуховният начин на живот се основава на принципите на осъзнаване, отношение, практика, действия, различаване и непривързаност. Човешките качества се проявяват спонтанно и естествено, когато ние се стремим да живеем тези принципи, според нашите възможности. Тези качества не се позовават на ограниченията на ума или на очакванията от обществото, а по-скоро те са творческа проява на дисциплинирания ум.

Когато светецът Патанджали бил запитан „Какъв е резултатът от йога дисциплината“ той отговорил “Проявата на дисциплинирания с йога ум е способността да се контролират модификациите на ума, различните етапи или опитности в умственото поле – Yogah chitta vritti nirodhah (1:2).“ Когато той бил запитан отново “Какви са ползите от контролирането на умствените модификации?” той отговаря, “Tada drastuh swaroope ‘ vasthanam” (1:3) – След като сте постигнали контрол на ума и неговите модификации, вие ставате едно с вашата истинска вътрешна същност, ставате истинското си Аз.

Ние имаме нужда да открием начин да допълваме нашият ежедневен външен свят, живеейки с вътрешна дисциплина, тъй като само когато можем да интегрираме тези два аспекта, външния и вътрешния живот, можем да бъдем истински човеци и да открием лесни и естествени начини да се изразяваме по позитивен и креативен начин. Тогава нашият ум става наш истински приятел и тогава ние сме способни да изпитаме чувството на свобода. Но поради ограничеността ни и липсата на вътрешна дисциплина в живота ни, ние сме се привързали към всичко около нас и се идентифицираме с него, а когато се идентифицираме с нещо, то тогава става трудно да открием себе си в тази идентификация. И тогава идва чувството на притежание, а когато това чувство стане силно, става трудно да бъдем безпристрастни и да се освободим от усещането че притежаваме нещо. Но ако намерим време да погледнем дълбоко в себе си, ще открием че като човешки същества ние имаме нужда само от няколко неща и те са: позитивност, креативност и искреност, отворен ум.

В момента, в който можем да се разграничим от чувството за притежание на нещата около нас и на усещането, удоволствието, което те ни носят, ще изпитаме вътрешен мир. Разграничаването не означава да прекъснем връзка с това нещо или този обект, но представлява способността да приемаме и да бъдем отворени, искрени към хората, ситуациите и случките, който се появяват в живота ни така, че да няма конфликт и усилие.

Ние имаме нужда да се обучим, да се тренираме да достигаме до този момент, да няма конфликт и усилие, което представлява проявяване на качествата на яма и нияма. Това е способността да успяваме да задържим ума спокоен, без да има разсейване и излишно напрежение. Всичко това е нужно да се прави чрез осъзнаване, познанието кога да останем безпричастни и просто да наблюдаваме и кога да действаме и да бъдем активни в случките и събитията в живота си. Ямите и ниямите са естествения резултат, естествената проява на вътрешната и външната дисциплина, която е последица от позитивността, креативността и искреността в живота.

Нека Новата година ви донесе това осъзнаване.

Източник към статията на английски.


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *