Правото на избор?

925

Автор Militant Hippie , с  редакции от Светлана Благоева

Изборът! Белязан от думата “свобода” – свобода на избора – за да го превърнем във философия.

Това е пътят напред, неограничената свобода на избора!

Но! Има неща, които не можеш да избираш. Като това да не прегазваш пешеходците например. Или да си платиш доматите в магазина. Или да не посягаш на чуждо имущество и още куп други норми на лоялно и добронамерено отношение.

Изборът е илюзия и тази илюзия стига до крайности при храната. Прасетата са щастливи, яйцата са „етично“ отглеждани и кокошките прекосяват кланиците, кудкудякайки щастливо „Ко-ко-ко”. По Коледа се осланяме на свинско и агнешко, опияняваме себе си и децата си в ракия, шопска салата, на Нова година задружно пеем „Мила родино“, носейки миризмата на свинско месо и домашно вино. Месо до живот! Всичките прасета на мезета! Да! Да жулим ракия и ядем свинско. Богатият избор, който имаме в изобилие, макар и бъдейки тъмни балкански субекти.

Мръсните, разорени обкръжения, които отричат каквато и да е роля на другите животински видове в нашите животи, а боравенето с тях като икономически единици, точно както многото болтове и гайки в машината. Генетична селекция и хранене с огромно количество протеини, генетично-модифицирани фуражи и контролирано атмосферно убиване. Но хората трябва да имат правото на избор!

изборБезсъдържателен живот като роби в клетки. Завързани, неподвижни и често полудяващи под непрекъснатото ограничаване и самота, ах, каква ирония, прасетата са изключително близки генетично до нас, толкова, че някои хирурзи планират използването на техни органи в човешки трансплантации. Те може и да спасят живота ни, но не могат да получат нашето състрадание. Ние обаче трябва да имаме право на избор, не къде и да е, а именно в супермаркета.

Бръкни в ледената витрина и направи своя избор за вечеря. Дали ще бъде пилешки вирус с левкемия или може би за празника – неговия телешки еквивалент? Какво ще кажете за кравешки хормони на растежа и мляко пълно с антибиотици и гной? Много вкусно! Днес кипи от възможности. Салмонела или може би листерия. Идеални с пикантен сос.

Но ние всички искаме да спасим природата. Природните бедствия са толкова дълбоки и мощни, че парализират цели държави. Заличаването на цели видове с изгарянето на дъждовни гори, за да има фураж за кравите в кланиците. Промяната в климата със своите наводнения и силни бурии. Нека купуваме енергоспестяващи крушки. Една трета от световните обработваеми земи бързо се превръщат в пустини. Нека караме колело, вместо кола. Световните океани се клатушкат на ръба на природен колапс. Но рибата не е тлъсто месо и е по-полезна от свинското. А какво остава за 15 милиона деца от развиващия се свят, които умират всяка година от глад измежду плодородните полета, даващи зърно за световния рогат добитък?

Животновъдството и комерсиалния риболов водят до цивилизационен колапс. Изборът на един човек води до отчаянието на друг.

изборФилософията на правото на избор е мотивирана изцяло от неговата лична облага, така че по-голямата част от важната информация се пренебрегва. Печалбата и истината са несъвместими и докато печалбата е световния пеницилин, обещаното лекарство за всички болести, в чието създаване е участвала, истината е нещастния частен случай.

Да станеш веган е важен акт. Изведнъж вече не си част от лудостта. Правиш първата крачка за възстановяването на планетата, но е много повече от това. Това е политически акт и ясен израз на убеждението, че има различен начин на живеене и правене на нещата. Различен свят, по-състрадателен и справедлив свят.

 


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *