Карма йога и Бхагавад Гита

851

Карма йога
~ Свами Ниранандананда Сарасвати ~

Авторски превод на Светла М. Благоева, Йога студио 108

Каквo е значението на карма йога според Бхагавад Гита?

Любимата тема на Кришна е за карма йога, защото всъщност всеки е под влиянието на кармата. Той казва в Бхагавад Гита, че тези, които могат да разберат кармата и карма йога, разбират тайната на йога и тайната на живота.

Карма йога е много любима тема не само на Бог Кришна, а на всички други йоги по целия свят. Всеки от нас извършва карма чрез сетивата, ума, емоциите и физическите активности. Животът без карма няма как да съществува. Така че можем да кажем, че кармата в живота е двете страни на една и съща монета. Ако едната страна на монетата представлява живота, а от другата страна представлява действията, които са присъщи на живота.

Чрез кармата ние можем да разберем нашия собствен живот, да подобрим качеството на живота си и да трансцедентираме живота. Именно поради тази причина Кришна казва, че това е една от най-строго пазените тайни. Това е като да кажеш, че рибата, която живее във вода, жадува за вода. По същия начин човешкото същество, живеещо в царството на Пракрити, изпълнява всички действия, всички карми, но не познава значението, важността и целта на кармата.

Тъй като никой не е свободен от въздействието на кармите и кармата е тази, която променя ума, личността, възгледите, мислите и поведението на всеки човек, е хубаво да можем да разберем кармата от правилната перспектива. Ако се извършва несъзнателно и в асоциация с желанията на егото, кармата става причина за ограничаване и страдание. Но тази съща карма, ако е свободна от егото и желанията му, води човек до мукти, освобождение. За да достигнем до този момент, който е началната точка на карма йога, е необходимо да бъдем защитени от въздействието на действието и реакцията или причината и ефекта.

Как да станем защитени? Когато изпълняваме карма с осъзнаване, с убеждение и като наблюдател на действието. Как тази карма засяга моето отношение? Какви мисли създава в мен? Какъв вид емоции създава в мен? Ние не сме защитени от последиците на кармата сега, но когато това стане, означава, че сме усъвършенствали карма йога. Когато сме способни да извършваме действие или работа съвършено, без да се асоциираме с резултатите, без да се асоциираме с егото или желанията, без да се притесняваме дали е най-правилното действие. Когато се опитваме да изпълним това действие с осъзнаване, съвършенство, с чувство за дълг, тогава това е карма йога.

Това е може би най-лесният, но в същото време най-трудният път, който трябва да следваме. Всички живеем в нашето собствено малко кладенче. Когато се опитаме да излезем от този малък свят, срещаме ситуации, които са неизвестни за нас, които не съответстват на убежденията ни, идеите ни или предишния ни опит. Това е нещо съвсем ново. Това ни кара да се чувстваме несигурни и незащитени, защото нямаме контрол върху ситуацията. Ние се връщаме в собствения си свят на идеи и карма йога именно тук се проваля.

Въпреки че това е лесен път, когато практиката на карма йога започне да трансформира човешката личност, човек среща своите собствени ограничения, и тогава тя става много труден процес. Човек може да усъвършенства хатха йога за нула време, дори може да усъвършенства раджа, крия и кундалини йога за нула време, но карма йога отнема цял живот, за да бъде съвършена. Това е различно измерение, различен аспект на човешката личност. Но след като карма йога е усъвършенствана, вече всичко ще ни бъде ясно и ще знаем всичко. Така че, винаги помнете, че карма йога е процес, чрез който можем да развием имунитет към всички колебания на ума, имунитет от влиянието на егото и да намерим нашия център, да намерим баланса си.

Ако можете да сте там, където сте и да приемате нещата такива, каквито са, в това лично приспособяване към околния свят, към условията, състоянията, различните форми на поведение, умовете, нагласите и действията, тогава ще изпитате много дълбоко усещане за сантоша, задоволство, което е и постигането на съвършенство в карма йога. Ние прекарваме може би 80% от деня да изпълняваме карма, а 20% мислим как да избягаме от нея, да бъдем свободни от нея. Чрез добавяне на частта с осъзнаването и волята да го извършим с правилното отношение, намерение и нагласа, карма йога се превръща в процес на естествена и спонтанна медитация. Така че, вместо да бягаме от кармите, нека се идентифицираме с тях. Тази идентификация ще подобри ума ни, проявата на волята, нивото на енергия, издръжливостта и праната и ще доведе до способността да разбираме по-добре ситуациите и да разграничаваме между тях, вигяна, както и постигнем удовлетворение, сантоша.

До самия край на Бхагавад Гита, Кришна набляга на аспектите на карма йога отново и отново. Единственият начин да бъдем спасени е усъвършенстването на карма йога, а не бягаме от нея или да се изолираме от света и от кармата.

Ганга Даршан, август 1998 г.

Авторски превод на Светла М. Благоева, Йога студио 108

http://www.yogamag.net


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *