18-те качества, 18-те итита на Свами Шивананда

3 445

18-те качества, 18-те итита на Свами Шивананда

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108.

 

За да имате успех в живота си, особено ако имате стремеж към духовно израстване и желаете да постигнете напредък, необходимо е да развиете определени качества. Развиете ли тези качества, ще притежавате сила, мощ и основния ключ към вътрешния мир. Един човек, който притежава тези качества е винаги щастлив, изпълнен с блаженство и просперира в живота.

А ето и качествата, който е добре да култивирате и проявите в себе си и живота си:
Лъчезарност, Редовност, Липса на Суета, Искреност, Семплота, Правдивост,
Уравновесеност, Устойчивост, Нераздразнителност, Приспособимост, Смиреност, Упоритост,
Цялостност, Благородство, Великодушие, Милосърдие, Щедрост, Чистота

Практикувайте тези 18 качества и скоро ще постигнете безсмъртие.
Ще живеете във вечността и безкрайността, ще виждате единството в многообразието.

Изберете 1 качество и го практикувайте, докато то не стане част от вас и след това преминете към следващото качество.

Тези 18 качества са пътят който ще ви доведе до съвършенството. Те ще отворят вратата на безсмъртието. Ще имате голям успех в живота си. Когато човек притежава тези качества, тогава той е светец, който ще бъде уважаван, почитан от всички и всеки.

1. ЛЪЧЕЗАРНОСТ, ВЕДРОСТ– Бъдете вътрешно ведри и лъчезарни. Нека този вътрешен мир и радост да се излъчват на лицето ви. Нека изражението на лицето ви бъде миролюбиво и усмихнато като повърхността на спокойно езеро.

2. РЕДОВНОСТ – Бъдете редовни в ежедневните си навици, в работата и духовните практики. Ставайте всеки ден по едно и също време, имайте си дневен режим и вършете всичко по часовник, така ще бъдете свободни от тревога, страх, нервност и припряност, ще вършите правилните неща в правилния момент.

3. ЛИПСА НА СУЕТА – Не се хвалете с произхода, квалификацията или духовните си постижения. Ценете другите. Виждайте доброто във всеки и всичко. Отнасяйте се дори към най-низшите същества като с равни и с уважение.

4. ИСКРЕНОСТ – Нека думите ви да съответстват на мислите ви. Нека действията ви да са в синхрон с думите ви. Нека има хармония между мислите, думите и делата.

5. НЕПРИНУДЕНОСТ – Не се преструвайте, бъдете естествени в речта си, не извъртайте думите, бъдете прями, избягвайте лицемерието, хитруването, изопачаването. Бъдете семпли в дрехите и храната.

6. ПРАВДИВОСТ – Бъдете истински, спазвайте обещанията си, не преувеличавайте. Не извъртайте фактите. Мислете 2 пъти, преди да кажете нещо, говорете истината. Говорете мило и бъдете точни в това, което казвате.

7. УРАВНОВЕСЕНОСТ – Бъдете хладнокръвни. Понасяйте обидите търпеливо, понасяйте страданието, поражението, неуважението. Не се възнасяйте от похвалите, удоволствието, успеха и почестите. Гледайте и на лошото и на хубавото по един и същи начин. Отнасяйте се еднакво и към приятели и към врагове. Не допускайте нещо да наруши вътрешния ви баланс.

8. УСТОЙЧИВОСТ –  Помнете че не може да постигнете нещо, ако често си сменяте мнението, идеите, целите и мислите. Изберете една цел и се стемете към нея. Бъдете концентрирани в мислите и действията си.

9. НЕРАЗДРАЗНИТЕЛНОСТ – Раздразнителността е предшественик на гнева – внимателно следете ако се появи нарушаване на душевното равновесие. Бъдете нащрек за искрици на гняв, които могат да се появят върху повърхността на езерото на съзнанието. Потушавайте ги веднага и на място. Не им позволявайте да се разрастнат. След като постигнете това, ще имате вътрешен мир.

10. ПРИСПОСОБИМОСТ  – Опознайте добре характера на хората, с които контактувате. Съобразявайте поведението си спрямо техните особености. Нагласявайте поведението си така, че да се харесвате на хората. Понасяйте с радост ексцентричността на другите. Винаги реагирайте в хармония със ситуацията. Бъдете услужливи и обичайте всички. Помнете че Бог е в сърцето на всеки. Един – разделен на много!

11. СМИРЕНИЕ – Уважавайте всички, поздравявайте с пранам всеки. Не говорете на висок тон. Виждайте Бог във всичко и чувствайте, че божественото е навсякъде. Бъдете негов слуга. Не смятайте никого за по-висш от вас. Бъдете скромни и уважавайте всички.

12. УПОРИТОСТ –  Упоритостта е естествен приятел на устойчивостта. Щом веднъж сте набелязали своята цел и пътека, не се отклонявайте от нея. Не се колебайте. Бъдете твърди. Не правете никога компромиси с принципите си.

13. ЦЯЛОСТНОСТ, ПОЧТЕНОСТ– Развивайте себе си цялостно, свържете всички разхлабени краища на своя характер. Станете човек с висши морални принципи. Водете почтен живот. Нека почтеността ухае от вас със сладък аромат. Всеки ще ви се доверява и ще ви уважава. Давайте най-доброто от себе си и не се грижете за останалото.

14. БЛАГОРОДСТВО – Откажете се от подлите мисли и бягайте от тях както бягате от отровна змия. Не търсете недостатъците на другите. Винаги оценявайте доброто във всеки. Бъдете достойни, бъдете благородни в мислите, делата и действията си.

15. ВЕЛИКОДУШИЕ – Имайте широк поглед върху нещата, игнорирайте грешките на другите. Бъдете с широко сърце и душа. Избягвайте глупавите разговори и детинското бърборене. Не оставяйте съзнанието да се спира на дребните неуредици.

16. МИЛОСЪРДИЕ – Давайте, давайте, давайте. Това е тайната на изобилието. Излъчвайте мисли на доброта и любов. Прощавайте грешките на другите, благославяйте човека, който ви е наранил, разделяйте това, което имате с другите. Споделяйте духовните си знания, споделяйте материалните и духовни богатства.

17. ЩЕДРОСТ – Бъдете щедри, когато давате. Нека сърцето ви е голямо, не бъдете стиснати. Радвайте се когато давате и когато правите другите щастливи. Щедростта е сестра на милосърдието. Щедростта е милосърдие в действие, великодушие и благородство.

18. ЧИСТОТА – Нека сърцето ви е чисто, изкоренете похотта и алчността, гнева и лошите мисли. Мислете за благото на всички, бъдете чисти в думите си, не произнасяйте остри и груби думи, мислете за Бог. Бъдете чисти тялом и духом – поддържайте чисто тялото, дрехите и средата, в която живеете. Правете редовно асана и пранаяма, медитация и спазвайте морална и духовна хигиена.

Превод Светла Благоева,
Източник http://www.dlshq.org/


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *