Свами Сатянанда Сарасвати

947

Свами СатянандаСВАМИ САТЯНАНДА САРАСВАТИ е роден в малко градче близо до Алмора в подножието на Хималаите. Като дете показва необикновени качества и преживява първото си духовно изживяване на 6 годишна възраст. На 18 години той напуска дома си и тръгва да търси Духовния си учител. Открива го в град Ришикеш, в лицето на Свами Шивананда. Остава 12 години на обучение в Шивананда Aшрам, където основната му практика е Карма йога. Работи от зори до късна нощ, вършейки всякакви дейности, от чистене и пазаруване до ръководене на Ашрама. С радост и отдаденост служи на своя Гуру. Въпреки острия си интелект и определян от Свами Шивананда като „всестранен гений“, неговото обучение не е било чрез инструкции и учене, а чрез служене и Карма Йога. Той следвал с вяра думите на Учителя си: „Работи усилено и ще бъдеш пречистен. Няма нужда да търсиш светлината, тя ще дойде от самия теб“. И това е, което се случило. Свами Сатянанда постига себереализация и пълно разбиране на тайните на духовния живот и от тогава е голям авторитет и специалист по Йога, Тантра, Кундалини, Веданта и Самкя.

След прекараните 12 години в Ашрама, той поема по пътя на скитническия живот за 8 години, пътува из Индия, Афганистан, Бирма, Непал и Цейлон. През този период той посещава много свети места, среща се с други светци и мъдреци и прекарва време в отшелничество, практикувайки, формулирайки и адаптирайки Йога техниките, за да може да облекчи страданията и живота на хората.

През 1963 идва време за проявление на неговата мисия и той създава „Международно Йога движение“. Установява се в град Мунгер, щата Бихар, близо до бреговете на свещената река Ганга, където създава Бихар Школа по Йога, за да разпространява и дарява знанието на Йога, като хора от цяла Индия и цял свят идват да учат техниките и философията на Йога.

През 1968 той предприема първото от многото следващи околосветски обиколки, за да популяризира древните йога практики сред хора от различни прослойки на обществото, религии и националности. Свами Сатянанда придобива популярност на  всички континенти и води и насочва милиони духовно търсещи и вдъхновява създаването на много ашрами и йога центрове по целия свят.

През тези 20 години той написва повече от 80 книги за Йога.

1983 предава ръководенето на мисията си на неговия последовател и ученик Свами Ниранджанананда Сарасвати, който поема кормилото на Бихарската школа. През 1984 Свами Сатянанда основава „Шивананда Мат“, благотворителна и социална институция за подпомагане на бедните прослойки в Индия, както и „Фондация за изследване на йога“ за научно-изследователска дейност на йога техниките. През 1988 той напуска Мунгер, оттегляйки се от мисията си и всичко, създадено от него и става отшелник и странстващ санясин, напълно отделил се от ашрама и институциите. Малко по-късно поема и приема живота на Парамахамса Саняса и се установява да живее в уединение в Рикхия, Деогар. През  последните няколко години той отваря вратите на неговия дом веднъж годишно за около месец, като организира духовни фестивали и сатсанг. Хиляди хора отиват през този месец, за да чуят неговото мъдро слово и да получат благословията му.

Йога студио 108


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *