Свами Шивананда

291

СВАМИ ШИВАНАНДА САРАСВАТИ
е роден в Патамадай, Тамил Наду през 1887 г., в известно семейство с учени и светци в рода си. Той бил роден с естествен усет към живот, посветен на изучаването и практикуването на Веданта философия. Добавено към това и вроденият му стремеж да служи на всички и присъщото му чувство за единност с цялото човечество.

Страстта му да служи и помага на хората го насочила към медицинска кариера и скоро вече практикувал там, където се чувствал най-необходим, в Малая. Преди това той се занимавал с издаването на Здравно списание. След няколкогодишно практикуване на докторската професия, открил че това, от което най-вече се нуждаели хората било правилно и истинско знание. И той посвещава живота си на разпространението на това знание.

Било е божия повеля и благословия за човечеството, че един доктор на тялото и ума изоставя своята кариера и богатство, за да поеме живот на санясин и да се преквалифицира да служи за духовното здраве на хората.

Свами Шивананда се установява в Ришикеш през 1924 г., където е иницииран в Дашнами Саняса и практикувайки интензивно духовни практики и отречения, изгрява като голям йога, светец и мъдрец.Той пътува из цяла Индия, вдъхновявайки хората да практикуват Йога и да водят духовен живот. Основава „Общество за Божествен Живот“ (Divine Life Society) през 1936 г., Йога Веданта Академия през 1948 г., чиято цел е разпространение на духовно знание и обучение на хората на Веданта и Йога. През 1953 г. Свами Шивананда свиква конференция „Международен Парламент на Религиите“. През живота си той е напътствал хиляди последователи и ученици от всякакви националности, религизна принадлежност и вероизповедание.

Автор е на повече от 200 книги, които вдъхновяват и до днес човечеството.

Йога студио 108


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *