Махашиваратри или Нощта на Шива

1 444

Защо се празнува Махашиваратри?

Автор: Садгуру (Яги Васудев)

Четиринадесетият ден от всеки лунен месец или денят преди новолунието е известен като Шиваратри. Сред всичките дванадесет Шиваратри през годината, Махашиваратри е този, който се случва през периода февруари-март и е с най-голямо значение. В тази нощ северното полукълбо на планетата е разположено по такъв начин, че започва естествен подем на енергията. Това е ден, в който природата сякаш ни избутва към върха. За да се случи този естествен подем и енергията да намери своя път, едно от условията е да останете будни и с изправен, вертикален гръбначен стълб през цялата нощ. Махашиваратри е много значим момент за хората, които са поели по духовния си път. Също така е много важен и за семейни, а и несемейни хора. Хората, които са семейни, празнуват Махашиваратри като годишнина от сватбата на Шива. Тези със светски амбиции виждат този ден като деня, в който Шива побеждава всичките си врагове.

Но за аскетите това е денят, в който Шива е станал едно с планината Кайлаш. Той е като планината – абсолютно неподвижен. В йога традицията Шива се почита като Ади Гуру, първият Гуру, който дава началото на йога науката. След много хилядолетия в медитация, един ден той става абсолютно неподвижен. Този ден е Махашиваратри. Всяко движение в него е спряло, той е станал напълно неподвижен, затова аскетите виждат Махашиваратри като нощта на тишината.

Духовното значение на Махашиваратри

Оставяйки настрана митологията за тази нощ, в йога традицията този ден и нощ са така важни, защото предоставят голяма възможност. Съвременната наука, преминавайки през много фази, стига до момент, в който вече вижда и доказва, че всичко, което познаваме като живот, всичко, което познаваме като материя и форма на съществуване, всичко, което познаваме като космос и галактики, е една и съща енергия, която се проявява по милиони начини. Този научен факт е реалната опитност във всеки йоги. Думата „йоги“ означава този, който е осъзнал единството на съществуването. Когато казваме „йога“, нямаме предвид някоя конкретна практика или система. Целият стремеж да познаем свободата, целият копнеж да познаем единството в съществуването е йога. Нощта на Махашиваратри дава възможност да изпитаме именно това.

Шиваратри – най-тъмната нощ на месеца

Шиваратри е най-тъмният ден в месеца. Празнуването на Махашиваратри изглежда като празник на тъмнината. Това излиза извън естествената ни логика и стремеж към „светлина“.  Но думата „Шива“ буквално означава „това, което не е.“ „Това, което е“ е съществуване и творение. „Това, което не е“ е Шива. „Това, което не е“ означава, че ако отворите очи и се огледате, ако се оглеждате за дребните неща, ще видите много голяма част от творението. Но ако гледате „голямата картина“, ще видите, че най-голямото присъствие в съществуването е едно огромно нищо, или пустота. На няколкото петна, които наричаме галактики, обикновено им се обръща голямо внимание, но огромната празнота, която е около тях, не се забелязва от всички. Тази необятност, тази неограничена пустота е това, което наричаме Шива. Дори съвременната наука  казва, че всичко идва от нищото и се връща към нищото. Именно в този контекст Шива, огромната пустота или нищото, е велик господар или Махадева. Всяка религия, всяка култура на тази планета винаги е говорила за вездесъщата, всеобхватна природа на божественото. Ако погледнем обективно, единственото нещо, което може да бъде наистина всеобхватно, единственото, което може да бъде навсякъде, е тъмнината, небитието или пустотата.  Стандартно, когато хората търсят благополучие, говорят за божественото като за светлина. Но когато хората вече не търсим благополучие, когато гледаме отвъд живота в смисъл на разтваряне, ако посоката на отдаденост и садхана е разтварянето, тогава ние винаги се отнасяме към божественото като тъмнина.

Значението на Шиваратри

Светлината е нещо, което се случва за кратко в ума ви. Светлината не е вечна, тя винаги е вид ограничена възможност, защото се случва и след това свършва. Най-големият източник на светлина, който познаваме на тази планета, е слънцето. Но дори и слънчевата светлина можете да я спрете с ръка и да оставите сянка на тъмнината зад себе си. Но тъмнината е всеобхватна и е навсякъде. Незрелите умове в света винаги са описвали тъмнината като дявола. Но когато опишете божественото като всепроникващо, вие очевидно визирате божественото като тъмнина, защото само тъмнината е всепроникваща. Тя е навсякъде. Не се нуждае от никаква подкрепа и от нищо. Светлината винаги идва от източник, който в един момент сам изгаря. Тя има начало и край. Винаги е от ограничен източник. Тъмнината няма източник. Тя е източник сама за себе си. Тя е всепроникваща, навсякъде, вездесъща. И затова, когато казваме Шива, имаме предвид огромната пустота на съществуването. Цялото творение се случва в скута на тази огромна празнота. Именно тази празнота наричаме Шива. В индийската култура древните молитви не са били за спасяване, защита или повече добруване в живота. Всички древни молитви винаги са били „О господарю, унищожи ме, за да мога да стана като теб“. Така че, когато идва Шиваратри, най-тъмната нощ в месеца, това е възможност човек да разтвори ограничеността си и да преживее неограничеността на източника на творението, който е семето във всяко човешко същество.

Махашиваратри – нощ на пробуждането

Махашиваратри е вероятност и възможност да достигнем до това преживяване на огромната празнота във всеки от нас, а именно източникът на цялото творение. От една страна, Шива е познат като разрушителя. От друга, той е известен като най-състрадателния. За него се казва, че е най-даряващият от даряващите. Йога митологията е пълна с много истории за милостта на Шива. Начините на изразяване на тази милост са невероятни и удивителни в същото време. И затова Махашиваратри е специална нощ за приемане на тази милост. Нека тази нощ не е просто нощ, в която да будуваме, но нека тази нощ е нощ на пробуждане.

Автор: Садгуру. Вижте и Вътрешно изграждане от Садгуру
Авторски превод Светла Благоева, Йога студио 108


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *